Rechtbank verwerpt belangrijkste aanklacht tegen Hotfile Rechtbank verwerpt belangrijkste aanklacht tegen Hotfile

Cyberlocker niet direct verantwoordelijk voor delen illegale bestanden

, Jochem Boom

Rechtbank verwerpt belangrijkste aanklacht tegen Hotfile

Cyberlocker niet direct verantwoordelijk voor delen illegale bestanden

Jochem Boom ,

De rechtbank van Florida heeft de belangrijkste aanklacht van de MPAA tegen Hotfile.com verworpen. De MPAA stelde de website in februari verantwoordelijk voor de ‘diefstal van duizenden films en series van bij de organisatie aangesloten studio’s.'

Cyberlocker niet direct verantwoordelijk voor delen illegale bestanden

De rechtbank van Florida heeft de belangrijkste aanklacht van de Motion Picture Association of America (MPAA) tegen Hotfile.com verworpen. De MPAA stelde de website in februari verantwoordelijk voor de 'diefstal van duizenden films en series van bij de organisatie aangesloten studio's.' De uitspraak biedt hoop voor de toekomst van vergelijkbare diensten.

Hotfile.com is een zogenoemde cyberlocker. Deze websites bieden gebruikers online opslagruimte voor bestanden. Deze bestanden zijn via internet overal bereikbaar. Dit soort websites worden ook veel gebruikt voor het aanbieden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Weliswaar heeft de website zelf geen zoekmachine, maar links naar bestanden op cyberlockers zijn makkelijk vindbaar via zoekmachines en op blogs. Andere grote aanbieders van online opslagruimte zijn Rapidshare, Mediafire, Mega Upload en WeTransfer.

De rechter wil Hotfile.com en oprichter Anton Titov nog wel vervolgen voor indirecte verantwoordelijkheid voor het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. In het verleden is echter al gebleken dat die aanklacht goed verdedigd kan worden door beroep te doen op de Digital Millenium Copyright act. In die wet staat dat providers niet verantwoordelijk zijn als ze na een melding van beschermd materiaal het betreffende bestand direct blokkeren. Hotfile heeft al aangegeven dat ze dit argument zullen gebruiken tijdens de verdediging.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12