Crystal Fighters: een Spaanse opera en een vakantievrijage Crystal Fighters: een Spaanse opera en een vakantievrijage

Britten met Basken-fetisj klaar voor Eurosonic

, Atze de Vrieze

Crystal Fighters: een Spaanse opera en een vakantievrijage

Britten met Basken-fetisj klaar voor Eurosonic

Atze de Vrieze ,

Je hebt van die verhalen die te mooi zijn om waar te zijn, maar die je toch voor het gemak maar gelooft. De Engelse band Crystal Fighters baseerde zijn album op een nooit afgemaakte Spaanse opera, geschreven door de grootvader van hun zangeres Laure, een geboren Baskische.

Britten met Basken-fetisj klaar voor Eurosonic

Je hebt van die verhalen die te mooi zijn om waar te zijn, maar die je toch voor het gemak maar gelooft, al was het maar omdat de enige die je opheldering kan geven stug volhoudt dat het waar is. De Engelse band Crystal Fighters (met Sebastian, Graham en Gilbert als kernleden) baseerde zijn album op een nooit afgemaakte Spaanse opera, geschreven door de grootvader van hun zangeres Laure, een geboren Baskische.

Zou het echt? Waarom ook niet? Feit is in elk geval dat Crystal Fighters euforische dansmuziek combineert met Baskische folk, een hoogst ongebruikelijke combinatie. Hun debuutalbum heet Star Of Love, een acroniem van Sol, Spaans voor zon. Uitgerekend op de koudste dag van het jaar is zanger Sebastian - een slungelige jonge Brit met het lange haar van een oude hippie - in Amsterdam om toelichting te geven.

Less is more, je kunt het moeilijk het motto van Crystal Fighters noemen. De groep uit Londen gebruikte zoveel verschillende zangeressen op hun debuutalbum dat ze het zelf niet eens precies uit hun hoofd weten. Zeven of acht, zegt Sebastian (zijn achternaam houdt hij graag voor zich). Het belangrijkste selectiecriterium: een Spaans accent. "We houden heel erg van vreemde accenten en culturen niet de onze zijn", vertelt Sebastian. "We halen onze invloeden overal vandaan, maar vooral uit traditionele Baskische muziek. Zonder de Britse muziekcultuur waren we nergens, maar we wilden iets nieuws doen, iets unieks."

Twee jaar geleden speelde de band al eens op Lowlands. Dat was niet zo'n succes, vond de band zelf ook, maar intussen is progressie geboekt. In de afgelopen jaren is de muziek steeds complexer geworden, legt Sebastian uit.  Steeds meer contrast werd toegevoegd. "Toen we net bij elkaar waren, hadden we vooral veel lol met elkaar. Maar we wilden dat onze muziek meer was dan alleen maar goed om op te dansen. Laag voor laag hebben we daarom toegevoegd. Inhoudelijk zochten we naar verdieping. Het is gemakkelijker om zinnige dingen over het universum om je heen te zeggen als je jezelf eruit verwijdert."

Daar kwam die opera dus goed van pas, geschreven door een grootvader die ze niet helemaal op een rijtje had, zo wil het verhaal. Het zorgt voor songs over passie en liefde, maar ook met wat merkwaardige spirituele denkbeelden. De ziel als zonnestelsel bijvoorbeeld. “Dat is een idee dat ons aanspreekt," legt Sebastian uit. "Je kunt de ziel zien als zon, met de mensen om je heen als planeten. Als je jong bent lijkt het alsof iedereen los van elkaar beweegt, maar hoe meer relaties je hebt gehad, hoe verder je bent op de seksuele reis, hoe meer patronen je ontdekt."

Die spirituele lading heeft een hoog gebakken-lucht-gehalte, want uiteindelijk draait het toch uit op het ordinaire vakantiegevoel: do you wanna go to the plage with me' (in nieuwe single Plage). En zo lijkt uiteindelijk een romantische escapade van de broer van Sebastian voor hun doorbraak te gaan zorgen. Dat neemt niet weg dat het belangrijkste doel wel bereikt is: een spannend geluid creëren, muziek waar je steeds iets nieuws in herkent. Een frisse popplaat met een vaste kern, waar omheen alles steeds verandert. "Precies", zegt Sebastian. "Net als het Baskenland."

Star Of Love van Crystal Fighters verschijnt bij PIAS. De band speelt tijdens Eurosonic op woensdag 12 januari in VERA op het 3VOOR12 Podium en donderdag 13 januari om 00:30 in het Platformtheater.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12