Oppositie vecht voor behoud MCN

Muziekinstituut hoopt op behoud in afgeslankte vorm

Atze de Vrieze ,

Muziekcentrum Nederland hoopt toch in afgeslankte vorm te kunnen blijven bestaan. Gisteren dienden oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en de SP een motie in om dat voor elkaar te krijgen.

Muziekinstituut hoopt op behoud in afgeslankte vorm

Muziekcentrum Nederland hoopt toch in afgeslankte vorm te kunnen blijven bestaan. Gisteren dienden oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en de SP een motie in om dat voor elkaar te krijgen. In de plannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra moet het instituut helemaal verdwijnen, maar blijft wel een derde van het budget over. Dat komt terecht bij fonds NFPK, dat vervolgens een instituut moet aanwijzen of oprichten om het aan de juiste doeleinden te besteden. Omslachtig, betoogde PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma maandag. VVD cultuurwoordvoerder Bart de Liefde liet weten het plan serieus te overwegen, vooral omdat het volgens hem ‘een kwestie van geld schuiven’ is.

Het MCN drong eerder zelf ook al aan op deze maatregel. Maandag 20 juni betoogde MCN voor de commissie cultuur: “Staatssecretaris Zijlstra is voornemens MCN af te schaffen en ongeveer 1/3 van het overblijvende budget over te hevelen naar het Fonds Podiumkunsten, met de vermelding dat het dan weer aan een instelling moet worden gegeven om de promotie van Nederlandse muziek in het buitenland te bevorderen. Want zelf mag het fonds dat, aldus de brief, niet doen! Dat laatste is ook niet raar, want dit gaat niet over subsidie, maar dit gaat over het ondersteunen en begeleiden van musici en muzikanten naar een succesvolle carrière. Waar dus specifieke kennis en expertise voor nodig is. […] Kortom, over onnodig rondpompen van geld gesproken!”