Wilders diss komt Twentse mannen duur te staan Wilders diss komt Twentse mannen duur te staan

Hoe je met stoere taal je eigen leven overhoop haalt

, Erik Zwennes

Wilders diss komt Twentse mannen duur te staan

Hoe je met stoere taal je eigen leven overhoop haalt

Erik Zwennes ,

Van workshops op scholen tot onderwerp zijn van voorlichtingsavonden in diezelfde klassen over het gevaar van jouw muziek. Het verhaal van de vrienden Raheem en Tolga uit Twente laat zien waar een amateuristische diss-track toe kan leiden. Inmiddels heeft politicus Geert Wilders aangifte gedaan. Hoe boosheid en naïviteit je duur komen te staan.

Hoe je met stoere taal je eigen leven overhoop haalt

Van workshops op scholen tot onderwerp zijn van voorlichtingsavonden in diezelfde klassen over het gevaar van jouw muziek. Het verhaal van de vrienden Raheem Joughlaf en Tolga Atac uit Twente laat zien waar een amateuristische diss-track op Youtube toe kan leiden. Inmiddels heeft politicus Geert Wilders aangifte gedaan, zijn de jonge twintigers in afwachting van een mogelijk proces ondervraagd door de politie, aangevallen op straat en werkloos. Hoe boosheid en naïviteit je duur komen te staan.

“We hebben elkaar in een justitiële inrichting in Zutphen ontmoet,” vertelt Tolga. “Daar kwamen we er achter dat we beiden van hiphop houden. We maakten samen muziek en schreven teksten onder de naam Penn Connection. Eerst nog heel slecht en stapje voor stapje steeds wat beter. We besloten na de straf op een positieve manier samen verder te gaan. Dat ging best goed. We maakten tracks, plaatsten deze op Youtube en merkten dat het werd opgepikt. Er ontstonden liefhebbers. We werden gevraagd voor optredens en workshops op scholen.” In een boze bui schrijven de twee een diss-track aan Wilders. ‘Zo lang jij haat verspreidt, zal ik dat ook verspreiden,’ roepen ze in de track. Een kennis maakt er een knip en plak clip bij en plaatst het op Youtube. In de video zijn diverse al dan niet bewerkte foto’s van de politicus te zien. In één beeld verschijnt een kogelgat.

In mei van 2010 wordt de clipmaker door de politie Haaglanden benaderd en haalt hij de video offline. Dan plaatst Raheem de video van de diss-track onder zijn eigen account op Youtube. De lokale krant Tubantia laat ze weten dat het met een groot artikel over de Penn Connection bezig is. Ze krijgen de mogelijkheid om langs te komen en hun verhaal te doen. Tolga is op dat moment in Duitsland. Raheem werkt mee aan het artikel. In het stuk wordt de populariteit van de groep benoemd. Ze zouden vooral populair zijn op basisscholen. Ook worden ze in verband gebracht met mishandeling, loverboypraktijken en zouden kinderen drugs dealen voor de jongens.

‘Justitie, hulpverleners en basisscholen maken zich zorgen over De Penn Connection,’ opent de krant. Jonge fans zouden zich met een hete naald de letters ‘PC’ op hun lichaam hebben laten branden. Een 16-jarig meisje meldt zich en geeft aan dit vrijwillig te hebben ondergaan. Foto’s en video’s van het incident zijn inmiddels verwijderd. Lucien Baard, een van de twee schrijvers van het stuk, zegt nog steeds achter zijn artikel te staan. “Er waren sterke vermoedens van meerdere kanten dat er verkeerde zaken afspeelden rondom die groep. Wij hebben ons gebaseerd op een onderzoek van de gemeente naar hanggroepjongeren in de stad. Daarnaast bevestigden de wijkagent en jongerenwerkers de signalen die in notitie naar voren kwamen. Het rapport zou misschien wat zwaar aangezet kunnen zijn. We hebben getwijfeld of we het wel of niet zouden plaatsen. Uiteindelijk hebben we na een gesprek met de politie en inzage van de notitie besloten dat er voldoende grond was voor publicatie. Dat het bewuste meisje zegt vrijwillig te zijn gebrandmerkt doet daar niets aan af. Het blijft gek en de jongens waren toen wel meerderjarig.”

Op dezelfde scholen waar de jongens eerder optraden worden nu voorlichtingsbijeenkomsten gehouden. Via een website van Jeugd en Gezin zijn tips aan ouders verstrekt. ’Aangezien de Penn Connection erg actief is op het internet doen ouders er verstandig aan in de gaten te houden waar hun kinderen op internet zoal mee bezig zijn’, zegt gemeentewoordvoerder Jan Schukkink tegenover De Telegraaf, dat het bericht overnam. Er is nooit één aangifte gedaan. Ook niet na oproep van de politie. Journalist Baard erkent dat dit ook daarna niet meer is gebeurd. Wel ontvingen Raheem en Tolga dreigtelefoontjes en zijn ze op straat aangevallen.

In september 2010 moest Tolga voorkomen voor mogelijke betrokkenheid bij een vechtpartij in januari van dat jaar. Het OM eiste een werkstraf en boete. De rechter legt vier weken gevangenisstraf op en refereert in zijn uitspraak regelmatig aan de Penn Connection. Tolga ontkent dat hij zelf heeft geslagen en gaat in hoger beroep. In afwachting van dat hoger beroep komt hij vrij. Inmiddels is een andere jongen wel veroordeeld voor betrokkenheid bij de vechtpartij. 10 mei moet Tolga opnieuw voorkomen. “Een van de journalisten van Tubantia kwam bij de zitting naar me toe en gaf me een hand. Hij bleek de schrijver van het Penn Connection artikel in die krant. Ik vroeg hem waarom hij al die geruchten op had geschreven. ‘Dat is nu eenmaal mijn werk,’ antwoordde hij.” De volgende dag opent de krant met de kop ‘Vier weken cel oprichter Penn Connection’.

Onlangs ontvingen Raheem en Tolga een brief van de politie Haaglanden. Er zou aangifte gedaan zijn. Afgelopen maandag kwamen agenten uit Den Haag naar Hengelo en Enschede, de woonplaatsen van de jongens, voor een verhoor. Geert Wilders blijkt aangifte van bedreiging te hebben gedaan naar aanleiding van de diss-track. De jongens zijn in afwachting van een eventuele rechtzaak en hebben een advocaat in de arm genomen. Beiden staan nog achter de track en vinden het spijtig dat Wilders zich er door bedreigd voelt. “De vrijheid van meningsuiting geldt net zo goed voor ons. Wij hebben de video niet bedacht, maar het is waar dat hij door ons opnieuw op Youtube is gezet. We hebben aangegeven de video te willen verwijderen, maar komen niet meer in het Youtube account.” Raheem en Tolga zeggen nog niet klaar te zijn met de muziek. Nieuwe tracks zijn opgenomen en zullen volgens Tolga een positieve boodschap uitdragen. Journalist Baard laat weten dat het rustiger is geworden rondom de Penn Connection, maar dat aanhangers nog steeds voor overlast zorgen in de wijk. “De populariteit lijkt af te nemen, de jongens treden ook niet meer zo naar voren. Maar de hanggroep blijft bezig.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12