Kink FM biedt niet op 'te dure' FM-frequentie Kink FM biedt niet op 'te dure' FM-frequentie

Alternatieve radiozender weer niet de ether in

, Ingmar Griffioen

Kink FM biedt niet op 'te dure' FM-frequentie

Alternatieve radiozender weer niet de ether in

Ingmar Griffioen ,

Radiozender Kink FM zal geen bod doen op de vrijgekomen FM-frequentie kavel A7. De 17,5 miljoen euro die de overheid vraagt voor het voormalige kavel van Arrow Rock, is Kink-eigenaar V-Ventures te gortig. "De economische realiteit staat dat niet toe", twitterde directeur Guido Nispen.

Alternatieve radiozender weer niet de ether in

Radiozender Kink FM zal geen bod doen op de vrijgekomen FM-frequentie kavel A7. De 17,5 miljoen euro die de overheid vraagt voor het voormalige kavel van Arrow Rock, is Kink-eigenaar V-Ventures te gortig. "De economische realiteit staat dat niet toe", twitterde directeur Guido Nispen. Daar bovenop zou nog een eenmalig financieel bod op de frequentie moeten worden uitgebracht.

Het is niet de eerste keer dat het alternatieve radiostation naast een ether-frequentie grijpt. In 2003 en 2009 ondernam Kink FM ook al vergeefse pogingen naast de kabel ook de ether te betreden. "Zeer pijnlijk! Deja vu 2003", reageerde Jantien van Tol, station manager Kink FM op twitter. "We zijn bedonderd door het spreekwoord, 3 keer is scheepsrecht. Want na 2003, 2009 mag het ook dit keer met de FM niet lukken. Begrijpelijk vanwege het financiële aspect. Maar de emotie zegt iets anders."

De overheid veilt de kavels A7 en A8, die zijn vrijgekomen door het stoppen van Arrow Rock en Arrow Jazz. Het lijkt er echter op dat minister Maxime Verhagen van Economische Zaken te hoog inzet met de 17,5 miljoen euro voor Kavel A7. Nispen aan de telefoon: "Dat is niet te doen voor Kink FM. Dan heb je alleen het recht om voor 6 jaar uit te mogen zenden." Om die investering terug te verdienen moet je volgens Nispen 'gewoon een groot station zijn'.

"Je moet dan nog steeds een groot marktaandeel halen in een heel drukke markt", verduidelijkt Nispen. "Als je kijkt naar 3FM; die hebben een martkaandeel van 10% en ook goede zenders. Daar moet ons aandeel toch vandaan komen." Kink FM zou in ieder geval bedrijfsmatig veel commerciëler moeten gaan draaien. "Je moet zoveel investeren en daarmee zoveel druk op de organisatie leggen; dat is economisch gewoon niet reëel."

Aanvankelijk vroeg de minister 21,9 miljoen euro voor Kavel A7, maar volgens Nispen bracht de overheid dat terug tot 80% en dus 17,5 miljoen. Ter vergelijking: de commerciële zenders kregen in maart verlenging van hun FM-frequenties tot 2017 en betalen nu een beduidend lager bedrag dan eerst. Populaire zenders als Q-music en Radio 538 betalen met respectievelijk 26,9 en 26,6 miljoen euro niet eens zoveel meer, terwijl ze al een fors marktaandeel hebben.

Het ministerie meldde bij de verlenging in een persbericht: "om ook nieuwkomers op de radiomarkt een kans te geven, zijn twee FM-vergunningen beschikbaar voor nieuwe landelijke commerciële radiostations." Saillant is dat er voor Kavel A8 (bedoeld voor klassiek en/of jazz) geen licentiekosten in rekening worden gebracht.

Andere partijen hebben nog tot 10 juni de tijd om hun interesse voor het kavel kenbaar te maken. Kink FM blijft wel uitzenden via de kabel en op internet.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12