Houses heeft een stevige fundering liggen Houses heeft een stevige fundering liggen

Muzikanten spelen in dienst van het geheel

, Tekst en foto's Atze de Vrieze

Houses heeft een stevige fundering liggen

Muzikanten spelen in dienst van het geheel

Tekst en foto's Atze de Vrieze ,

Raar zaaltje, die Volkskrantzaal. Het is er donker en laag en het podium staat op een rare manier links achterin de hoek. Wie achteraan staat ziet weinig, wie zich voorzichtig naar voren vecht ziet daar Houses, een band waarover de laatste tijd veel gesproken werd in het Amsterdamse.

Muzikanten spelen in dienst van het geheel

Raar zaaltje, die Volkskrantzaal. Het is er donker en laag en het podium staat op een rare manier links achterin de hoek. Wie achteraan staat ziet weinig, wie zich voorzichtig naar voren vecht ziet daar Houses, een band waarover de laatste tijd veel gesproken werd in het Amsterdamse. Frontvrouw Ella van der Woude had zo de dochter van Bettie Serveert's Carol van Dyk kunnen zijn. Zelfde haar, zelfde blik. Iets minder karakter in haar stem misschien, maar ze mag er zeker zijn.

GEZIEN:
Houses, de Volkskrant zaal, 15-01-2011
 
MUZIEK:
Verzorgde indiepop met een melanchoische onderlaag van Hammond en piano. Soms donker romantisch a la PJ Harvey, soms als een volle afstammeling van Fiona Apple, soms gedragen en groots als Snow Patrol. Een hoog jaren negentig gehalte, maar goed gedaan.

PLUS:
Drie steengoede songs heeft Houses, alle drie afkomstig van hun EP End Of Story. Dat weten ze zelf duidelijk ook, want ze zijn precies evenwichtig verdeeld over de set: End Of Story als opener, Stay With Me halverwege en aan het slot single Suicide. Dat had natuurlijk het laatste nummer moeten zijn, maar vooruit, dat zij vergeven. Het is een opmerkelijke song, dat Suicide. Het voelt aan als een afgerond liedje, maar heeft geen refrein. In plaats daarvan is er een goed geplaatste gitaar- en bashook, met daaronder dat warme orgel. De muzikanten spelen allemaal in dienst van de band, niemand stapt naar voren. Niet dat er in dit zaaltje een spotlight is om in te stappen, maar toch.
 
MIN:
Het wordt geen moment saai, maar niet alles is even indrukwekkend. Houses beschikt over een direct in het oog springende zangeres, de rest van de band heeft minder uitstraling.
 
CONCLUSIE:
'You don't need money for suïcide', klinkt het vanuit de tenen. Een waarheid als een koe natuurlijk. Een ietwat melodramatische waarheid wellicht, maar stijlvol gebracht. Houses zet hier een overtuigend optreden neer, zeker voor een band die pas een EP op zijn naam heeft staan. Vanavond hebben ze in ieder geval de aangeschoten Engelsman op de eerste rij voor zich gewonnen. Na Stay With Me roept hij: "You're an amazing band, really good!", om vervolgens zijn hoofd op de monitor te leggen.
 
CIJFER:
7,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12