3VOOR12 Draait (19): Elbow, Danger Mouse & Daniele Luppi en Hollandse Nieuwe 3VOOR12 Draait (19): Elbow, Danger Mouse & Daniele Luppi en Hollandse Nieuwe

De favorieten van de redactie

, Tamara Jansen

3VOOR12 Draait (19): Elbow, Danger Mouse & Daniele Luppi en Hollandse Nieuwe

De favorieten van de redactie

Tamara Jansen ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de week
Noah & The Whale - Tonight's The Kind Of Night (Mercury/V2)

3VOOR12 Album van de week
Tim Knol - Days (Excelsior/V2)

3FM Megahit
Foo Fighters - Walk (Sony)

3FM Album van de Week
Anouk - To Get Her TogetherDE TOP 10:

1. Elbow live in Westerliefde 10-05-2011
"Serieuze-mannenmuziek met een relativerende knipoog" (Atze de Vrieze)
"Pastoraal gereinigd stapte ik weer naar buiten" (Menno Visser)
"Heel knap hoe losjes en ontspannen ze hun gedragen nummers spelen" (Willem van Zeeland)
"Het wordt een beetje cliche om te zeggen, maar ja, het was wederom prachtig, mooi en ingetogen" (Bart Snoeren)

2. Danger Mouse & Daniele Luppi - Rome (album, EMI)
"Het resultaat klinkt als spaghetti Gainsbourg, met Jack White als cowboy en Norah Jones als Melody Nelson" (Atze de Vrieze)
"Een sfeervolle, filmische, ingetogen popplaat" (Jochem Boom)
"Een prachtige plaat die klinkt als een ideale filmsoundtrack" (Tamara Jansen)

3. Hollandse Nieuwe 18 (compilatie 3VOOR12/Eigen Beheer)
"Hij staat weer bomvol nieuwe bands die stuk voor stuk het ontdekken en het beluisteren waard zijn" (Jochem Boom)
"21 tracks, allemaal het beluisteren waard" (Tamara Jansen)
"Ik durf te beweren dat deze sampler 21 nummers sterk is" (Ingmar Griffioen)

4. Tim Knol - Days (Excelsior/V2)
"De blijven nummers hangen in je hoofd. Met bijzondere details die opvallen, groeit de overtuiging" (Willem van Zeeland)
"Een aantal pareltjes van songs" (Jochem Boom)
"Met een topjaar achter de rug en een band in bloedvorm kan Days onmogelijke een zware bevalling hebben gekend. Of schuilt de ware klasse nou juist in dat schijnbare gemak?" (Tomas Delsing)

5.
Rizzle Kicks - Prophet (single, free download, later op Island/Universal)
"Wat een slim en aanstekelijk nummer" (Menno Visser)
"Hiphop voor indiekids. En hele goede ook!" (Bart Snoeren)

6. I am Oak - Oasem (album, Snowstar/Rough Trade)
"Deze solo-plaat verdient alle aandacht" (Ingmar Griffioen)
"Vol van emotie, het raakt je" (Tamara Jansen)

7. Emalkay - Eclipse
"Eén van de heetste dubstepproducers van het moment, dus is het niet meer dan logisch dat Eclipse - het debuutalbum van Emalkay - 3VOOR12 Dansplaat van de Maand is bij Dansen Met Delsing" (Tomas Delsing)

8. Weedeater @ Roadburn 2011
"Het sludge metal-gezelschap uit North-Carolina hield een overvolle grote zaal van 013 in de greep met een bezeten set" (Ingmar Griffioen)

9. Bills Wells & Aiden  Mofatt - Everything's Getting Older (album Chemical Underground/Konkurrent)
"Brombeer van Arab Strap op jazzy muziek gezet. Prachtigmooi voor de late, late uurtjes. En wat een humor weer voor de goede verstaander" (Menno Visser)

10. J: Kenzo - The Roteks
"Het is zeker niet voor het eerst dat er uit die dubstephoek ineens een volslagen vreemde opduikt met een fantastische track. Geldt dus ook voor J: Kenzo." (Tomas Delsing)


DE LIJSTJES

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Danger Mouse & Daniele Luppi - Rome (album, EMI)
Producer Danger Mouse blijft zijn eigen pad bewandelen. Dit keer werkt hij samen met Italiaan Daniele Luppi. Het resultaat klinkt als spaghetti Gainsbourg, met Jack White als cowboy en Norah Jones als Melody Nelson.

Vanderbuyst & Saxon live in de Pul in Uden 08-05-2011
De jonge hardrockers van Vanderbuyst  mogen een maandje onder de vleugels zitten van heavy metal oudjes Saxon, die overigens behoorlijk overtuigend uit de verf kwamen. Vanderbuyst werd door het karakteristieke hardrockpubliek hartelijk ontvangen. Een vuist in de lucht in ruil voor een virtuoze gitaarsolo. In de nek gespeeld, uiteraard.

Elbow live in Westerliefde 10-05-2011
Ik was opnieuw onder de indruk van de charme, de zeggingskracht, het sentiment en de pure klasse van Elbow. Serieuze-mannenmuziek met een relativerende knipoog.


MENNO VISSER DRAAIT:

Elbow (live @Westerliefde, Amsterdam, 10 mei)
Pastoraal gereinigd stapte ik weer naar buiten.

Rizzle Kicks - Prophet (single, free download, later op Island/Universal)

Twee kids uit het Britse Brighton met Esser-achtige 'indie-hop'. Wat een slim en aanstekelijk nummer. Ik ben meteen fan! P.S. props voor @derique voor de tip.

Bills Wells & Aiden  Mofatt - Everything's Getting Older (album Chemical Underground/Konkurrent)
Brombeer van Arab Strap op jazzy muziek gezet. Prachtigmooi voor de late, late uurtjes. En wat een humor weer voor de goede verstaander.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Elbow - Westerliefde - Amsterdam (concert)
Het werd een heel mooi avondje Elbow in het kleine, maar sfeervolle Westerliefde. Heel knap hoe losjes en ontspannen ze hun gedragen nummers spelen. Heel mooi ook hoe zanger Guy Garvey zijn songs inleidt met grappen en mooie verhalen. Het concert is 19 mei te horen in 3VOOR12 Radio en vanaf 20 mei te zien op 3voor12.tv.

Tim Knol - Days (Excelsior/V2)
De tweede van Knol overtuigde mij niet meteen, maar bij herhaalde beluistering blijven nummers hangen in je hoofd, zijn er bijzondere details die opvallen en groeit de overtuiging dat hij op vrijdagavond 27 mei een vol Paradiso naar zijn hand gaat zetten.

The Kills - Blood Pressure (album)

Hun concert tijdens de Spin-party op SXSW was teleurstellend, mede vanwege technische malheur, en ze evenaren niet de klasse van het laatste album van The Dead Weather (band van Kills-zangeres Alison Mosshart en Jack White van de White Stripes), maar toch is dit een heel lekker plaatje geworden met een prachtige sound. Op datzelfde SXSW was een panel waarin gesignaleerd werd dat sommige releases binnen drie weken doodslaan en dat het dan heel lastig is om een plaat te reanimeren. Ik lever in dit geval mijn bescheiden bijdrage: de nieuwe van The Kills, deze week weer met veel plezier gedraaid.


BART SNOEREN DRAAIT:


Elbow live in Westerliefde 10-05-2011
Het wordt een beetje cliche om te zeggen, maar ja, het was wederom prachtig, mooi en ingetogen. Met goede typische Guy Garvey grappen tussendoor.

Rizzle Kicks - Prophet (single, free download, later op Island/Universal)
Hiphop voor indiekids. En hele goede ook!

Lee Mason, Harold K en Tududuh Live @ Delicatessen 08-05-2011
Wat een leuke huiskamerconcertenkroeg/expositieruimte heeft Bas Jacbocs van Pfaff zeg. Bij toeval via een verjaardag belandde ik op de Amsterdamse cd-presentatie van Harold K. die hier werd gehouden. Een prima sfeer en een perfecte locatie voor singer songwriters met diepgang. Ga daar gerust een keer kijken.


JOCHEM BOOM DRAAIT:

Tim Knol - Days (Excelsior/V2)
Torenhoge verwachtingen zijn lastig in te lossen en dat lukt ook Tim Knol niet. Maar hij heeft wel een goede tweede gemaakt met weer een aantal pareltjes van songs. En hoor ik daar nou bij vlagen de rocksound van BeRightBack, het bandje waar het in 2004 allemaal mee begon?

Hollandse Nieuwe 18 (compilatie 3VOOR12/Eigen Beheer)

Een nieuwe maand, een nieuwe Hollandse Nieuwe verzamelaar. Hij staat weer bomvol nieuwe bands die stuk voor stuk het ontdekken en het beluisteren waard zijn.

Danger Mouse & Daniele Luppi - Rome (album, EMI)
Wat krijg je als een hiphop producer samen laat werken met een componist van filmmuziek? Juist, een sfeervolle, filmische, ingetogen popplaat. Een muzikale film met glansrollen voor Jack White en Norah Jones.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Weedeater @ Roadburn 2011
Dat is het mooie van Roadburn: dat je achteraf de meeste sets terug kunt luisteren. Op het festival zelf kreeg ik alleen de laatste drie nummers mee van Weedeater, maar die hadden bijzonder veel impact. Het sludge metal-gezelschap uit North-Carolina hield een overvolle grote zaal van 013 in de greep met een bezeten set. Nagenieten dus en nu vijftig minuten lang. Op de concertpagina vind je trouwens al 18 Roadburn 2011 sets.

I am Oak - Oasem (album, Snowstar/Rough Trade)
Dit is het derde I am Oak album in mijn collectie en zeker niet de minste, wel de rustigste. Net als op debuutalbum Ols Songd horen we hier Thijs Kuijken in alle kwetsbaarheid. De nummers nam hij solo op. Drie nummers hebben een fraaie tweede uitvoering meegekregen en - zeker omdat er nog een met band opgenomen plaat op de plank ligt - zou je kunnen denken aan een tussendoortje. Maar daarvoor is Oasem veel te goed. Deze solo-plaat verdient alle aandacht. Evenals het interview.

Hollandse Nieuwe 18
21 nummers en ik ga nu eens geen favorieten noemen. Ik kan wel zeggen dat er een zijproject van Daily Bread en een Sotu the Traveller remix van Pien Feith op staat (...) maar ik durf te beweren dat deze sampler 21 nummers sterk is. Pik je eigen favorieten eruit en lees er alles over in dit artikel.


TOMAS DELSING:

Emalkay - Eclipse
Eén van de heetste dubstepproducers van het moment, dus is het niet meer dan logisch dat Eclipse - het debuutalbum van Emalkay - 3VOOR12 Dansplaat van de Maand is bij Dansen Met Delsing. Fabrication is een enorme hit in de UK en heeft het zelfs tot de dagprogrammering van BBC Radio én 3FM geschopt. De definitieve doorbraak van dubstep naar een groter publiek?

Tim Knol - Days (Excelsior/V2)
Moeilijke tweede? Timing is alles, zo moet Tim Knol gedacht hebben. Met een topjaar achter de rug en een band in bloedvorm kan Days onmogelijke een zware bevalling hebben gekend. Of schuilt de ware klasse nou juist in dat schijnbare gemak? Als voorproefje op de nieuwe lanceerde Knol de afgelopen dagen beetje bij beetje live-uitvoeringen van de nieuwe nummers, inmiddels is het album in zijn geheel te beluisteren op de luisterpaal, én komende week het 3VOOR12 album van de week! Dat wordt nóg een knaljaar, te beginnen op 27 mei in Paradiso. Wij zijn erbij, hou de nieuwsbrief in de gaten voor kaarten!

J: Kenzo - The Roteks
Het is zeker niet voor het eerst dat er uit die dubstephoek ineens een volslagen vreemde opduikt met een fantastische track. Geldt dus ook voor J: Kenzo. Geen naam en geen interviews, alleen een woonplaats: Kent. Doet er verder ook niet toe, de muziek spreekt in dit geval voor zich!


TAMARA JANSEN DRAAIT:


Danger Mouse & Daniele Luppi - Rome (album, EMI)
Producer Danger Mouse in samenwerking met Daniele Luppi. Het resultaat is een prachtige plaat die klinkt als een ideale filmsoundtrack. Jack White en Norah Jones doen ook een aantal nummers mee.  Er is nu ook een interactieve video van het nummer 3 Dreams of Black, deze is hier te bekijken.

I Am Oak - Oasem (Snow Star/Rough Trade)
Hele mooie, gevoelige plaat. Vol van emotie, het raakt je.

Hollandse Nieuwe 18 (compilatie 3VOOR12/Eigen Beheer)

Ook deze maand is de Hollandse Nieuwe compilatie gevuld met nieuw talent. 21 tracks, allemaal het beluisteren waard. D-Felic, Sam A La Bamalot zijn momenteel mijn favoriet. Ga hem luisteren!
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12