Rico dropt 'een gruwelijk album met Kubus' Rico dropt 'een gruwelijk album met Kubus'

Dubbele cd-presentatie in Hedon op 2 en 3 september

, Ingmar Griffioen

Rico dropt 'een gruwelijk album met Kubus'

Dubbele cd-presentatie in Hedon op 2 en 3 september

Ingmar Griffioen ,

"Noem het een solo-debuut. Ik noem het gewoon een gruwelijk album met Kuub", rapt Rico op DMT, de samenwerking met producer Kubus die begin september in Hedon, Zwolle gepresenteerd wordt. DMT is volgens Rico "echt van a-z een samenwerking", maar het is toch zeker ook het langverwachte eerste solo-album van de Fakkelbrigade-rapper uit Zwolle. Het album is bijna afgemixt door Kubus en wordt gemasterd in Brussel. "Je gaat binnen nu en een maand van ons horen."

Dubbele cd-presentatie in Hedon op 2 en 3 september

"Noem het een solo-debuut. Ik noem het gewoon een gruwelijk album met Kuub", rapt Rico op DMT, de samenwerking met producer Kubus die begin september in Hedon, Zwolle gepresenteerd wordt. DMT is volgens (Phreako) Rico "echt van a-z een samenwerking", maar het is toch zeker ook het langverwachte eerste solo-album van de Fakkelbrigade-rapper uit Zwolle. Het album is bijna afgemixt door Kubus en wordt gemasterd in Brussel. "Je gaat binnen nu en een maand van ons horen."

Rico en Kubus hadden elkaar al een lange tijd niet meer gezien, toen ze vorig jaar na een bak koffie besloten een EP te gaan maken. Rico: "We dachten aan een stuk of zes toffe tracks, maar hadden al snel zo veel tracks liggen dat we besloten een vette plaat in elkaar te zetten." Voor de opnames zat het duo een jaar lang dag en nacht in de studio van Kubus. "Het was een mooi proces. Vaak verbaasden we onszelf over wat we nu weer gemaakt hadden."

De afkorting DMT kan verschillende betekenissen hebben. Voor Rico en Kubus staat het onder meer voor 'De Muziek Trip'. "Dat komt wel het meeste in de buurt als je het hele album luistert." Op de Fakkelteitgroep compilatie FTG 2 stond in oktober met de track Klaar al een Rico en Kubus voorproefje, waarna 3VOOR12 het nieuws over het aanstaande album bracht. Klaar heeft het album niet gehaald. "Het liefst wilden we alles pas in september laten horen, zodat mensen wel het hele album luisteren, maar we droppen voorafgaand wel één track. Het eerste nummer Vrij komt in augustus uit, inclusief een clip van Steven Elbers (artcore) en Violette Hoogakker."

Volgens Rico is DMT qua stijl niet in een hokje te plaatsen. "We gaan alle kanten op en het is soms 'way beyond hiphop'. Misschien gaat het voor mensen wel richting dubstep, dancehall of house, met de nadruk op 'richting'. Standaard hiphop zit op zo'n 96 BPM en hier staan ook tracks op die een stuk sneller zijn. Ik voel het heel zwaar. Het is zeker vernieuwend qua lyrics, beats en gevoel en echt een trip waar je in komt." Een trip van ruim 45 minuten, waarin veel tracks voorbijkomen, ook nummers met enkel beats. "Het is echt een collage van dingen die we het afgelopen jaar opgenomen hebben."

Tekstueel houdt Rico het dicht bij zichzelf. "Dat vond ik ook nodig. Het is mijn belevingswereld, een stukje verleden en heden. Ik heb het gevoel dat ik wat volwassener geworden ben. Ik kijk de realiteit meer aan." Voor DMT groef Rico dieper, wat in een meer persoonlijke plaat resulteerde. "Maar het is ook wel lichtvoetig. Je zou het album kunnen omschrijven als 'Duister met een glimlach'. Dat is het algehele gevoel, precies waar ik van hou."

Ook qua featurings houdt Rico het vooral bij Rico. Sticks levert als enige een bijdrage in één track. "Omdat we écht met zijn tweeën in dit project gestapt zijn. Ik wil het dan wel geen solo-debuut noemen, maar het is wel de eerste keer dat ik echt alleen op een plaat sta. Dan vind ik het wel prettig om niet teveel featurings te hebben." Bij Sticks ligt dat anders. "Sticks is part of my life, die mag niet ontbreken."

DMT krijgt een dubbele presentatie: op vrijdag 2 en zaterdag 3 september in thuishonk Hedon te Zwolle. "De kaartverkoop liep zo hard, zonder dat we veel commotie hadden gemaakt, dat we tegen Hedon zeiden: 'waarom doen we er niet nog één?'" De capaciteit van Hedon (500 man) zal wel iets verkleind worden vanwege de speciale show met 'spectaculaire elementen', waar Rico nog niet veel over kwijt wil. "Daarna gaan we ook samen een tourtje doen langs de poppodia door het land. Maar we gaan het wel anders aanpakken dan gebruikelijk. We willen er ook na 3 september wel een spectaculaire show van blijven maken."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12