Pownews: "Bestuurder Buma/Stemra corrupt"

Uitgever biedt tegen betaling aan te bemiddelen in conflict

Atze de Vrieze ,

Buma/Stemra is opnieuw in opspraak geraakt. Nieuwsprogramma Pownews onthulde dat bestuurslid Jochem Gerrits misbruik maakt van zijn functie. Gerrits, bood aan te bemiddelen in een conflict tussen componist Melchior Rietveldt en Buma/Stemra. In ruil daarvoor wilde hij de betreffende compositie opnemen in zijn uitgeeffonds.

Uitgever biedt tegen betaling aan te bemiddelen in conflict

Buma/Stemra is opnieuw in opspraak geraakt. Nieuwsprogramma Pownews onthulde dat bestuurslid Jochem Gerrits misbruik maakt van zijn functie. Gerrits bood aan te bemiddelen in een conflict tussen componist Melchior Rietveldt en Buma/Stemra. Die heeft naar eigen zeggen een miljoen euro tegoed van Buma/Stemra vanwege het gebruik van een door hem gecomponeerd muziekfragment in een campagnefilmpje tegen piraterij. Het filmpje is jarenlang zonder zijn medeweten gebruikt op tienduizenden dvd's en in bioscopen.

In de uitzending filmt Pownews een telefoongesprek tussen de financieel adviseur van componist Rietveldt en bestuurslid Gerritsen. De laatste biedt aan zijn invloed te doen gelden tijdens de eerstvolgende bestuursvergadering. In ruil daarvoor wil hij het liedje opnemen in zijn uitgeverij High Fashion Music. Dat zou betekenen dat hij bij uitkering recht heeft op 33% van het bedrag. In de redenering van Gerritsen: nu krijgt Rietveldt helemaal niets. "Je kunt zeggen, het glas is half leeg, je kunt ook zeggen dat het half vol is, of eigenlijk 66% vol."

Het is niet de eerste keer dat Buma/Stemra negatief in het nieuws komt door conflicten rond uitgevers. Onlangs speelde zich een soap af rond songschrijver Rob Bolland, die in onmin leefde met zijn uitgever Willem van Kooten. Eerder publiceerde de Volkskrant een reeks artikelen over de vermeende te grote invloed van uitgevers binnen de organisatie. Belangenvereningingen BCMM en Ntb spraken zich tegen 3VOOR12 uit over de uitgeversproblematiek.

Volgens Pownews verblijft Jochem Gerritsen momenteel in het buitenland en is hij niet bereikbaar voor commentaar. Buma/Stemra laat in een reactie weten uit te zoeken hoe de vork in de steel zit en zo snel mogelijk met een reactie te komen. Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, die de filmpjes maakte, spreekt van 'een contractuele kwestie waar BREIN niets mee te maken heeft'. Bekijk de uitzending van Pownews op Uitzending Gemist.