Beardyman pakt iedereen in

Britse samplekoning blijkt crowd pleaser van jewelste

door René Passet, foto's Nick Helderman ,

Als je niet onder de indruk van zijn baard bent, dan toch zeker wel van zijn overige skills. ‘The King of Sound and Ruler of Beats’ (aldus de BBC) is tenslotte niet voor niets meervoudig kampioen beatboxen in thuisland Groot Brittannië.

Britse samplekoning blijkt crowd pleaser van jewelste

CONCERT
Beardyman, Lowlands X-Ray, vrijdag 19 augustus 2011

MUZIEK
Knotsgekke plunderphonics, hoge-school-beatboxen en next level live sampling. alles tussen doorgedraaide dubstep, hiphop en housebeats.

PLUS
Al een half uur voor aanvang van Beardymans concert is er geen doorkomen meer aan in de X-Ray. Sinds zijn vorige optreden in de polder heeft de Britse beatboxer er nogal wat fans bij gekregen.  Logisch ook, want Darren Foreman is een performer eerste klas. Hij bouwt beats van zijn eigen stem, die op allerlei manieren vervormd uit de speakers laat rollen. Via camera’s zien we zijn vingers vliegensvlug over een batterij stemsamplers schieten. Bovendien blijkt Beardyman een meer dan verdienstelijk zanger en zijn zijn pompende beats uit solide partyhout gesneden.

MIN
We hebben dit natuurlijk vaker gezien. Herbert, Jamie Lidell en Tim Exile zijn er groot mee geworden, met het live samplen van de eigen stem. Omdat Beardymans discografie zic h beperkt tot een album (naast een heleboel soundbytes voor videogames) grijpt de Brit ook naar bekende pophits,  die hij rücksichtlos door zijn digitale wringer haalt.

CONCLUSIE
Een uitpuilende zaal heeft altijd gelijk natuurlijk. Zeker als die op z’n kop staat tegen het einde van het concert. Beardyman is een virtuoos in het manipuleren van stem en beats en zijn performance is zowel vermakelijk als indrukwekkend. De enige reden dat hij – ondanks miljoenen YouTube-views – nog niet definitief is doorgebroken, is waarschijnlijk het gebrek aan eigen materiaal. 

CIJFER:
7,5

Meer Lowlands op de speciale festivalsite