Brian Fallon over Horrible Crowes: “We konden experimenteler te werk gaan”

Gaslight Anthem-zanger met de Revival Tour naar Amsterdam

Christiaan Walraven ,

Brian Fallon kan niet goed stil zitten. Alleen al in 2011 tourde hij vijf maanden met The Gaslight Anthem. Alleen in mei nam hij een maandje rust om onder de naam The Horrible Crowes de plaat Elsie op te nemen samen met de gitaartechnicus van zijn band, Ian Perkins. Daarmee heeft hij in september nog net tijd om twee shows te doen alvorens samen met vrienden Chuck Ragan, Dan Andriano (Alkaline Trio) en Dave Hause (The Loved Ones) op tour te gaan als de Revival Tour.

Gaslight Anthem-zanger met de Revival Tour naar Amsterdam

Brian Fallon kan niet goed stil zitten. Alleen al in 2011 tourde hij vijf maanden met The Gaslight Anthem. Alleen in mei nam hij een maandje rust om onder de naam The Horrible Crowes de plaat Elsie op te nemen samen met de gitaartechnicus van zijn band, Ian Perkins. Daarmee heeft hij in september nog net tijd om twee shows te doen alvorens samen met vrienden Chuck Ragan, Dan Andriano (Alkaline Trio) en Dave Hause (The Loved Ones) op tour te gaan als de Revival Tour.

Tijdens deze Revival Tour tour neemt Chuck Ragan telkens drie andere muziekanten een maand lang mee om samen akoestische nummers van elkaar te spelen. De tour brengt het kwartet dinsdag 4 oktober naar De Duif in Amsterdam. 3VOOR12 spreekt met Brian Fallon over The Horrible Crowes, de Revival Tour en de toekomst.

Hoe is de Revival Tour tot nu toe?
"We hebben nu een paar dagen gespeeld en het gaat tot nu toe erg goed. Het is de eerste keer dat ik mee ben op de Rivival Tour. Ik wilde al langer een keer mee, want Chuck en ik zijn al lange tijd vrienden. Hij vroeg me ieder jaar, maar doordat het erg druk is geweest met Gaslight lukte het steeds niet. Wel lukte het vorig jaar om hem mee te nemen op onze tour."

Wat moeten we ons precies voorstellen bij de Revival Tour? Hebben jullie samen nummers geschreven?
"Nee, ik speel akoestische versies van Gaslight Anthem en Horrible Crowes nummers. Iedereen speelt een deel alleen en we spelen een deel samen. We spelen elkaars nummers en het wordt daardoor een grote mix van stijlen met folk in de basis. Dat is wat het zo leuk maakt. Het is een beetje vreemd om met andere mensen op tour te zijn, ik mis de jongens ook. Maar het is ook wel heel cool. Je komt er achter hoe andere mensen zijn op tour en daarnaast zijn Chuck, Dan en Dave ook goede vrienden, dus dat maakt het makkelijker."

Hoe kwam het project The Horrible Crowes tussendoor ineens tot stand?
“Ian en ik zijn veel samen op tour en dan luisteren en maken we veel muziek. Zo rond de jaarwisseling hadden we zo veel nummers dat we besloten te kijken of iemand het uit zou willen brengen. Toen ging het eigenlijk vrij snel. We konden echt doen wat we wilden, zonder enige regels of druk. Daardoor konden we wat experimenteler te werk gaan.”

Op Elsie klinken veel nummers georkestreerd, maar jullie zijn maar met twee man. Hoe hebben jullie het geschreven?
“De partijen bedachten we vaak op de piano en lieten we dan aan andere muzikanten horen om in te spelen. Dat vond ik wel erg moeilijk. Ik had bijvoorbeeld nog nooit een strijkerssectie aangestuurd. De muzikanten waren gelukkig goed genoeg om te begrijpen wat ik wilde met mijn simpele gepingel en er hun eigen draai aan te geven. Zij maakten het nog een stuk beter, doordat zij hun instrumenten begrijpen.”

Waren de nummers dan al helemaal geschreven?
“Inderdaad. Voor we de studio ingingen was alles al gepland. De nummers zijn erg gestructureerd. Dat was voor mij een hele andere manier van songschrijven. Met Gaslight schrijven we de nummers altijd als een soort akoestische folksongs en daarna gaan we daaroverheen jammen. Nu hadden we de nummers eigenlijk nog nooit in hun geheel gespeeld voordat we de twee shows gingen doen. Het was allemaal in stukjes geschreven en opgenomen. Ik ben er zeker van dat ik daarin dingen heb geleerd die ik ook ga gebruiken met Gaslight Anthem.”

In de nummers van jullie plaat komt vaak droevigheid en hoop samen. Waar kwam dat vandaan?
“Ik schreef over een tijd in mijn leven waarin ik wat droeviger was. Het gaat over vroege relaties uit de tijd dat ik jong was. In die tijd ben je nog heel erg aan het ontdekken en dat gaat met ups en downs. Ik wilde daar al langer over schrijven, maar het was er nog nooit van gekomen. Iedereen heeft dat soort verhalen denk ik. Lijden is iets universeels.”

Waarom de titel Elsie?
“Sommige mensen geven hun auto of hun gitaar een naam. Het zijn dingen die voor hen speciaal zijn en dat wordt benadrukt als het een jongens of meisjesnaam krijgt. Voor ons was het album speciaal en daarnaast vonden we het gewoon mooi klinken.”

The Gaslight Anthem, The Horrible Crowes en de Rivival Tour. Drie heel verschillende kanten. Hoe combineer je het allemaal met elkaar?
“Het zijn verschillende kanten van mijzelf. Alsof mijn lichaam een hotel is en de verschillende projecten de mensen in de hotelkamers. Soms komen ze elkaar tegen op de gang, maar meestal zijn ze gewoon los van elkaar op hun kamer.”

Alleen New York en Los Angeles kregen tot nu toe liveshows van Horrible Crowes. Kunnen we nog shows in Europa verwachten?
“We hadden besloten eerst twee shows te doen en daarna te kijken hoe er op gereageerd werd. Eigenlijk is het echt een studioproject. Het ging allemaal om de plaat. Ik zal niet zeggen dat er geen tour komt, maar ik kan gewoonweg niet zeggen wanneer dat dan zou moeten. Waarschijnlijk gaat Gaslight na de Revival Tour weer de studio in, dus er is gewoon niet zo veel tijd op het moment.”

De Revival Tour speelt dinsdag 4 oktober in De Duif in Amsterdam. Het optreden is uitverkocht.