3VOOR12 Draait (wk 4): Kutmah, The Dirtbombs, Charles Bradley, IFFR 3VOOR12 Draait (wk 4): Kutmah, The Dirtbombs, Charles Bradley, IFFR

De favorieten van de redactie

, Christiaan Walraven

3VOOR12 Draait (wk 4): Kutmah, The Dirtbombs, Charles Bradley, IFFR

De favorieten van de redactie

Christiaan Walraven ,

Nu iedereen weer uitgerust is van Noorderslag kan er weer rustig naar nieuwe platen geluisterd worden. Er komt deze weken weer ontzettend veel uit, dus het zijn zware keuzes, maar Kutmah, The Dirtbombs en Charles Bradley steken met hun hoofd boven het maaiveld uit in drie totaal verschillende muziekstromingen.

De favorieten van de redactie

Nu iedereen weer uitgerust is van Noorderslag kan er weer rustig naar nieuwe platen geluisterd worden. Er komt deze weken weer ontzettend veel uit, dus het zijn zware keuzes, maar Kutmah, The Dirtbombs en Charles Bradley steken met hun hoofd boven het maaiveld uit in drie totaal verschillende muziekstromingen.

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.


Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de week
The Medics - City (PIAS)

3VOOR12 Album van de week
Cold War Kids - Mine Is Yours (V2)

3FM Megahit
Blof - Beter (EMI)


DE TOP 10:

1.
Kutmah - The New Error Vol.1 (mixtape, Hit & Run)
"Wat een te gekke mixtape heeft die malle Kutmah gemaakt." (Erik Zwennes)
"Hij knalt er met deze mixtape echt heel erg lekker in. Van begin tot einde spannend en inventief." (Christiaan Walraven)
"Een afwisselende mix van allerlei stijlen met nieuw materiaal van o.a Gaslamp Killer, Flying Lotus, DOOM en heel veel anderen." (Stephan van Peursem)

2. The Dirtbombs - Party Store (album, In The Red/Konkurrent)
"Mick Collins is een held. Zelfs Inner City's Good Life klinkt weer cool." (Ingmar Griffioen)
"Geweldige plaat met als hoogtepunt de ruim 21 minuten durende freejazz cover van Bug In The Bass Bin." (Christiaan Walraven)

3. Charles Bradley & Menahan Street Band – No Time For Dreaming (album, Daptone)
"Dit album klinkt alsof het is opgenomen in 1963, als voorprogramma van James Brown in de Apollo." (Atze de Vrieze)
"Bradley zingt recht vanuit zijn hart. Je gelooft hem, onvoorwaardelijk." (Stephan van Peursem)

4. VPRO Filmnacht - Internationaal Filmfestival Rotterdam - Stadsschouwburg Rotterdam

"Dit event vol films, interviews, bands en dj's was een superavond tot diep in de nacht" (Willem van Zeeland)

5. Nero - Me & You (single, MTA/Universal)
"Een radiovriendelijke dubsteppy poptrack van een jong Londens duo. Potentieel een vette NL hit." (Menno Visser)

6. Cloud Nothings - Cloud Nothings (album, Wichita/Co-Op/V2)
"Als The Black Lips met meer hitgevoel, Ramones-passie en met dezelfde opwindende grunge-drive als Wavves." (Ingmar Griffioen)

7. Lucky Fonz III en de Felle Kleuren in Paradiso, 27-01-2011
"Lucky Fonz en zijn Felle Kleuren namen gisteren in Paradiso wraak voor hun jachtige Noorderslag-show." (Atze de Vrieze)

8. Social Distortion - Hard Times And Nursery Rhymes (album, Epitaph Records)
"Het is hun zevende album in 28 jaar. Hun sound is dezer dagen invloedrijker dan ooit." (Willem van Zeeland)

9. Say hi - Um, uh oh (Barsuk Records/nog geen distributie in Europa)
"Bright Eyes, Arcade Fire en Menomena, maar dan met iets minder pathos en meer popgevoel." (Erik Zwennes)

10. Puna presenteert Hiphop Vandaag in Paradiso, 26-1-2011
"Wat een programma, wat een hoop fijne hiphop, wat een feest." (Christiaan Walraven)


DE LIJSTJES:

MENNO VISSER DRAAIT:


Nero - Me & You (single, MTA/Universal)
Ziedaar, een radiovriendelijke dubsteppy poptrack van een jong Londens duo. Potentieel een vette NL hit.

Sean Rowe - Old Shoes (live, album Magic op Epitaph, 22/2)
Man met gitaar die weet te boeien door zijn prachtige stem. Lang leve de bariton. Nu vast boeken voor Crossing Border?

|\| ! |< |< ! $ T /\\ R R - Hot Tub - Hot Tub (track op Hollandse Nieuwe 14, 3VOOR12/eigen beheer)
Verstopte verrassing op onze laatse Hollandse Nieuwe sampler. Superspannend sexy brokje leftfield elektro, mmm.


ERIK ZWENNES DRAAIT


Say hi - Um, uh oh (Barsuk Records/nog geen distributie in Europa)
Bright Eyes, Arcade Fire en Menomena, maar dan met iets minder pathos en meer popgevoel. Um, uh oh is een prachtig muzikaal en divers album waar de stem van het enige officiële bandlid Eric Elbogen op excelleert. Tot april is de band non-stop aan het toeren in Amerika en Canada, maar daarna mogen ze wat mij betreft gelijk door naar Europa. Misschien komt ook nog iemand op het lumineuze idee om de plaat hier uit te brengen. Zou geen domme zet zijn. Take Ya' Dancin' is een instant radiohit.

La Femme - Le Podium #1 : La Femme (Bandcamp)
“Running naked under heavy synthetic rain and the glimmering city lights of Paris, France.” Vond ik al zo’n mooie omschrijving. Daar hoe je weinig aan toe te voegen. Van surfpop tot donkere new-wave zonder dat het té gezocht wordt. Een te gek nieuw geluid dat ook nog eens enorm knap geproduceerd is. Wie haalt ze naar Nederland? Alvast bedankt.

Kutmah - The New Error Vol.1 (Hit & Run)
Wat een te gekke mixtape heeft die malle Kutmah gemaakt. Met veel onuitgebracht materiaal van DOOM, Letherette, Tash, The Gaslamp Killer en meer. De Crime Kills track is belachelijk.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT

Cd-presentatie Boef en de Gelogeerde Aap @ 013, Tilburg, 21-01-11
Het Tilburgse duo heeft naast een deal met TopNotch ook een buzz te pakken. Die maken ze met het inventieve geluid op tweede cd Wij Zijn en vooral een harde liveshow helemaal waar. In september kwamen er 400 man op hun gratis releaseshow in 013 af, waarvan er 80 niet in pasten. Ditmaal waren er 980 (!) betalende bezoekers in de 013 Grote Zaal. Die werden hard gerockt door shows van Zo Moeilijk, de hele Fakkelteitgroep en vervolgens de beatbakkende Boef en de flowende Aap.

The Dirtbombs - Party Store (album, In The Red/Konkurrent)
Mick Collins is een held. Vanwege zijn rol in de legendarische Detroit garagepunkers The Gories, maar inmiddels zeker ook dankzij zijn door dubbele bas en dubbele drums gedreven Dirtbombs. Na Ultraglide In Black (klassieke soul, R&B en Motown covers), het uitstekende Dangerous Magical Noise en splits met King Khan and the Shrines, Kelley Stoltz en Dan Sartain is er nu Party Store: een hommage aan de Detroit techno uit de eighties en nineties. Zelfs Inner City's Good Life klinkt weer cool.

Cloud Nothings - Cloud Nothings (album, Wichita/Co-Op/V2)
Ruwe en melodieuze garagepop en punkrock op het debuut van de pas 19-jarige Amerikaan Dylan Baldi. Als The Black Lips met meer hitgevoel, Ramones-passie en met de zelfde opwindende grunge-drive als Wavves.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Lucky Fonz III en de Felle Kleuren in Paradiso, 27-01-2011

Lucky Fonz en zijn Felle Kleuren namen gisteren in Paradiso wraak voor hun jachtige Noorderslag-show. Met een tergend traag en charmant Hou Je Nog Van Mij, De Hel in zijn eentje, Drops Of Water met Amarins. De klik was terug!

Smith Westerns - Dye It Blonde (album)
Gaat iemand die plaat hier nog uitbrengen of wat? Mijn favoriete album van het voorjaar: garagerock met een flinke lik Marc Bolan. Niet de refreintjes, maar de gitaren stelen de show. Weekend is de topsingle, End Of The Night en Imagine Pt 3 geweldige liedjes.

Charles Bradley & Menahan Street Band – No Time For Dreaming (album, Daptone)
Het Amerikaanse label Daptone specialiseert zich in diepe soul met een rauw randje. Ook dit album van Charles Bradley klinkt alsof het is opgenomen in 1963, als voorprogramma van James Brown in de Apollo. Binnenkort in Nederland op tour met Lee Fields & The Expressions.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Puna presenteert Hiphop Vandaag in Paradiso
, 26-1-2011
Puna.nl bestond begin dit jaar 5 jaar en dus was het tijd voor een feestje. Voor de gelegenheid is de hele Nederlandse Hiphopscene naar Amsterdam afgereisd. Op de poster stonden al Fakkelbrigade, Boyz In De Hood, Zo Moeilijk, Boef & De Gelogeerde Aap, M.O. & Brakko, Kleine Viezerik, Fresku, Dret & Krulle en Tastic, maar als verrassing komen ook nog Zwart Licht, Team Vieze, Pariaz, Kleine Jay en RB Djan een paar nummers doen. Wat een programma, wat een hoop fijne hiphop, wat een feest.

The Dirtbombs - Party Store (album, In The Red/Konkurrent)
De nieuwe plaat van Dirtbombs staat opnieuw vol rauwe garagerock, maar ditmaal zijn het allemaal covers van techno klassiekers uit hun stad Detroit. Het is sowieso al een sterke plaat, maar als je de originelen van onder andere Derrick May, Kevin Saunderson, Juan Atkins, Richard Davis en Carl Craig kent, dan is het nog eens duizend keer meer genieten. Geweldige plaat met als hoogtepunt de ruim 21 minuten durende freejazz cover van Bug In The Bass Bin, dat nog even een scheut bovenop het tien minuten durende origineel van Innerzone Orchestra (Carl Craig) doet. Geniaal.

Kutmah - The New Error Vol. 1 (mixtape, Hit & Run)
Wat een dikke vette mixtape heeft Kutmah afgeleverd! Ik had nog nooit van Kutmah (officieel overigens /< U +/\/\ å |-| genaamd) gehoord, maar hij knalt er met deze Mixtape echt heel erg lekker in. Een openingswoord van Doom, nieuwe tracks van Madlib en The Gaslamp Killer en verder nummers van Lazer Sword, Mr. Oizo, Mobb Deep en Portishead is hij van begin tot einde spannend en inventief.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Social Distortion - Hard Times And Nursery Rhymes

Het is hun zevende album in 28 jaar en het is een hele mooie geworden. Al die tijd waren ze een soort cultband, musician's musicians. Maar hun sound is dezer dagen invloedrijker dan ooit, goed terug te horen bij onder andere The Gaslight Anthem, The Black Keys en The Hold Steady. Op 22 juni spelen ze in Paradiso.

VPRO Filmnacht - Internationaal Filmfestival Rotterdam - Stadsschouwburg Rotterdam
Dit event vol films, interviews, bands en dj's werd voor het eerst georganiseerd en het was een superavond tot diep in de nacht met onder andere Lola Kyte, Palmbomen, Balthazar, Hudson Mohawke en 127 Hours, de nieuwe Danny Boyle.

Lou Reed - Transformer
Mooi om deze all time favourite nog eens opnieuw te beluisteren na het zien van de aflevering van Classic Albums die eraan gewijd is.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Kutmah - The New Error Vol.1  (Hit & Run)

Vorig jaar zat Justin "Kutmah" McNulty in mei nog vast omdat hij niet de juiste papieren had om in de USA te wonen.  Bevriende muzikanten  waaronder Gaslamp Killer, Dam-Funk, Deadelus en Teebs brachten zijn situatie onder de aandacht en hielpen hem vrij te komen.  Een hele hoop van diezelfde vrienden zijn te horen op zijn geweldige mixalbum The New Error Vol.1 . Een afwisselende mix van allerlei stijlen met nieuw materiaal van o.a Gaslamp Killer, Flying Lotus, DOOM en heel veel anderen.

Thank You  - Golden Worry  (Thrill Jockey/Konkurrent)
Opzwepend art-rock trio uit Baltimore. Stuwende ritmes in combinatie met tegendraadse gitaar – en zanglijnen maken een een heerlijk, heftig album. Traden eerder op met o.a.  Beach House, Lungfish, Celebration, Dan Deacon, Jason Urick en Future Islands. Tijd voor een doorbraak!

Charles Bradley  - No Time For Dreaming  (Daptone/Rough Trade)
Heerlijke ouderwetse soul. Bradley zingt recht vanuit zijn hart. Je gelooft hem, onvoorwaardelijk. Mooi hoor. Binnenkort op tour in Nederland samen met Lee Fields.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12