TrouwAmsterdam krijgt twee politiecontroles in een week TrouwAmsterdam krijgt twee politiecontroles in een week

Bezoekers gefouilleerd bij scherpe controle in 'risicogebied'

, Ingmar Griffioen

TrouwAmsterdam krijgt twee politiecontroles in een week

Bezoekers gefouilleerd bij scherpe controle in 'risicogebied'

Ingmar Griffioen ,

Bezoekers van TrouwAmsterdam zijn twee keer in een week geconfronteerd met de politie. Vrijdag 21 januari fouilleerden agenten bezoekers bij de ingang, een routinematige preventieve actie volgens beide partijen. Donderdag moest een clubavond met Gui Boratto om 3.00 uur afgebroken worden, omdat een vergunning tot 5.00 uur ontbrak. "Een fout van ons", geeft organisator Olaf Boswijk toe.

Bezoekers gefouilleerd bij scherpe controle in 'risicogebied'

Bezoekers van TrouwAmsterdam zijn twee keer in een week geconfronteerd met de politie. Vrijdag 21 januari fouilleerden agenten bezoekers bij de ingang van de club, een routinematige preventieve actie volgens beide partijen. Gisteren (donderdag) moest een clubavond met Gui Boratto om 3.00 uur afgebroken worden, omdat een vergunning tot 5.00 uur ontbrak. "Een fout van ons", geeft Olaf Boswijk toe. De organisator stelt dat de twee incidenten losstaan van elkaar. "Pech", noemt Boswijk de twee controles zo kort op elkaar.

Volgens Boswijk vindt er regelmatig preventieve fouillering plaats in Amsterdam-Oost. "De ene keer in metrostations of op uitvalswegen en ditmaal in één van de grotere horecagelegenheden van Oost. Politiewoordvoerder Chermain van Damme onderschrijft die uitleg: "Het geldt als risicogebied. Mensen kennen de fouilleringen al van op straat. Het kan ook in een horecapand en afgelopen vrijdag was het in Trouw. Dat is een willekeurige keuze, het had net zo goed de snackbar ernaast kunnen zijn." Ze bestrijdt dat er voor een actie in een dance-club een directe aanleiding moet zijn."

Volgens Boswijk was de controle voornamelijk op steekwapens gericht en is er op dat gebied alleen een katapult aangetroffen. "Dat was een souvenir uit Afrika, een cadeau." Van Damme voegt er nog een mes aan toe en legt uit dat mensen ook op bezit van verdovende middelen worden onderzocht. Bij de steekproefsgewijze controle zouden ook gebruikershoeveelheden drugs gevonden zijn. De politiewoordvoerder heeft de exacte resultaten nog niet onder ogen gehad, maar zegt zeker te weten dat het niet om grote hoeveelheden ging. "Er zijn geen noemenswaardige dingen aangetroffen, anders had ik het wel geweten." Trouw berichtte op de site dat er softdrugs is afgenomen, "wat uiteraard niet de bedoeling was". Bezoekers "hebben dit echter daarna weer terug gekregen". Van Damme meent dat softdrugs inderdaad teruggegeven is.

Gisteren presenteerde TrouwAmsterdam een avond met Gui Boratto. Boswijk kreeg om 1.00 uur bezoek van de politie, die naar de vergunning informeerde. "Ze zagen zevenhonderd man in een volledig uitverkocht Trouw feesten en voelden wel aan dat we niet van plan waren om 3.00 uur te stoppen. Dus hebben ze ons gewaarschuwd, dat we wel dicht moesten zijn als ze twee uur later terugkwamen. Het enige dat we konden doen is dat aankondigen net voor de live-set van Gui Boratto en de bezoekers proberen te compenseren met een consumptiemuntje." Volgens Boswijk hebben bezoekers wel de hele set van Boratto meegekregen, maar de afsluitende set van 360 (Nuno dos Santos en Patrice Bäumel) moeten missen. "We gaan nog wel proberen een nieuwe avond met Gui neer te zetten."

In een verklaring op de site schrijft Trouw: "Helaas werden jullie, en wij ook, uit een geweldige avond gerukt, omdat de politie kwam controleren. We zijn direct bezig een nieuwe datum te vinden voor Gui in Trouw en dan gaan we het hele feest op de juiste manier afmaken." Boswijk vult aan: "We doen vrijwel nooit wat op donderdag, behalve bijvoorbeeld met Amsterdam Dance Event. Dan vragen we altijd verlenging van de openingstijden aan en krijgen dat ook. In dit geval hebben we dat niet gedaan en dat is een fout van ons."

Volgens de Trouw-initiator betreft het tweede politiebezoek een routine-onderzoek zoals aan het begin van het jaar vaker plaatsvindt in de horeca. Of er een melding van geluidsoverlast aan de controle is voorafgegaan, weet Boswijk niet. "Dat zou kunnen. We hebben natuurlijk grote bezoekersstromen, maar voor zover ik weet creëren die geen grote overlast. We zijn continu in overleg daarover met de buurt, wijkagenten en het stadsdeel." Van Damme beschikt nog niet over die informatie van de vorige avond. "Wat ik weet is dat je bij clubs altijd geluidsoverlast hebt, dus dat zou goed kunnen. Maar het kan ook een routineding zijn en hoeft niks te betekenen", legt de woordvoerder uit.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12