Pandora's Box playlist deel 19: Kings Of Convenience

Met o.a. Cocteau Twins, Nick Drake, Jens Lekman en A-Ha

Atze de Vrieze ,

"Wat zijn je invloeden?" Het is de stomste vraag die je een artiest kunt stellen. Een soort "wat is je favoriete kleur", maar dan voor volwassenen. Artiesten klagen vaak dat ze steeds dezelfde vragen krijgen, en deze zit er altijd bij. Als het kan, vermijd ik hem dan ook. En toch, toch levert het wel zinnige informatie op. Deze week Kings Of Convenience, een van de bekendste namen op festival Into The Great Wide Open.

Met o.a. Cocteau Twins, Nick Drake, Jens Lekman en A-Ha

"Wat zijn je invloeden?" Het is de stomste vraag die je een artiest kunt stellen. Een soort "wat is je favoriete kleur", maar dan voor volwassenen. Artiesten klagen vaak dat ze steeds dezelfde vragen krijgen, en deze zit er altijd bij. Als het kan, vermijd ik hem dan ook. En toch, toch levert het wel zinnige informatie op. De invloeden van een muzikant verklaren waarom de drums klinken zoals ze klinken, waarom hij mompelig zingt of de gitaar inruilt voor een synthesizer.

Vandaar: Pandora's Box, een Spotify playlist met artiesten of zelfs specifieke platen die in interviews genoemd zijn. Een wandeling van een uurtje door de collectie achter een toonaangevende muzikant. Deze week Kings Of Convenience, een van de bekendste namen op festival Into The Great Wide Open, dat dit weekend plaatsvindt. Erlend Oye was er vorig jaar ook met zijn andere band, The Whitest Boy Alive, en hij had het zo naar zijn zin dat hij dolgraag terug wilde komen met die andere band, folkduo Kings Of Convenience. De band brak in 2001 door met het akoestische en vederlicht klinkende Quiet Is The New Loud, dat veel vergelijkingen opriep met Simon & Garfunkel en Nick Drake, muzikanten wiens invloed de Noren in interviews bevestigen. Maar ook 80s groepen Cocteau Twins en A-Ha, bossa nova helden als Caetano Veloso en tijdgenoten als Jens Lekman en Badly Drawn Boy worden genoemd.

Beluister de Pandora's Box playlist op Spotify.

Kings Of Convenience – 24-25
Jens Lekman – Tram #7 To Heaven
a-ha – Hunting High And Low
Joy Division – The Eternal - 2007 Re-mastered Album Version
Big Star – Thirteen
Paul Simon – You Can Call Me Al
Morgan Geist – Flat Out
The Smiths – There Is A Light That Never Goes Out
Nick Drake – Pink Moon
The Cure – Boys Don't Cry
Portishead – Glory Box
Bob Marley & The Wailers – Waiting In Vain
João Gilberto – Corcovado
Kraftwerk – Numbers
Tom Petty – Free Fallin'
I Am Kloot – No Fear Of Falling
Caetano Veloso – Tropicália - Remixed Original Album
Phonique – Lowfi Moods - Original Mix
Cocteau Twins – Fluffy Tufts
Badly Drawn Boy – Once Around The Block
Robin S – Show Me Love