3VOOR12 Draait (wk 11): Cage The Elephant, The Strokes, Secret Rendezvous, Blues Brother Castro 3VOOR12 Draait (wk 11): Cage The Elephant, The Strokes, Secret Rendezvous, Blues Brother Castro

De favorieten van de redactie

, Tamara Jansen

3VOOR12 Draait (wk 11): Cage The Elephant, The Strokes, Secret Rendezvous, Blues Brother Castro

De favorieten van de redactie

Tamara Jansen ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

 

3VOOR12 Single van de week
Cold War Kids - Finally Begin (V2)

3VOOR12 Album van de week

Alamo Race Track - Unicorn Loves Deer (Excelsior)


3FM Megahit

Morning Parade - Under The Stars (EMI)


DE TOP 10:

1. 3VOOR12PRESENTEERT Cage The Elephant (live @Desmet, 16 maart)
"Wow, die set van Cage The Elephant in Desmet was toch een van de beste die ik dit jaar zag." (Ingmar Griffioen)
"Wat een lol, wat een rauwe bravoure, wat een lekkere songs ook." (Menno Visser)
"Gelukkig wordt het tweede album na het zien van de band nog een stuk beter dan hij al was." (Jochem Boom)

2. The Strokes - Angles
"De Dreadlock Holiday van de Zeroes, de Inca uitschieter op een verder niet onaardige Strokes album" (Menno Visser over Machu Picchu)
"Single Under Cover Of Darkness steekt wat mij betreft boven de rest uit, maar een nummer als Machu Picchu mag er ook best zijn." (Tamara Jansen)

3. Secret Rendezvous – Paint The Town Red
"Het duo heeft zich twee jaar lang opgesloten in eigen studio en alles zelf gedaan, wat geresulteerd heeft in een mooi debuut. Psychedelische muziek met soul en electro." (Tamara Jansen)
"Knappe songs, een gulden keeltje en frisse producties. Ik ben heel benieuwd of dit live ook zo sterk is." (Erik Zwennes)

4. Blues Brother Castro - The Score (single van het te verschijnen album Out On the Beach, Excelsior/V2)
"Bovenal hard en erg rock 'n roll" (Ingmar Griffioen)
"De Amsterdamse indierockband heeft een sterke nieuwe plaat gemaakt die begin april verschijnt. Vol energie en volgens mij met veel plezier gemaakt." (Erik Zwennes)

5. Givers - SXSW - Mohawk Patio - Austin, Texas
"Slimme liedjes en een meisje dat zingt en percussie speelt. Ze ziet er buitengewoon charmant uit, maar als het moet slaat ze haar stokken dwars door midden." (Atze de Vrieze)
"De eerste sensatie van SXSW2011 mag op het bord: Givers uit Louisiana, te plaatsen in de Vampire Weekend-school, maar dan expressiever, feestelijker en experimenteler." (Willem van Zeeland)

6. Maggie Björklund - Coming Home
"Het album ademt een sfeer uit die mijn held Lee Hazlewood ook op zijn albums had; dan heb je me te pakken. Mooie melancholische, rootsy muziek die desondanks fris klinkt." (Stephan van Peursem)

7. Starfucker - Death As A Fetish (albumtrack, album Reptilians, polyvinyl/Sonic)
Stiekem verstopt op de Luisterpaal deze Amerikaanse electropoptrack van allure. Fijne titel ook.

8. Smith Westerns op SXSW 2011
"Het mag nog wat minder rammelig, maar op een setlist van een half uur staan alleen maar goede songs. Superieure garagerock met splijtende gitaarhooks." (Atze de Vrieze)

9. Josh T. Pearson - Last Of The Country Gentlemen (Mute/PIAS)
"Donkere, bezwerende plaat van de voormalige frontman van Lift To Experience. De bijna meditatieve, lange tracks zijn favoriet." (Stephan van Peursem)

10. The Vaccines - What Did You Expect From The Vaccines?
"De sound ligt niet eens zo heel ver af van het verveelde geluid van The Strokes, maar de liedjes van The Vaccines blijven wel een stuk beter hangen dan die op de laatste plaat van The Strokes." (Jochem Boom)
DE LIJSTJES:

INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

3VOOR12 Presenteert... Cage The Elephant & Blues Brother Castro, @ Desmet, 16-03-11

Wow, die set van Cage The Elephant in Desmet was toch een van de beste die ik dit jaar zag. De jonge Amerikaanse band raasde over het podium met een cocktail van vurige Amerikaanse postpunk en cocky Britpop. En dat in heel knappe songs en nog net wat scherper opgediend dan op het sterke tweede album. Het Amsterdamse Blues Brother Castro had de lat al hoog gelegd met een set vol nieuwe nummers, die zowel Sonic Youth, Pixies, opgefokte Admiral Freebee en funky Stones raakten. Bovenal hard en erg rock 'n roll. Oh en je vindt de opnames binnenkort op 3VOOR12.

Alamo Race Track & Eckhardt @ Tivoli de Helling, Utrecht 13-03-11

Opener Eckhardt charmeerde het publiek en trakteerde tussen de grappen door op sterke, melancholische songs. We zien Elstgeest en begeleider Len Lucieer terug bij Alamo Race Track, de Amsterdamse band die een hele mooie derde plaat heeft afgeleverd. Het nieuwe werk komt nog wat roestig van het podium, maar bij vlagen bereikt Alamo al hele hoge pieken. Die show gaat in ieder geval tot Noorderslag 2012 alleen maar groeien en dit kon wel eens heel mooi worden op Motel Mozaique.

Oasem & Lost Bear @ Theater Kikker, Utrecht 12-03-11

Mooie avond in een pracht van een ambiance die cd-presentatie van Lost Bear. Het hoofdprogramma bereidt een wat rommelige doch hevig van het podium spattende noisy show. Als opener Oasem gaf Thijs Kuijken van I am Oak een prachtig folktronica-kijkje op het nieuwe materiaal. Die cd komt pas in mei uit, maar daar mag op basis van deze eenmalige uitvoering heel veel van verwacht worden.


MENNO VSSER DRAAIT:


Starfucker - Death As A Fetish (albumtrack, album Reptilians, polyvinyl/Sonic)

Stiekem verstopt op de Luisterpaal deze Amerikaanse electropoptrack van allure.
Fijne titel ook.

3VOOR12PRESENTEERT Cage The Elephant (live @Desmet, 16 maart)

Wat een lol, wat een rauwe bravoure, wat een lekkere songs ook. De zanger wist vast dat hij zich na afloop mocht douchen na zijn uitputtingsslag.

The Strokes - Machu Pichu (albumtrack, Columbia/Sony)
De Dreadlock Holiday van de Zeroes, de Inca uitschieter op een verder niet onaardige Strokes album.


JOCHEM BOOM DRAAIT:


The Decemberists @ Paradiso 14-03-11
De laatste drie albums van deze Amerikaanse band konden me niet echt boeien, maar live greep het karakter en de stem van frontman Colin Meloy me gelijk weer bij de strot. Hoogtepunt blijft nog altijd de theatrale uitvoering van het oude The Mariners Revenge Song. Die uitvoering lijkt bovendien met de jaren steeds beter te worden

Cage the Elephant - Thank You Happy Birthday
De knappe liedjes van Cage The Elephant kwamen afgelopen woensdag in Desmet niet helemaal lekker uit de verf. Gelukkig wordt het tweede album na het zien van de band nog een stuk beter dan hij al was.

The Vaccines - What Did You Expect From The Vaccines?
Niet de langverwachte vierde plaat van The Strokes maar het debuut van The Vaccines is bij mij de meest gedraaide indiepop plaat van deze week.  De sound ligt niet eens zo heel ver af van het verveelde geluid van The Strokes, maar de liedjes van The Vaccines blijven wel een stuk beter hangen dan die op de laatste plaat van The Strokes.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


Givers op SXSW 2011
Wat mij betreft de verrassing tot nu toe: Givers, een Vampire Weekend achtig bandje uit Louisiana, dat woensdag speelde in het palmbomentuintje van Mohawk. Slimme liedjes en een meisje dat zingt en percussie speelt. Ze ziet er buitengewoon charmant uit, maar als het moet slaat ze haar stokken dwars door midden.

TV On The Radio op SXSW 2011
The Strokes liepen gisteren SXSW onder de voet met hun megashow aan de rivier, maar mijn headliner van de dag was TV On The Radio. Ook zij komen binnenkort met hun vierde album. Nieuwe single Will Do is voor hun doen een ballad, maar vanavond was TV On The Radio fel en agressief. Hoogtepunten waren opener Young Liars, afsluiter Wolf Like Me en een nieuw nummer met een vlammend slot.

Smith Westerns op SXSW 2011
De grote vraag was: hebben de Smith Westerns op het podium de stap al gemaakt die ze met hun nieuwe album maken? Antwoord: nee, maar ze zijn onderweg. Het mag nog wat minder rammelig, maar op een setlist van een half uur staan alleen maar goede songs. Superieure garagerock met splijtende gitaarhooks.


TAMARA JANSEN DRAAIT:


The Strokes - Angles

Na lange afwezigheid, waarin talloze zijprojecten voorrang kregen, zijn de Strokes nu eindelijk terug met een nieuwe plaat. Grote verwachtingen had ik. Ze worden niet helemaal waargemaakt op Angles, maar het is zeker geen slechte plaat. Single Under Cover Of Darkness steekt wat mij betreft boven de rest uit, maar een nummer als Machu Picchu mag er ook best zijn.

Secret Rendezvous – Paint The Town Red
Het duo heeft zich twee jaar lang opgesloten in eigen studio en alles zelf gedaan, wat geresulteerd heeft in een mooi debuut. Psychedelische muziek met soul en electro. De plaat komt 22 maart uit en staat nu op de Luisterpaal.

Alex Turner – Submarine
Waar ik niet echt te spreken ben over de nieuwe single van Arctic Monkeys, vind ik de EP van Alex Turner wel erg tof. Erg fijne akoestische liedjes met de vertrouwde stem van Turner.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:


Maggie Björklund
- Coming Home
(Bloodshot/Bertus)
Maggie wie? Ik had er nog nooit van gehoord. Gelukkig nu wel. Wat een mooi album. Opgenomen met hulp van Joey Burns & John Convertino (van Calexico) en met o.a. Mark Lanegan en Jon Auer als duetpartners. Het album ademt een sfeer uit die mijn held Lee Hazlewood ook op zijn albums had; dan heb je me te pakken. Mooie melancholische, rootsy muziek die desondanks fris klinkt.

Josh T. Pearson
- Last Of The Country Gentlemen (Mute/PIAS)
Donkere, bezwerende plaat van de voormalige frontman van Lift To Experience. De bijna meditatieve, lange tracks zijn favoriet.

De Kift - Brik (De Kift/V2)
Al jaren een van de beste en origineelste Nederlandse bands. Ook dit album is weer heel erg goed. Voor mijn gevoel wat lichter dan voorheen, maar zonder aan zeggingskracht te verliezen.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Secret Rendezvous - Paint The Town Red (Sonic Galore Records)
Een nieuw Nederlands soulvol rockduo is opgestaan. Single Just One More Thing stond al op de huidige Hollandse Nieuwe compilatie. Nu staat het gehele album Paint The Town Red op de Luisterpaal. Knappe songs, een gulden keeltje en frisse producties. Ik ben heel benieuwd of dit live ook zo sterk is.

Blues Brother Castro - The Score (single van het te verschijnen album Out On the Beach, Excelsior/V2)
Blues Brother Castro is terug. De Amsterdamse indierockband heeft een sterke nieuwe plaat gemaakt die begin april verschijnt. Als voorproefje verschijnt nu de single The Score. Een urgent en dreigend nummer dat nergens vernieuwt, maar gewoon heel goeg is gedaan. Vol energie en volgens mij met veel plezier gemaakt. Te horen in de DRAAIT uitzending van deze week.

Gayngs - Affiliyated (gratis remixalbum, online)

Een van de tofste nieuwe bands van de afgelopen jaren had heel goed door dat er meer uit hun debuutalbum Relayted te halen was. Ze verzonnen een ingenieus systeem waarbij diverse acts en producers voor hen onbekende ‘stems’ van de nummers ontvingen om er iets nieuws van te brouwen. Wat mij betreft staat er maar één matig nummer op de gratis EP. Uitschieters komen van Cecil Otter (samen met mc Sims) en de slopende kraker Sprinkle Juice van Lazerbeak. Downloaden maarrrrrrrrrr!


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Givers - SXSW - Mohawk Patio - Austin, Texas
De eerste sensatie van SXSW2011 mag op het bord: Givers uit Louisiana, te plaatsen in de Vampire Weekend-school, maar dan expressiever, feestelijker en experimenteler. Met xylofoon, dwarsfluit, ukelele, een zanger en een zangeres.

Miami Horror - SXSW - Beauty Bar Backyard - Austin, Texas
Uit Nieuw-Zeeland: synthesizerpop met koebellen, maar ze zijn ook funkateers en stiekem zelfs een beetje symfoknakkers. Het is meisjesmuziek, feel good disco met space sounds, een nieuw speeltje voor de Soulwax-fans.

Bob Geldof - Keynote Speech SXSW - Austin Convention Center - Austin, Texas
Zeer inspirerende openingsspeech van Bob Geldof met een gepassioneerde oproep voor meer relevantie in de popmuziek: "Graaikapitalisten hebben onze eceonomie totaal naar de klote geholpen en de aanstichters zitten geen van alle in de gevangenis. Waar is de woede van de popartiesten? Waarom hoor ik die nergens? Toekomstige generaties zullen ons hierop afrekenen. Kun je je de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen van de sixties voorstellen zonder popmuziek? Hoe anders is dat nu."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12