Cat’s Eyes is teleurgesteld in Nederland Cat’s Eyes is teleurgesteld in Nederland

“Jullie cultuurbezuinigingen zijn een grote ramp”

, Erik Zwennes

Cat’s Eyes is teleurgesteld in Nederland

“Jullie cultuurbezuinigingen zijn een grote ramp”

Erik Zwennes ,

Farris Badwan van Cat’s Eyes is chagrijnig, hij komt slaap tekort en hoopt vanavond weer eens vroeg in bed te liggen. Gelukkig is (opera-)zangeres Rachel goed geluimd. “Wat is Amsterdam een mooie stad!”

“Jullie cultuurbezuinigingen zijn een grote ramp”

Farris Badwan van Cat’s Eyes is chagrijnig, hij komt slaap tekort en hoopt vanavond weer eens vroeg in bed te liggen. Gelukkig is (opera-)zangeres Rachel goed geluimd. “Wat is Amsterdam een mooie stad!”

GEINTERVIEWDEN:

Rachel Zeffira en Faris Badwan (tevens voorman van The Horrors) van Cat's Eyes.

HOE LAAT BEN JE VANMORGEN OPGESTAAN EN WAT WAS HET EERSTE DAT JE DEED?
Rachel: “We stonden vanmorgen om negen uur op in Brussel voor een radiosessie. Gisternacht speelden we een toffe set in Brussel. We hebben er nu tien optredens op zitten met dit project.”

WAT ONDERSCHEIDT JULLIE VAN DE ANDERE BANDS OP LONDON CALLING?
Faris: “Alles. Wat ook wel lekker is is dat ik in dit project de helft van de beslissingen kan nemen. Ik hoef geen rekening te houden met een complete band, enkel met Rachel.”
Rachel: “Voor mij is het helemaal een wereld van verschil. Ik ben een klassiek geschoolde operazangeres. In mijn vak zing je zonder microfoon, kan de airconditioning in de tourbus niet aan en mag je geen zuivelproducten eten om je stem te sparen. Het proces met dit project verloopt veel relaxter en authentieker. Dit is mijn echte stem die je hoort.”

OMSCHRIJF JE MUZIEK IN MAXIMAAL VIJF WOORDEN
Faris: “Dat doe ik liever niet. Wanneer je als auteur op die manier een stempel drukt op je werk gaan mensen er anders naar luisteren. Ik laat ze liever zelf interpreteren en een mening vormen.”
Rachel: “We hebben beiden natuurlijk een heel andere muzikale achtergrond. Faris zei al vanaf het begin dat hij de luisteraar in onze wereld wilde zuigen, die insteek pakte mij direct. Faris maakt altijd mixtapes voor zijn vrienden. Ik kreeg er ook een en raakte geïnspireerd. Toen ik er een terugstuurde ontstond het idee om ook eens wat demo’s over en weer te sturen. Het proces verliep heel geleidelijk en we hadden geen moment het idee dat we naar een album toe werkten.”
Faris: “Op een gegeven moment hadden we zoveel tofs liggen dat we het eens goed op wilden nemen. Deze plaat is het resultaat. Dit project maakte mijn inbreng in het nieuwe album van The Horrors veel beter en geïnspireerder.”

ZE ZEGGEN: ‘THE MONEY IS ON THE ROAD’. IS TOUREN VOOR JULLIE DE BELANGRIJKSTE BRON VAN INKOMSTEN OF IS HET INVESTEREN?
Faris: “Zo denk ik niet over muziek. Ik wil mooie dingen maken, met de rest houd ik me niet bezig.”
Rachel: “Ik heb natuurlijk mijn baan in de operawereld naast dit project. Ik hoef niet na te denken over de inkomsten. Voor mij is dit project enkel ‘enjoyment’.”

DOOR DE FINANCIËLE CRISIS WORDT OVERAL BEZUINIGD. WAAR KUNNEN JULLIE OP BEZUINIGEN?
Rachel: “Er wordt belachelijk veel bezuinigd, zeker in jullie land. Veel van mijn vrienden spelen in jullie klassieke orkesten. Het is een maaiveld geworden, een grote ramp. Nederland heeft een prachtige internationale reputatie als het op klassieke muziek aankomt, die gaat nu heel snel verloren. Wij zouden zelf wel mogen bezuinigen op taxi’s.”

WAT IS HET BESTE ALBUM DAT JE DIT JAAR TOT NU TOE HOORDE?
Rachel: “Het album van Anna Calvi. Al moet ik zeggen dat ze live nog veel beter is dan op plaat.”
Faris: “Ik vond de plaat van Tame Impala heel goed, maar die is van vorig jaar. Verder luister ik nu veel naar het album Cats And Dogs van Royal Trux, maar die is uit de jaren negentig.”

WIE IS DE BELANGRIJKSTE BAND/ARTIEST TER WERELD OP DIT MOMENT?
Faris: “Ik doe niet aan dat soort onzinlijstjes. Dat is toch enorm subjectief!”
Rachel: “Mijn muzikale helden zijn al lang dood, dat krijg je in de klassieke wereld.”
Faris: “We hadden het gisteravond over al die bands die na jaren weer bij elkaar komen. Dat levert maar zelden interessante muziek en optredens op.”
Rachel: “Als een reünie ingegeven is door een slecht pensioenplan hoeft het van mij niet.”

WELKE ANDERE BAND WIL JE VANAVOND ZEKER ZIEN?
Rachel: “Onze bassist wil heel graag Ariel Pink zien. Zelf ken ik de meeste bands niet.”
Faris: “Ik ken een aantal bands, maar weet bij velen niet waar ze op dit moment mee bezig zijn.”

HOE LAAT GA JE VANAVOND NAAR BED?
Faris: “Om elf uur lig ik in bed, we moeten morgen weer vroeg op.”
Rachel: “Ik wil eigenlijk Amsterdam nog even in, wat een prachtige stad is dit. Het plan is om vroeg in bed te liggen, maar dat gaat vast niet gebeuren. En Faris, jij moet inderdaad echt vroeg naar bed. Je bent de hele dag al chagrijnig.”
Faris: “Hummm.”

Volg London Calling op de speciale festivalsite.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12