SXSW 2011: Spelen voor 60 man en er het beste van hopen SXSW 2011: Spelen voor 60 man en er het beste van hopen

Over de showcases van Death Letters, Go Back To The Zoo en The Black Atlantic

, Tekst Willem van Zeeland, Foto's Atze de Vrieze

SXSW 2011: Spelen voor 60 man en er het beste van hopen

Over de showcases van Death Letters, Go Back To The Zoo en The Black Atlantic

Tekst Willem van Zeeland, Foto's Atze de Vrieze ,

Drie Nederlandse bands spelen achter elkaar op de woensdagavond van SXSW 2011: Death Letters, Go Back To The Zoo en The Black Atlantic. De optredens spelen zich af in drie verschillende zaaltjes die vlak bij elkaar liggen en de opkomst varieert tussen de 50 en 70 bezoekers.

Over de showcases van Death Letters, Go Back To The Zoo en The Black Atlantic

Drie Nederlandse bands spelen achter elkaar op de woensdagavond van SXSW 2011: Death Letters, Go Back To The Zoo en The Black Atlantic. De optredens spelen zich af in drie verschillende zaaltjes die vlak bij elkaar liggen en de opkomst varieert tussen de 50 en 70 bezoekers.

DEATH LETTERS


Locatie:
Death Letters spelen om 8 uur 's avonds in Easy Tiger Patio, de achtertuin van een cafeetje op 6th Street, de centrale straat in het uitgaansgebied van Austin, Texas. Het voelt als een zwoele zomeravond en band en publiek staan geparkeerd onder een groot uitgevallen hardwitte partytent.

Opkomst:
Er zijn ongeveer 70 mensen, waaronder we met het blote oog zo'n 15 Nederlandse muziekindustrie professionals tellen.

Concert:
Het is nog vroeg en het is nog rustig, maar Death Letters speelt alsof het hier een dampende, uitverkochte club is. Hun explosieve noiserock wordt woest en strak uitgevoerd en ze spreken het Texaanse publiek toe alsof ze een lokale act zijn, wat ook wel een beetje klopt.

Resultaat:
Altijd lastig om meteen na het concert meteen naar resultaten te vragen. Het voelt als de qoute van de Tour de France-renner die net over de finish komt en de resultaten laten zich pas ruim na afloop echt goed meten. Voor Death Letters is dit niet het begin in Amerika, ze namen immers hun plaat op in Austin, Texas en a.s. vrijdag staan ze op een prestigieuze unofficial showcase die wordt afgesloten door de lokaal heroes van … And You Will Know Us By The Trail Of Dead.

Reactie:
Zanger Jordi Ariza Lora is heel blij om terug te zijn in Austin, Texas. "Het voelt een beetje als een thuisstad. We waren vanmiddag terug in de studio waar we de plaat hebben opgenomen, die hier in april verschijnt. We hebben heel veel zin in de extra optredens de komende dagen."


GO BACK TO THE ZOO

Locatie:
Valhalla ligt aan Red River Street, de andere centrale straat in het uitgaansgebied. Het is een klein rockcafe met een ronde bar in het midden en hoezen van classic albums aan de muur. Het podium staat meteen naast de ingang.

Opkomst:
Er zijn ongeveer 50 mensen bij Go Back To The Zoo, waarvan naar schatting ongeveer de helft uit Nederland. Van de drie Nederlandse bands die hier vandaag spelen is Go Back To The Zoo in eigen land veruit de grootste, maar hun Amerikaanse track record is het kleinst. Hun plaat is hier niet uit en ze spelen hier voor het eerst. Go Back To The Zoo heeft nog geen vertegenwoordiger in de VS.

Concert:
Wat hebben ze in korte tijd een geweldige verzameling tophits gemaakt, die hier (nog) geen tophits zijn. De omstandigheden zijn hier niet ideaal, maar ze zetten hun show vol bravoure neer en zelfs na een electrische storing (tijdens het nummer Electric) herpakken ze zich glorieus. De opkomst is niet hoog, maar vrijwel niemand verlaat de zaal tijdens de show.

Resultaat:
Het is onderaan beginnen voor Go Back To The Zoo in Amerika. Er is een klein Amerikaans label komen kijken en enkele festivals. Go Back To The Zoo laat zich niet uit het veld slaan door deze reality check. Sterker nog, ze wekken de indruk positief te zijn aangestoken door de goudkoorts die hier door de straten vibreert. Nu nog een betere positie zien te verwerven.

Reactie:
Zanger Cas heeft lekker gespeeld: "Gelukkig waren de lampen zo fel dat ik niets van de zaal heb kunnen zien. Ik vind het geweldig hier." Manager Remy is realistisch: "We moeten hier veel gaan spelen en proberen van de grond af aan een netwerk op te bouwen."


THE BLACK ATLANTIC

Locatie:
Esters Follies is een comedy theater op de hoek van 6th en Red River. Een meer centrale locatie is bijna niet mogelijk. Eenmaal binnen in de entree waan je je met al die plastic decoraties in de Efteling. In de zaal is het pikdonker, er staan ongeveer 150 stoelen.

Opkomst:
Er zijn ongeveer 60 mensen op afgekomen, de verhouding Nederlands/internationaal is lastig in te schatten in deze donkere theaterzaal.

Concert:
De heavy metal band next door dreunt er zo af en toe flink doorheen, maar dat weerhoudt Black Atlantic er niet van het publiek in te pakken met de sfeervolle, meerstemmige songs waar zij zo goed in zijn.

Resultaat:
Vrijdag wachten nog maar liefst drie extra showcases, onder andere op het feestje ter gelegenheid van 10 jaar Sonicbids.

Reactie:
Zanger Geert van der Velde: "We hebben al ongeveer 40 shows gedaan in de Verenigde Staten. We hebben hier een label en een licensing agent die probeert onze muziek te plaatsen in films en tv shows. Zij hebben net een track van ons in het programma "Off The Map" gekregen en ze zijn met nog een paar projecten bezig. Ze hebben ook wat mensen uit de Amerikaanse muziekindustrie meegenomen naar deze show. Ik ben benieuwd wat daar uit gaat komen."


Overall conclusie:
Aan de kwaliteit van de optredens zal het niet liggen. Alle drie de Nederlandse bands geven een show waar je mee aan kunt komen in de VS. Over een tijdje zullen we pas echt goed in kunnen schatten wat het heeft opgeleverd. Er komen nog een paar showcases van deze artiesten en vrijdag staan ze allemaal op de Dutch Impact Party. Als er de komende dagen nog relevante ontwikkelingen zijn, lees je het op 3VOOR12.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12