‘Halbe’: tentoonstelling over staatssecretaris cultuur in Melkweg

‘Politiek-journalistieke expositie’ over Halbe Zijlstra

Erik Zwennes ,

Melkweg toont vanaf vrijdag 8 juli een politiek-journalistieke expositie over Halbe Zijlstra, staatssecretaris van OCW. De bewindsman van VVD heeft met zijn recente bezuinigingen op cultuur veel stof doen opwaaien. Melkweg richt zich met de expositie op de persoon achter de staatssecretaris. ‘Waar komt hij vandaan, wat is zijn achtergrond?’

‘Politiek-journalistieke expositie’ over Halbe Zijlstra

Poppodium Melkweg in Amsterdam toont vanaf vrijdag 8 juli een politiek-journalistieke expositie over Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De bewindsman van VVD heeft met zijn recente bezuinigingen op cultuur veel stof doen opwaaien. Melkweg richt zich met de expositie op de persoon achter de staatssecretaris. ‘Waar komt hij vandaan, wat is zijn achtergrond?’

De expositie toont hoe private, politieke en educatieve opvattingen samenkomen in de omstreden beleidsvisie van Zijlstra, aldus Melkweg. Halbe is een politiek-journalistieke tentoonstelling die nauw aansluit bij rumoerige actualiteit. Initiatiefnemer en curator van ‘Halbe’ is Melkweg Mediaroom programmeur Jan Hiddink. Hij wenst nog geen antwoord te geven op de vraag wat er vanaf vrijdag precies te zien zal zijn. “Dat moet je meemaken. Ik zie het als een opiniërende expositie die stuurt, maar niet oordeelt.” Hiddink vertelt dat de staatssecretaris uitgenodigd wordt.

Er wordt nog wel eens over Zijlstra gezegd dat hij niets met kunst en cultuur heeft, dit vindt Hiddink te kort door de bocht. “Bovenal is hij een politicus. Bij dit dossier wordt nogal snel gekeken naar de culturele bagage van de bewindspersoon. Naar mijn idee is dat in het politieke spel niet doorslaggevend. Het maakt niet uit wat er bij hem op het nachtkastje ligt. Zijlstra is een politicus die dossiers beheert. Hij heeft zich in korte tijd de sector eigen gemaakt. Wel denk ik dat dit niet het dossier is waar zijn hart ligt.”

De expositie wordt geopend op vrijdag 8 juli om 17.00 uur. Tot en met 21 augustus is de tentoonstelling van woensdag tot en met vrijdag tussen 15.00 en 19.00 uur gratis te bezoeken in de Mediaroom van de Melkweg te Amsterdam.