3VOOR12 Draait (20): ASIWYFA, ATP, Miami Horror & Destroyer 3VOOR12 Draait (20): ASIWYFA, ATP, Miami Horror & Destroyer

De favorieten van de redactie

, Ingmar Griffioen

3VOOR12 Draait (20): ASIWYFA, ATP, Miami Horror & Destroyer

De favorieten van de redactie

Ingmar Griffioen ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de week
Naked & Famous - Punching In A Dream (Universal)

3VOOR12 Album van de week
And So I Watch You From Afar -  Gangs (Richter Collective/Republic Of Music/NEWS)

3FM Megahit
Alex Clare - Too Close (Universal)

3FM Album van de Week
Dotan - Dream Parade (EMI)


DE TOP 10:

1. And So I Watch You From Afar -  Gangs (album, Richter Collective/Republic Of Music/NEWS)
"Normaal gesproken hoor ik dit soort gestructueerde teringherrie helemaal niet leuk te vinden" (Menno Visser)
"Dat was een mooie London Calling, een jaar geleden, met ASIWYF op de late spot. Deze nieuwe plaat is weer intens en overtuigend." (Atze de Vrieze)
"De hectische post-rock en -metal is behoorlijk in yer face, maar wordt nooit bot of grof en vliegt nergens uit de bocht. Knap." (Ingmar Griffioen)
"Op de Luisterpaal draai ik hem rustig nog een keer. Kandidaat voor plaat van het jaar?" (Jochem Boom)

2. ATP Curated by Animal Collective – Minehead UK, 13-15 mei 2011
"Gang Gang Dance: op plaat wat te zweverig, live zeer meeslepend. Maar de echte helden van ATP waren de curatoren zelf. Twee keer dezelfde set met broeierig nieuw werk." (Atze de Vrieze)
"Naast geweldige sets van helden als Kurt Vile, Lee “Scratch” Perry, Ariel Pink, The Frogs, Big Boi en Atlas Sound was curator Animal Collective in topvorm en opperbeste stemming." (Erik Zwennes)
"Hoogtepunten op het festival: Gang Gang Dance, Atlas Sound, Black Dice, The Frogs, Ariel Pink, Lee Perry en een verbluffend goed Animal Collective zelf." (Stephan van Peursem)

3.
Miami Horror - Illumination (album, EMI)
"Heerlijke plaat voor de liefhebbers van wave/disco/80s/Scissor Sisters/Soulwax. Op SXSW speelden ze de partytent helemaal plat." (Willem van Zeeland)
"Ik ben zeer benieuwd hoe ze het er vanaf gaan brengen op London Calling vrijdag." (Bart Snoeren)

4.
Destroyer – Kaputt (album, Dead Oceans/Konkurrent)
"Glijplaat van het jaar!" (Stephan van Peursem)
"Glijplaat van het jaar!" (Atze de Vrieze)

5.
Drumsound &  Bassline Smith – Freak (single, New State Music/import GB)
"Na Nero weer zo’n crossover dubstepsingle voor de indiekids."
 (Menno Visser)
"Dit zou wel eens een ouderwetse crossover drum n' bass hit kunnen worden." (Bart Snoeren)

6.
Chad Van Gaalen - Diaper Island (album, Sub Pop/Konkurrent)
"Mooie, intieme plaat van dit multi-talent" (Stephan van Peursem)

7.
Thee Oh Sees - Castlemania (album, In The Red/Konkurrent)
"Castlemania staat weer vol goede liedjes en zanger John Dwyer (o.a. Burmese, The Hospitals) klinkt beter dan ooit. Nice!" (Erik Zwennes)

8. Queens Of The Stone Age @ Paradiso, Amsterdam 15-05-11
"Josh Homme heeft wat met Amsterdam en Paradiso. Zondag ook, getuige de berestrakke set die na de debuutplaat resulteert in twee toegiften met de hits." (Ingmar Griffioen)

9.
Calvertron - Future Proof (single, Jack Knife Records)
"Leukste dikke dubstepplaat van het moment." (Bart Snoeren)

10.
Twin Shadow - When We're Dancing (song)
"Als voorbereiding op London Calling nog maar eens een paar keer dit prachtige nummer opgezet." (Willem van Zeeland)


DE LIJSTJES


MENNO VISSER DRAAIT:

Drumsound &  Bassline Smith – Freak (single, New State Music/import GB)
Na Nero weer zo’n crossover dubstepsingle voor de indiekids.

Tom Vek – A Chore (single, V2)

Verslavende dansbare indiepop, die groeit en groeit. Merkwaardige clip ook.

And So I Watch You From Afar -  Gangs (album, Richter Collective/Republic Of Music/NEWS)
Normaal gesproken hoor ik dit soort gestructueerde teringherrie helemaal niet leuk te vinden, maar daar ik dat wel doe, moet het wel bijzonder crossovergevoelig zijn…RRRROCK!


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:


Miami Horror - Illumination (album, EMI)
Heerlijke plaat van Miami Horror voor de liefhebbers van wave/disco/80s/Scissor Sisters/Soulwax. Te disco volgens sommigen, maar daar heb ik niet het minste bezwaar tegen. Staan een paar dikke hits op die schreeuwen om vol volume en een goede geluidsinstallatie. Op SXSW speelden ze de partytent in de achtertuin van de Beauty Bar helemaal plat. Ik ben benieuwd hoe het vrijdagavond gaat lopen als zij aantreden op London Calling.

Twin Shadow - When We're Dancing (song)
Als voorbereiding op London Calling nog maar eens een paar keer dit prachtige nummer opgezet. Helaas is nog niet het hele album van dit kaliber, maar tijdens zijn live show op SXSW liet hij zien op de goede weg te zijn. Sferische pop van een zwarte zanger die klinkt als David Bowie. Met Miami Horror, Ariel Pink en Wild Beasts een van de acts waar ik naar uitkijk op London Calling.

Bob Dylan - You Gotta Serve Somebody (song)
Veel aandacht voor Bob Dylan dezer dagen vanwege zijn 70-ste verjaardag, aanstaande dinsdag. Bij De Wereld Draait Door werd weer traditioneel smalend gedaan over zijn christelijke albums van eind jaren 70 / begin 80, terwijl daar toch echt een paar zeer fraaie nummers op staan. Op YouTube vond ik een schitterende versie van You Gotta Serve Somebody, opgenomen tijdens de Grammy-uitreiking in 1980.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


ATP Curated by Animal Collective – Minehead UK, 13-15 mei 2011
Dunster Castle: beste kasteel in de omgeving. Lee Scratch Perry: lage verwachtingen, aangenaam verrast. Beach House: stijlvolle dreampop die maar blijft groeien. Big Boi: alleen maar hits, jammer van het matige geluid. The Frogs: homoseksuweirde cabaretpop. Gang Gang Dance: op plaat wat te zweverig, live zeer meeslepend. Maar de echte helden van ATP waren de curatoren zelf. Twee keer dezelfde set met broeierig nieuw werk. Sterk elektronisch van aard, maar ook met Deakin’ op gitaar, Panda Bear terug achter de drumkit en Avey Tare het meest op lead vocals. Mooi om te zien hoe Summertime Clothes en met name Brother Sport uitgegroeid zijn tot absolute anthems.

Destroyer – Kaputt (album, Dead Oceans/Konkurrent)
Zou deze Canadese muzikant met zijn negende album ineens gaan doorbreken? Hij gooit het roer stevig om ten opzichte van zijn rafelige oude werk en interpreteert de gelikte kant van de 80’s opnieuw en succesvol. De late Roxy Music meets de verguisde pop-experimenten van Miles Davis, gebracht met een zeer credible indie-schwung. Glijplaat van het jaar!

And So I Watch You From Afar -  Gangs (album, Richter Collective/Republic Of Music/NEWS)
Och, dat was nog eens een mooie London Calling, een jaar geleden, met And So I Watch You From Afar op de late spot. Halverwege bezweek de techniek onder het geweld van deze instrumentale band, maar dat maakte de heroïek alleen maar groter. Deze nieuwe plaat is weer intens en overtuigend.


BART SNOEREN  DRAAIT:

Miami Horror - Illumination (album, EMI)
Al maanden in mijn cd-speler en nu eindelijk in Nederland uit. Ik ben zeer benieuwd hoe ze het er vanaf gaan brengen op London Calling morgen.

Calvertron - Future Proof (single, Jack Knife Records)
Leukste dikke dubstepplaat van het moment.

Drumsound & Bassline Smith - Freak (single, New State Music)
Dit zou wel eens een ouderwetse crossover drum n' bass hit kunnen worden.


Erik Zwennes draait:

I Am Oak - Oasem (album, Snowstar/Rough Trade)
Waar Thijs en de zijnen op het succesvolle folky banjopad door hadden kunnen gaan, kiezen ze juist voor een nieuw geluid: van minimalistisch en onderkoeld, langzaam uitbouwend tot een spannende en warme orkestratie. Sterke liedjes, mooie opnames en Thijs’ prachtige zang. Oasem is een gedurfde plaat, al was het maar omdat de schoonheid zich niet zomaar openbaart, maar tijd en rust vereist. Een van dé kanshebbers voor de 3VOOR12 Award?

Animal Collective @ All Tomorrow’s Parties, Minehead, UK, 14 en 15 mei 2011
Raar hoor, naar een festival enkel en alleen om te genieten. Geen geschrijf, gemening, gefotografeer, maar je laten leiden door het programma, het weer, de honger, de drankjes, de Rennies, de kraaien meeuwen en konijnen op het park en de goede zin. Wat heb ik genoten en raad ik iedereen aan om eens een ATP-weekend te doen. Naast geweldige sets van helden als Kurt Vile, Lee “Scratch” Perry, Ariel Pink, The Frogs, Big Boi en Atlas Sound was curator Animal Collective in topvorm en opperbeste stemming. Twee vrijwel gelijke sets op twee dagen en niet vervelen, knap hoor. Ze speelden grotendeels nieuwe nummers die doen uitkijken naar de nieuwe plaat.

Thee Oh Sees - Castlemania (album, In The Red/Konkurrent)
De betere garagepop komt uit via het prachtige labeltje In The Red. Jay Reatard, Vivian Girls, The Fresh & Onlys, Black Lips, Davila 666, Boss Hog, Cheap Time, The King Khan & BBQ Show, Ponys, Jon Spencer en Strange Boys brachten/brengen er bijvoorbeeld platen uit. Thee Oh Sees zit er sinds de vorige plaat Warm Slime en komt nu opnieuw met een sterke plaat. Castlemania is lekker fris geproduceerd, staat weer vol goede liedjes en zanger John Dwyer (o.a. Burmese, The Hospitals) klinkt beter dan ooit. Nice!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

ATP Curated by Animal Collective – Minehead UK, 13-15 mei 2011

De mensen die mij een beetje kennen weten het waarschijnlijk al: maar Animal Collective is waarschijnlijk mijn favoriete band van de afgelopen jaren. Dit weekeinde mochten ze hun favoriete acts uitzoeken en speelde Animal Collective zelf. Hoogtepunten op het festival: Gang Gang Dance, Atlas Sound, Black Dice, The Frogs, Ariel Pink, Lee Perry en een verbluffend goed Animal Collective zelf. Doordat Deakin (Josh Dibb) in tegenstelling tot de vorige tour weer mee deed was het geluid nog voller, dynamischer. Beter zag ik ze misschien wel nooit. De tien! nieuwe tracks die ze speelden doet heel erg uitzien naar het nieuwe album, dat op de shows van dit weekeinde afgaand misschien nog wel beter kan worden dan Merriweather Post Pavilion.

Destroyer - Kaputt  (Dead Oceans/Konkurrent)
Aalglad en prachtig. Ik noemde het al eerder de glijplaat van het jaar, krijg er zin van om pootje te baden in zee, aan het strand te liggen en tot laat buiten wijn te drinken.

Chad Van Gaalen - Diaper Island (Sub Pop/Konkurrent)
Mooie, intieme plaat van dit multi-talent. Naast de fijne muziek die hij zelf maakt, produceerde hij de laatste Women plaat en maakte een prachtige voor J.Mascis. Die jongen komt er wel.


JOCHEM BOOM DRAAIT:
   
Radiohead - The King  Of Limbs (Newspaper special edition)

Wie zegt dat fysieke muziek distributie dood is heeft de special edition van het laatste album van Radiohead nog niet gezien. De distributie begon vorige week en deze week kwam de postbode ouderwets aan de deur met een pakje. De meerwaarde? Het album op twee dikke plakken 10 inch vinyl gestoken in hoezen met daarop prachtig artwork en een krant met 60 pagina's artwork, verhalen en foto's. Beat that mp3.

Kurt Vile live @ Bitterzoet, 16 mei 2011
Dat was me een concert. Dik anderhalf uur stond de band op het podium vol overgave te spelen. Het was genieten van de prachtige liedjes van het laatste album Smoke Ring For My Halo. Maar ook van de lekker gruizige en harde gitaargedreven nummers. Hoogtepunten? Het totaal losgeslagen Freak Train en het duo Tomboy/Baby's Arms volledig solo en akoestisch aan het eind.

And So I Watch You From Afar -  Gangs (album, Richter Collective/Republic Of Music/NEWS)
Een paar weken geleden was hij al als stream te vinden op internet, maar nu de plaat op de Luisterpaal staat draai ik hem rustig nog een keer. Kandidaat voor plaat van het jaar?


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Queens Of The Stone Age @ Paradiso, Amsterdam 15-05-11
Josh Homme heeft wat met Amsterdam, zoveel is duidelijk. In Paradiso vertelt hij nog maar eens hoe gepast het is hier het hele debuutalbum te spelen: 'you people were among the first to hear it'. En je merkt hoe speciaal het is: vier jaar terug gaf Homme met QOTSA en gebroken been hier al een hele gedreven show. Zondag hadden ze er ook zin in, getuige de berestrakke set die na de debuutplaat resulteert in twee toegiften met de hits. Best concert of 2011 so far.

And So I Watch You From Afar -  Gangs (album, Richter Collective/Republic Of Music/NEWS)
Zo doe je dat: eerst alle festivals platspelen met slechts enkele EP's op zak en dan, pas dan met een nog beter album op de proppen komen. Want ASIWYFA heeft met Gangs een best album afgeleverd: instrumentaal, maar zo intens. De hectische post-rock en -metal is behoorlijk in yer face, maar wordt nooit bot of grof en vliegt nergens uit de bocht. Dat is knap.

Boris - Heavy Rocks (album, Sargent House/Sonic Rendezvous)
Boris dropt twee albums tegelijkertijd. Geen dubbelalbum, maar een meer gitaar-georiënteerde plaat en eentje waarop de Japanners met elektronica stoeien (ook checken!). De eerste trek ik vooralsnog het best. Heavy Rocks dus. En ook daarop zijn de Japanners verre van stijlvast. Het is nog altijd geen makkelijk verteerbare kost, maar bij vlagen verdraaid melodieus en er wordt ook verstaanbaar gezongen, gedroned, genoised en ongecompliceerd gerockt. Rare jongens die Japanners.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12