Publiek op Lowlands gevolgd met vliegende camera’s Publiek op Lowlands gevolgd met vliegende camera’s

VPRO wetenschapsprogramma Labyrint over mensenmassa’s

, Erik Zwennes

Publiek op Lowlands gevolgd met vliegende camera’s

VPRO wetenschapsprogramma Labyrint over mensenmassa’s

Erik Zwennes ,

VPRO’s wetenschapsprogramma Labyrint ging met verkeersstroomexpert Serge Hoogendoorn naar Lowlands waar hij onderzoek doet naar mensenstromen. Met een kleine, vliegende camera zijn de bezoekers gefilmd. Bekijk de uitzending vanavond om 20:50 uur op Nederland 2.

VPRO wetenschapsprogramma Labyrint over mensenmassa’s

Popconcerten, sportevenementen, religieuze bijeenkomsten. Er komen duizenden mensen samen op een klein oppervlak. Het zijn daardoor gevaarlijke situaties. Wetenschappers weten steeds meer over de gevaren en hoe deze te voorkomen. Labyrint ging naar Mekka en muziekfestival Lowlands en sprak met vooraanstaande verkeerstroomexperts.
 
In 2006 kwamen ruim 350 pelgrims om het leven in Mekka tijdens de Hadj. In 2010 werden in Duisburg 21 feestgangers verdrukt. En in Cambodja werden ruim 300 mensen op een brug onder de voet gelopen. Mensenmassa’s zijn gevaarlijk.
 
Labyrint volgt verkeersstroomexpert Serge Hoogendoorn van de TU Delft naar popfestival Lowlands, waar hij onderzoek doet naar mensenstromen. Met een kleine, vliegende camera zijn de bezoekers gefilmd. Het was belangrijk dat de camera niet opviel, zodat de aanwezigheid de bewegingen van de bezoekers niet beïnvloed. De mensenstromen moesten zo natuurlijk mogelijk zijn. Hoogendoorn hoopt met zulk materiaal meer te leren over de manier waarom structuren ontstaan in de manier waarop grote groepen mensen langs elkaar bewegen.
 
In deel 2 van Labyrint ontrafelt het programma het mysterie van zwermen spreeuwen. Iedereen heeft de betoverende bewegingen van deze vogels wel eens gezien. Vroeger dacht men dat spreeuwen telepathisch waren. Theoretisch biologe Charlotte Hemelrijk (RUG) loste het raadsel op. In Labyrint zien we wat we van zwermen kunnen leren en hoe belangrijk die kennis is.
 
Direct na de uitzending kan men via internet en Twitter doorpraten met de betrokken wetenschappers in de wekelijkse Labyrint napraatsessie. Dit gesprek wordt live uitgezonden op www.labyrint.nl.

Labyrint ‘Botsingen: mensenmassa's en dierenzwermen’
Vanavond 26 oktober om 20:50 uur op Nederland 2.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12