Woody & Paul: “Meer bekendheid? Het zou nu zomaar kunnen gebeuren” Woody & Paul: “Meer bekendheid? Het zou nu zomaar kunnen gebeuren”

Band vindt zichzelf opnieuw uit op vierde album Heroes And Zeros

, Jochem Boom

Woody & Paul: “Meer bekendheid? Het zou nu zomaar kunnen gebeuren”

Band vindt zichzelf opnieuw uit op vierde album Heroes And Zeros

Jochem Boom ,

Het muzikale duo Woody & Paul maakt al sinds 2005 rootsmuziek. Het viertal is Inmiddels al toe aan hun vierde plaat Heroes & Zeros.

Band vindt zichzelf opnieuw uit op vierde album Heroes And Zeros

Het muzikale duo Woody & Paul maakt al sinds 2005 rootsmuziek. Zo maken ze al jaren muziek die de ene keer doet denken aan folk uit de vroege jaren vijftig en op een ander teruggrijpt naar de eerste elektrisch versterkte rootsplaten van eind jaren zestig. Inmiddels is Woody & Paul al toe aan hun vierde plaat Heroes & Zeros.
 
De vorige albums van Woody & Paul klonken steevast als platen uit een ander tijdperk. Dat komt vooral door de traditionele instrumentatie. Het nieuwe album moest nadrukkelijk niet meer zo traditioneel klinken. Woody Veneman: "We hadden voor dit album  tot doel gesteld om de traditionele roots en folkmuziek moderner te laten klinken. De muziek  moest fris en helemaal 2011 zijn."

Hoewel de muziek nu een stuk hedendaagser klinkt, lijkt die nu hevig geïnspireerd op de eerste elektrische platen van oude folkhelden als Bob Dylan en Neil Young. Veneman: "Die referenties zijn onbewust. We houden allemaal van de garagebands uit de jaren zestig en zeventig. De ultieme platen voor mij komen uit die tijd, en dat hoor je waarschijnlijk terug in de muziek."

Ondanks het nieuwe geluid grijpt de band tekstueel terug naar de eeuwenoude protestsong. Veneman: "Het is natuurlijk wel zo dat aan de protestsong het label van de jaren zestig hangt, maar eigenlijk is het protestlied van alle tijden. We hebben geen songs geschreven die speciaal ergens tegen zijn. We beschrijven in de songs meer een soort ontheemd gevoel of absurde gebeurtenissen, zoals recent Alphen. Het nummer Headless Hen is bijvoorbeeld gebaseerd op zo'n gebeurtenis. Een ander nummer gaat over oud worden. Veel nummers zijn autobiografisch."

Hoewel de band al aan het vierde album toe is, bleef Woody & Paul tot nu toe relatief onbekend. Dat is voor Veneman eigenlijk geen probleem. "Het is helemaal niet erg. We hebben een achterban die relatief klein, maar wel heel constant is. En ik ben trots als ik bij een uitverkochte album-releaseshow in De Effenaar in Eindhoven de helft van het publiek gewoon totaal niet ken. Dat betekent dat we nieuwe mensen blijven aanspreken."

Met het nieuwe album onder de arm gingen de Eindhovenaren naar een label die het uit wilde brengen. De band kwam zo terecht bij Cool Buzz, een klein label dat zich heeft gespecialiseerd in alternatieve roots en bluesmuziek. Een niche waar Woody & Paul precies bij passen. Veneman: "Cool Buzz is heel enthousiast en doet zijn best om zoveel mogelijk publiciteit te krijgen. Meer bekendheid? Het kan nu zomaar gebeuren."

3VOOR12/Eindhoven volgde Woody & Paul nauwgezet in de periode voor de release van het nieuwe album Heroes And Zeros.. Lees die artikelen hier. Woody & Paul is dit weekend te zien op Paaspop en het album is tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12