Janneke van der Wijk verlaat MCN voor Conservatorium Amsterdam Janneke van der Wijk verlaat MCN voor Conservatorium Amsterdam

"MCN staat op de kaart en is klaar voor de toekomst"

, Ingmar Griffioen

Janneke van der Wijk verlaat MCN voor Conservatorium Amsterdam

"MCN staat op de kaart en is klaar voor de toekomst"

Ingmar Griffioen ,

Directeur Janneke van der Wijk verruilt Muziek Centrum Nederland voor het Conservatorium van Amsterdam. Daar volgt ze per 15 mei interim-directeur Hans van Beers op. Het duo doet een opmerkelijke stoelendans, want Van Beers gaat als interim de taken van Van der Wijk waarnemen bij MCN. Janneke van der Wijk was vanaf 1 januari 2008 de eerste directeur van MCN en vertrekt na vier jaar.

"MCN staat op de kaart en is klaar voor de toekomst"

Directeur Janneke van der Wijk verruilt Muziek Centrum Nederland (MCN) voor het Conservatorium van Amsterdam. Daar volgt ze per 15 mei interim-directeur Hans van Beers op. Het duo voert een opmerkelijke stoelendans op, want Van Beers gaat als interim de taken van Van der Wijk waarnemen bij MCN. Janneke van der Wijk was vanaf 1 januari 2008 de eerste directeur van MCN. Ze was vanaf 2007 met de fusie bezig en trekt nu na vier jaar de deur achter zich dicht.

Muziek Centrum Nederland ontstond op de eerste dag van 2008 uit een fusie van het Nationaal Pop Instituut, Donemus, Gaudeamus, De Kamervraag, de Gezamenlijke Jazzinstellingen. Van der Wijk schoof daarbij als directeur van De Kamervraag door tot directeur van het MCN, wat voor alle muziekgenres een landelijk kennis- en promotiecentrum moest worden.

Volgens Van der Wijk staat MCN er goed voor. "Het loopt een aantal jaren. We hebben net een visitatieronde achter de rug, waar we heel goed uit kwamen. Dus dit leek me een heel goed moment om te vertrekken en het Conservatorium Amsterdam is een mooie stap." Het conservatorium beperkt zich niet tot klassiek en jazz, benadrukt Van der Wijk. "Er is een hele grote popafdeling. Dus het blijft de volle breedte van de muziek. Dat vind ik heel erg leuk."

De fusie is volgens de vertrekkend directeur goed geslaagd. "Het is echt één organisatie geworden en we draaien heel veel projecten. MCN staat op de kaart en is klaar voor de toekomst. Er kunnen natuurlijk altijd dingen anders en beter, maar dat is voor de volgende directeur om mee aan de slag te gaan." Omdat oud MCN-voorzitter (en oud VPRO-directeur) Hans van Beers interim-directeur wordt, kan ze eind april stoppen en twee weken met vakantie voor de klus bij het conservatorium begint. Het bestuur van MCN wil op korte termijn op zoek naar een nieuwe directeur.

In hoeverre de door dit kabinet voorgenomen bezuinigingen haar oude en nieuwe werkgever zullen raken, is Van der Wijk niet duidelijk. "Dat is voor iedereen in de sector onzeker. De bezuinigingen zullen zeer waarschijnlijk alle organisaties raken. Het is een hele onzekere periode, er is geen duidelijkheid over en dat gaat nog een tijdje duren. Maar ik denk dat MCN hele goede papieren heeft, zeker na die visitatieronde." Bij het conservatorium verwacht ze wat dat betreft ook veel werk. "Ook het kunstvakonderwijs gaat het een bijzondere toekomst tegemoet."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12