Eurosonic Noorderslag: de deals, de contacten, de boekingen Eurosonic Noorderslag: de deals, de contacten, de boekingen

The Aftermath na amper een week

, Erik Zwennes

Eurosonic Noorderslag: de deals, de contacten, de boekingen

The Aftermath na amper een week

Erik Zwennes ,

Leuk dat Eurosonic Noorderslag, maar hebben bands en labels er nou echt wat aan? Vieren die ruim duizend internationale gasten niet gewoon een beschonken vakantie? 3VOOR12 deed een ronde om te zien of er al concrete resultaten zijn geboekt. Oftewel, Eurosonic Noorderslag: The Aftermath.

The Aftermath na amper een week

Leuk dat Eurosonic Noorderslag, maar hebben bands en labels er nou echt wat aan? Vieren die ruim duizend internationale gasten niet gewoon een beschonken vakantie? 3VOOR12 deed een ronde om te zien of er al concrete resultaten zijn geboekt. Oftewel, Eurosonic Noorderslag: The Aftermath.

De meeste labels, boekers en artiesten kunnen nog niet in details treden. Vaak moeten festivalaffiches nog bekend gemaakt worden of is er nog geen handtekening onder een contract gezet. Toch is er al enorm veel resultaat geboekt.

- Go Back to the Zoo speelde maar liefst negen keer tijdens Eurosonic Noorderslag. Volgens manager Remy heeft dat ze geen windeieren gelegd. “Deze jongens worden gek genoeg ook alleen maar beter hoe verrotter ze zijn.” Het grote Exit festival in Servië heeft concrete interesse voor de band getoond. Vier Duitse boekers hebben al gemaild en diverse losse boekingen zijn binnen. Boeker Jacco van Lanen waarschuwt voor te veel enthousiasme. “Er wordt ter plekke altijd veel gesproken in grote woorden, maar een groot deel van die interesse leidt uiteindelijk niet tot deals of shows. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar voor de shows in Canada en Amerika is in ieder geval een goede basis gelegd. Ik verwacht belangrijke figuren nu makkelijk bij die shows te krijgen.”

- Kensington stond deze week in De Wereld Draait Door als direct gevolg van hun optreden. Muziekprogrammeur Shirien Elsaid van het programma was aanwezig bij het optreden en vond het te gek. Volgende maand begint de headlinetour van de band en manager Cedric Muyres verwacht dat de kaartverkoop een flinke boost heeft gehad. Ook zijn er op festivalgebied goede zaken gedaan.

- Het optreden van Lucky Fonz III werd niet goed beoordeeld door 3VOOR12. Hij was er naderhand zelf ook verre van tevreden over. Het heeft hem direct enkele boekingen gekost. Manager Jacco van Lanen: “Er stonden een aantal opties die direct zijn ingetrokken. Zo hard kan het inderdaad gaan.”

- I Am Oak nam onlangs hun nieuwe album op in Finland. Er moet nog het een en ander gebeuren, maar volgens plan verschijnt de cd nog voor de zomer. Dankzij Noorderslag zal die plaat ook uitkomen in België. Er is namelijk een distributiedeal gesloten met Rough Trade. Zij zullen ook promo doen en er zal een Belgische tour komen.

- Voor The Secret Love Parade begon het festival minder positief. Honderd zelf gezaagde en geschilderde broches met een downloadcode naar een exclusief nieuw nummer werden ingenomen door een overijverige beveiliger. Deze vond het flyers en was niet te vermurwen. Hij gaf aan de broches te vernietigen. Toch is er ook goed nieuws voor de band. Sinds het festival zijn ze officieel in zee met boeker Friendly Fire.

- De jonge jongens van Jungle by Night hebben ook het nodige succes gehad. Er zijn zo'n tien a twaalf clubshows binnen. Er zijn sinds het festival gesprekken met een Duitse en een Franse boeker en twee 'grote Nederlandse festivals zijn zo goed als rond'.

- Friendly Fire laat weten dat Dazzled Kid het erg goed deed tijdens het festival. Drie à vier festivaloptredens zijn nu vrijwel rond.

- Only Seven Left, Krach en Houses stonden al bij meerdere programeurs op de agenda, maar hebben volgens Friendly Fire een goede indruk achter gelaten. Diverse festivaloptredens zullen de komende maanden bekend gemaakt worden.

- Laura Jansen heeft aan het festival een promoter in Noorwegen en een in Oostenrijk overgehouden. Tevens hebben veel buitenlandse partijen haar gezien dankzij optredens op netwerkborrels en dergelijke. Verwacht wordt dat hier nog wel concrete resultaten uit voort zullen vloeien.

- The Black Atlantic kan lastig zeggen of bepaalde ontwikkelingen het gevolg zijn van Eurosonic of van het optreden in De Wereld Draait Door op de donderdag van Eurosonic. Feit is dat het optreden in het programma een direct gevolg is van artikelen in de Volkskrant, de VPRO Gids over Eurosonic en The Black Atlantic. Inmiddels zijn vier a vijf festivalshows vrijwel rond. Ook heeft de band nu een Nederlandse agent en wel Belmont Bookings.

- Tommy Ebben heeft ook goede zaken gedaan. Zijn band kan na het weekend vijftien shows op de agenda bijschrijven. Ook waren ze te horen op radio 1 en 2 en spelen ze binennkort op 3FM. vrijdag 21 januari staat de band in De Wereld Draait Door. Tevens een direct gevolg van een goede show op het festival.

- Are You a Lion heeft een aantal losse shows binnen.

- A Silent Express heeft concrete interesse van diverse festivals binnen. Er was goede aandacht vanuit de pers en de voorverkoop van de voorjaarstour gaat ineens een stuk harder.

- Daily Bread heeft sinds het festival een grote Franse boeker weten te strikken. Tevens zijn er plannen voor een samenwerking tussen hun Noorse boeker en een geïnteresseerde Deense partij. Er staan nu ook shows in Denemarken en Italië op het programma en er zijn gesprekken gaande met een Belgische boeker. Ook zijn er diverse dj’s en artiesten gepolst voor een mogelijk remixalbum.

- NON Records, het label van Palmbomen heeft veel Amerikanen gesproken en interessante partijen ontmoet voor de aankomende Amerikaanse tour. Enkele grote partijen hebben bij het label aangeklopt, maar hierover kan het label nog niets kwijt. Het belangrijkste succes voor Palmbomen was volgens Michiel Peeters van NON de introductie bij een breder publiek. “Het is tof dat 3VOOR12 Palmbomen op tijd heeft opgepikt, maar ik ben ook blij dat bijvoorbeeld Oor er nu ook enthousiast over schrijft. We stonden nu nog vooral op hippe feestjes, maar willen graag de stap zetten naar een breder publiek en ook andere boekingen.”

- Voor Excelsior is Moss de grote winnaar van het festival. Er is concrete interesse van twee Duitse boekers, in België zijn diverse boekers geïnteresseerd. Overigens verschijnt het laatste album op 15 maart in Frankrijk en half mei in Duitsland.

- Suburban, het label van Shaking Godspeed en Paceshifters heeft interesse mogen ontvangen van diverse festivals. Concrete zakelijke resultaten kan het nog niet noemen, maar het weet zeker dat het de nodige boekingen aan het festival over heeft gehouden.

- Missin Link, de boeker van Aisha en Kleine Viezerik heeft nog niet veel aan het festival gehad. Ondanks een sterk optreden van Kleine Viezerik zijn er nog geen concrete boekingen binnen. Wel is op het festival de deal met Solar festival rond gekomen. Missin Link zal daar een hiphop stage hosten waarvoor overigens ook buiten de eigen stal geboekt zal worden.

- Voor LaLaLa, het management van De Staat en Death Letters, komt de vraag nog te vroeg. “De na-gesprekken moeten nog gevoerd worden.” Wel weet boeker Friendly Fire te melden dat Death Letters een agent in Scandinavië binnen heeft.

- Eefje de Visser heeft volgens haar manager en boeker Jacco van Lanen veel mooie reacties mogen ontvangen. Concreet resultaat is er nog niet, maar hij verwacht de komende tijd zeker concrete boekingen te mogen ontvangen.

- Top Billin’ het boekingskantoor van diverse Top Notch artiesten, maar bijvoorbeeld ook van Baskerville heeft ook de nodige aanvragen binnen. Met name Baskerville heeft goede zaken gedaan aldus Irfan Er van Top Billin’. Diverse Bevrijdingsfestivals durven naar aanleiding van de shows op Noorderslag nu ook Reverse & Adje en Zwart Licht XL te boeken. “Zo’n act zit dan op het randje van het festivalprofiel en kan het dan met een goede showcaseshow inkoppen,” aldus Irfan. Bij de show van Sef waren volgens de boeker weinig programmeurs aanwezig. “Maar op basis van onze reputatie verwacht ik dat het wel goed komt met de boekingen.”

Tot slot heeft het toonaangevende Amerikaanse magazine Filter een leuk verslag gemaakt van het festival. Moss werd door het magazine verkozen tot Pick of the Week.

Er zijn nog genoeg artiesten en labels niet bereikt, alleen al vanwege het gigantische randprogramma. Of er was (nog) geen nieuws te melden. Eventuele aanvullingen zijn meer dan welkom. Reageer bijvoorbeeld onder dit artikel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12