Nieuwe koers Buma Cultuur geen gevolg voor Eurosonic Noorderslag Nieuwe koers Buma Cultuur geen gevolg voor Eurosonic Noorderslag

Nog steeds ruimte voor ‘clubacts’

, Erik Zwennes

Nieuwe koers Buma Cultuur geen gevolg voor Eurosonic Noorderslag

Nog steeds ruimte voor ‘clubacts’

Erik Zwennes ,

Donderdag berichtte 3VOOR12 over het vertrek van Buma Cultuur uit MusicXport, het exportprogramma dat jarenlang samen met Muziek Centrum Nederland (MCN) werd gefinancierd en ingevuld. Buma Cultuur vaart een nieuwe koers waarbij het zich richt op de echt grote acts. De nieuwe koers heeft volgens creatief directeur Peter Smidt geen gevolgen voor Eurosonic Noorderslag.

Nog steeds ruimte voor ‘clubacts’

Donderdag berichtte 3VOOR12 over het vertrek van Buma Cultuur uit MusicXport, het exportprogramma dat jarenlang samen met Muziek Centrum Nederland (MCN) werd gefinancierd en ingevuld. Buma Cultuur vaart een nieuwe koers waarbij het zich richt op de echt grote acts. “Wat wij doen moet tot meer muziekgebruik leiden,” zei Buma Cultuur directeur Frank Helmink. De nieuwe koers heeft volgens creatief directeur Peter Smidt geen gevolgen voor Eurosonic Noorderslag; het jaarlijkse showcasefestival in de Groningse binnenstad. “Er blijft ruimte voor de clubacts.”

Buma Cultuur is de organisator en grootste financier van Eurosonic Noorderslag. Een nieuwe inhoudelijke koers van de organisatie zou tot een andere invulling van het populaire showcasefestival kunnen leiden. Zeker daar MusicXport een belangrijk onderdeel van het conferentiedeel is. Maar volgens Smidt heeft het besluit alleen betrekking op de keuze van acts die middels grote marketingacties worden ondersteund. “Denk aan Laura Jansen, Wouter Hamel en Caro Emerald. Maar ook de acts in het segment hieronder blijven welkom op het festival.” Ook is de aanwezigheid van MusicXport op de conferentie gewaarborgd. “Hun activiteiten blijven onderdeel van het programma,” aldus Smidt.

Een nieuw onderdeel van het festival was dit jaar het buitenpodium op de Grote Markt. Acts als Waylon, Caro Emerald en Alain Clark gaven acte de présence. Dit blijft volgens Smidt voorlopig een eenmalig cadeau aan de stad en de mensen die naast een kaartje grepen. “Het is goed bevallen, maar brengt ook extra kosten met zich mee. Daarnaast worden artiesten op het festival niet betaald dus moet men dit ook maar willen.” Mocht een nieuw focusland (dit jaar was Nederland het focusland) met een zak geld aankomen voor een vergelijkbare aanvulling van het programma, is men welkom. “We staan open voor een voortzetting, maar dat is nu nog niet aan de orde,” aldus Smidt. De nieuwe media compound zal zeker wel een vervolg krijgen. “Het was een goede volgende stap die we zeker voort zullen zetten.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12