VVD zet in op loterij voor cultuursector VVD zet in op loterij voor cultuursector

...om zo bezuinigingen op te vangen

, Ingmar Griffioen

VVD zet in op loterij voor cultuursector

...om zo bezuinigingen op te vangen

Ingmar Griffioen ,

De VVD wil een eigen loterij introduceren voor de cultuursector. Dat meldt het ANP. De regeringspartij denkt dat de sector met het kansspel een deel van de cultuurbezuinigingen van de regering op kan vangen. De BankGiro Loterij reageert verbaasd.

...om zo bezuinigingen op te vangen

De VVD wil een eigen loterij introduceren voor de cultuursector. Dat meldt het ANP. De regeringspartij denkt dat de sector met het kansspel een groot deel van de cultuurbezuinigingen van de regering op kan vangen. Het Kabinet is voornemens om 200 miljoen euro te besparen op cultuur. De BankGiro Loterij reageert verbaasd op het voorstel.

In navolging van sport en natuur, waar ook loterijen aan gewijd zijn, 'moet cultuur ook een goed doel worden om geld aan te geven', vertelde VVD-Kamerlid Bart de Liefde het ANP. Volgens de parlementariër heeft bijvoorbeeld 'de Bankgiroloterij van zijn opbrengsten in 2010 zestig miljoen euro overgemaakt aan 57 culturele instellingen', zo noteert NRC.

De Liefde wil dat de opbrengsten van de loterij volledig ten goede komen aan door de bezuinigingen bedreigde cultuurinstellingen als orkesten en musea. De VVD zou het voorstel binnenkort willen voorleggen aan de Tweede Kamer.

Het idee voor een loterij sluit aan bij eerdere plannen van de regeringspartij, die de sector graag zelf geld ziet ophalen en ook een Geefwet in het regeerakkoord liet opnemen. VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur pleit voor een 'fundamentele omslag' in de cultuursector om de 'drastische bezuinigingen' op te vangen.

Update:
De BankGiro Loterij is verbaasd over het voorstel van De Liefde. "Er bestaat al een cultuurloterij die dit jaar zelfs haar 50e verjaardag viert: De BankGiro Loterij", vertelt directeur Sigrid van Aken. In het persbericht zegt de BankGiro Loterij ook 'de ambitie te hebben haar bijdrage aan cultuur de komende vijf jaar te verdubbelen'.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12