Pandora's Box playlist deel 2: Elbow Pandora's Box playlist deel 2: Elbow

Met o.a. Radiohead, Genesis, Talk Talk en Jesca Hoop

, Atze de Vrieze

Pandora's Box playlist deel 2: Elbow

Met o.a. Radiohead, Genesis, Talk Talk en Jesca Hoop

Atze de Vrieze ,

"Wat zijn je invloeden?" Het is de stomste vraag die je een artiest kunt stellen, maar het levert wel vaak boeiende antwoorden op. Pandora's Box is een playlist met artiesten of zelfs specifieke platen die een toonaangevende artiest in interviews noemt. Met deze week Elbow.

Met o.a. Radiohead, Genesis, Talk Talk en Jesca Hoop

"Wat zijn je invloeden?" Het is de stomste vraag die je een artiest kunt stellen. Een soort "wat is je favoriete kleur", maar dan voor volwassenen. Artiesten klagen vaak dat ze steeds dezelfde vragen krijgen, en deze zit er altijd bij. Als het kan, vermijd ik hem dan ook. En toch, toch levert het wel zinnige informatie op. De invloeden van een muzikant verklaren waarom de drums klinken zoals ze klinken, waarom hij mompelig zingt of de gitaar inruilt voor een synthesizer.

Vandaar: Pandora's Box, een Spotify playlist met artiesten of zelfs specifieke platen die in interviews genoemd zijn. Een wandeling van een uurtje door de collectie achter een toonaangevende muzikant. Deze week de band die vorige week nog te gast was bij 3VOOR12: Elbow. Binnenkort speelt de band op het hoofdpodium van Pinkpop. Vanavond zendt 3VOOR12RADIO het concert in de Westerliefde in Amsterdam in zijn geheel uit op 3FM, een mooi moment om eens in de roots van de band te duiken.

"There would be no Elbow without Radiohead", zei frontman Guy Garvey ooit in een interview, en doelde dan met name op het album Hail To The Thief. Verder noemde hij Genesis (de Peter Gabriel tijd), U2, de Bristol triphopscene en singer-songwriter Jesca Hoop als grote liefdes. En wie heel goed luistert naar het intro van het nummer The Bones Of You hoort een heel klein stukje van Gershwin-klassieker Summertime. Een uurtje name-dropping.

Beluister hier de Pandora's Box playlist op Spotify.

Radiohead – Sail To The Moon
Genesis – Carpet Crawlers
U2 – Running To Stand Still
The The – August & September
David Bowie – Life On Mars?
Talk Talk – Inheritance
Massive Attack – Teardrop
John Lennon – Working Class Hero
Amy Winehouse – Back To Black
Pixies – Cactus (Remastered)
Sly & The Family Stone – (You Caught Me) Smilin' - Single Version
Ella Fitzgerald – Summertime
Bruce Cockburn – Live On My Mind
Ernie Sabella – Man of La Mancha (I, Don Quixote)
Portishead – Roads
Joni Mitchell – For The Roses
Jesca Hoop – Havoc In Heaven
DJ Shadow – Building Steam With A Grain Of Salt
Nancy Elizabeth – Feet Of Courage
The Bird and the Bee – Again & Again

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12