Boef en de Gelogeerde Aap: "Niet geschikt voor ondergeschiktheid” Boef en de Gelogeerde Aap: "Niet geschikt voor ondergeschiktheid”

Tilburgs duo debuteert met dubstep rap op TopNotch

, Atze de Vrieze

Boef en de Gelogeerde Aap: "Niet geschikt voor ondergeschiktheid”

Tilburgs duo debuteert met dubstep rap op TopNotch

Atze de Vrieze ,

Vanuit een eenvoudig appartement in Tilburg leidde Boef en de Gelogeerde Aap een digitale vossenjacht naar hun eigen persoon met het album Vind Ons. Label TopNotch vond het duo, dat hiphop en dubstep vermengt. Deze week verschijnt Wij Zijn.

Tilburgs duo debuteert met dubstep rap op TopNotch

"Mijn moeder zei laatst tegen me: alles wat je voorspeld hebt is tot nu toe uitgekomen. Ik denk nu dus beter na bij wat ik zeg, maar kan het best gewoon weer doelen stellen, dan komen ze misschien wel weer uit. In het voorjaar een eigen clubtour, dan Lowlands X-Ray, in het najaar touren met Rico & Kubus, dat zou mooi zijn."

Thomas Waterreus (24) alias De Gelogeerde Aap is een tevreden mens, in zijn eenvoudige appartement aan de rand van Tilburg, met uitzicht op een braakliggend terrein en een kanaal. Onder de brug verderop worden wel eens illegale feestjes gegeven, dubstep, techno. De laptop op tafel was tot nu toe het zenuwcentrum van Boef en de Gelogeerde Aap, een duo dat dubstep en hiphop met elkaar vermengt. Van daaruit leidden ze een digitale vossenjacht rond hun persoon onder het motto Vind Ons, die in undergroundkringen aardig wat succes had.

Wij Zijn
Deze week verschijnt Wij Zijn, hun zelfverzekerde tweede album. Het is hun debuut bij TopNotch, nadat ze eerder al langzaamaan opgenomen waren in de Fakkelteitgroep. "We hadden al een releaseparty geregeld toen we in gesprek raakten met TopNotch. Er waren al flyers, er was al reclame gemaakt. 'Laat maar doorgaan', zei Kees de Koning. We hadden de plaat ook weer zelf uit kunnen brengen, maar als TopNotch interesse heeft denk je toch nog een keer na. Het is een bedrijf dat volop meedoet in de muziekindustrie."

Waterreus is - daar kan geen twijfel over bestaan - een fan van het label. In de gang een poster van het tienjarig labeljubileum, het toilet hangt vol met stickers en concertkaartjes. Als Waterreus op een dag verhuist - en dat moet, want zijn huis staat op de lijst om gesloopt te worden - dan zal hij de tegels uit de muur moeten bikken om zijn verleden mee te nemen.

Die erewand verraadt dat Waterreus in 2006 nog rustig twee keer in een week naar Opgezwolle ging. Inmiddels maakt het duo dus deel uit van de Fakkelteitgroep, een groep losjes met elkaar verbonden acts, aangevoerd door voormalig Opgezwolle-rapper Sticks. "Man, ik was echt fan, of beter: een hele grote liefhebber. ik ben zeker drie keer naar Buiten Westen geweest. Legendarische shows. Ik weet nog dat Hoedenplank uitkwam, een paar weken voor Eigen Wereld. Ik fietste langs het kanaal naar voetbaltraining met die track op repeat. Op die momenten was ik echt gelukkig. Sticks en Rico, een onovertroffen combinatie, en dat vind ik nog steeds."

Carnaval
Boef en de Gelogeerde Aap koesteren een rol als vreemde eend in de bijt bij TopNotch. De beats van Boef zijn alles behalve boombap en Aap vindt zichzelf eerder poëet dan rapper. "Een rapper, nee, zo voel ik mezelf niet. Met carnaval ben ik als rapper verkleed gegaan, met gouden ketting, een scheve haarband en een tatoeage in mijn nek. Goed voor de vrouwen? Er was genoeg animo, maar ik moest ze afwijzen, want ik heb een vriendin. Boef en ik zijn eigenlijk niet echt hiphop. Vraag je mij naar de nieuwste track van Curren$y? Ik heb geen idee. Daarom vind ik het ook juist te gek dat TopNotch tegenwoordig ook artiesten als Lucky Fonz en Guido Belcanto tekent. Een 57-jarige Belg met lang grijs haar, dat is toch master?"

Het duo voelt zich eerder thuis in de Tilburgse undergroundscene, waar ze inmiddels een bescheiden naam opgebouwd hebben. Het vorige feestje in de kleine zaal van 013 was weliswaar gratis, maar de zaal puilde zo uit dat Waterreus sommige van zijn vrienden teleur moest stellen. Vrijdag wordt Wij Zijn gepresenteerd in de grote zaal van 013, die vermoedelijk niet vol raakt, maar waaruit wel ambitie spreekt.

Tilburg onderscheidt zich door Brabantse gemoedelijkheid, vertelt Waterreus, en de stad heeft een nadrukkelijk stempel op de muziek gedrukt. Er zijn feestjes in kraakpanden, waarheen mensen hun honden meenemen, waar de chicks in de hoek kotsen en waar je bier kunt drinken voor een euro. De sfeer van zo'n avond kun je proeven in Neem Ze Mee op het album. "Maar net zo vaak zitten we bij iemand thuis, met 22Tracks op, de dubstep- of discolijst. Ik ben daar enorm fan van."

Grootheidswaan
Van grootheidswaan moeten ze weinig hebben in 'Tilly', zegt de rapper. "Vandaar de track Echte Helden", legt hij uit. "Echte helden hebben niks te vertellen, ze houden het voor zichzelf. Ze scheppen niet op, ze doen gewoon hun ding. Kees de Koning vind ik daar een mooi voorbeeld van. Hij houdt er niet van te veel de publiciteit te zoeken. Ondertussen is hij wel een baas. Venz is ook zo iemand. Hij is oprichter van 22Tracks, maakt radio en doet er ook nog eens Freepants bij. Ik ben blij dat ik met dat soort initiatiefnemers mag werken."

In zijn eigen teksten geen stoere straatverhalen, want die zijn er niet. Waterreus is geen Kempi of RB Djan, die het leven onderging op straat. Hij rondde zijn VWO netjes af in zes jaar en belandde daarna op de Rockacademie. "Dat klopt, ik ben een gelukkig mens. Ik heb alleen een tijdje geldproblemen gehad, en toen een paar maanden bij Boef gelogeerd. Vandaar mijn naam. Achteraf een cruciale periode, want toen zijn we samen als een gek muziek gaan maken."

Zijn teksten zijn speelse cryptogrammen van alledaagse dingen die iedereen meemaakt. Niet in de laatste plaats feestjes. Zoals op Ongegeneerd, een onnavolgbare track waarin binnen twee zinnen De Lof Der Zotheid van filosoof Erasmus en dj James Holden langs komen. En dan is er ook nog iets met een houten hart. “Die track gaat over een Timewarp feest in de Maassilo. Ik was die avond nogal van de kaart, ben het podium op geklommen en ben naast James Holden gaan dansen. Ik heb zelfs nog even rustig in zijn cd-map staan bladeren tot ik verzocht werd van het podium te gaan.”

“Dat liep nog goed af, maar even later ben ik er toch nog uit gezet. Twee chicks gaven me een houten hart, letterlijk een hart van hout. Ik ben daarmee rond gaan dansen, tot ik er door de beveiliging uit gepikt werd. Daar stond ik dan, aan de zijkant van de Maassilo. Ik probeer me nog in het Engels naar binnen te bluffen, alsof ik een dj was. Maar net toen dat leek te lukken, kwam een vriend naar buiten: ‘Hier Thomas, je jas!’" Bijdehand, tot hij zijn meerdere moet erkennen, zo omschrijft hij zichzelf. "Mijn moeder stuurde me laatst een kaart, met een spreuk die inderdaad goed bij me past: niet geschikt voor ondergeschiktheid.”

Boef en de Gelogeerde Aap presenteren hun album Wij Zijn 21 januari in 013 in Tilburg. 26 januari treden ze op in Paradiso tijdens een avond van Puna.nl, met o.a. Sticks & Rico, Typhoon, Fresku, Kleine Viezerik, Boyz In De Hood (Hef, Adje en Crooks) en Dret & Krulle. Hun album staat tijdelijk op de 3VOOR12 Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12