Stemra verdubbelt tarieven op geluidsdragers Stemra verdubbelt tarieven op geluidsdragers

"Stemra maakt verlies. Anders houdt het gewoon op"

, Ingmar Griffioen

Stemra verdubbelt tarieven op geluidsdragers

"Stemra maakt verlies. Anders houdt het gewoon op"

Ingmar Griffioen ,

Buma/Stemra heeft een deel van haar tarieven op geluidsdragers zo'n beetje verdubbeld. Dat betekent dat de stichting het dubbele inhoudt op de afdracht aan auteurs. Die verhoging is per 1 april 2011 effectief van kracht. Dat heeft de Stichting Stemra gisteren per brief aan haar leden medegedeeld. De Stichting zegt geen keus te hebben: "Stemra maakt gewoon hartstikke verlies".

"Stemra maakt verlies. Anders houdt het gewoon op"

Buma/Stemra heeft een deel van haar tarieven op geluidsdragers (Stemra) zo'n beetje verdubbeld. Het gaat om het zogenaamde vergoedingspercentage: per verkochte geluidsdrager ontvangt Stemra een vergoeding, die de stichting doorbetaalt aan auteurs. Daar houdt Stemra weer een vergoedingspercentage op in en dat percentage is nu verdubbeld. De verhoging is per 1 april 2011 effectief van kracht. Dat heeft de Stichting Stemra gisteren per brief aan haar leden medegedeeld. De Stichting zegt geen keuze te hebben: "Stemra maakt gewoon hartstikke verlies".

Volgens Bas Erlings, Senior Communicatie en PR adviseur van Buma/Stemra, is de verhoging voor Stemra bittere noodzaak. "De tarieven zijn al decennia hetzelfde gebleven, terwijl de afgelopen jaren de markt wel met 15% per jaar is gedaald. De kosten voor het incasseren zijn wel gelijk gebleven, maar de bedragen die we incasseren zijn veel lager." In de brief staat dat 'over de afgelopen 10 jaar de omzet op fysieke verkopen meer dan gehalveerd' is. "Op een gegeven moment is dat niet meer te betalen voor ons. Anders houdt het op voor Stemra."

Een duik in de archieven leerde Stemra dat de tarieven al minstens vijftien jaar niet zijn aangepast. Erlings: "En de fysieke verkoop blijft maar dalen, daar is nog geen einde aan gekomen." Stemra heeft wel ingegrepen om de kosten omlaag te brengen volgens de PR adviseur. "Vergeleken met vijf jaar terug hebben we hier nu veertig mensen minder werken en dan hebben we ook diensten 'outsourced' naar India. Maar als we op deze manier doorgaan, moeten we op een gegeven moment stoppen omdat het meer kost dan het oplevert."

De Stichting Stemra wijt de teruglopende verkoop van geluidsdragers aan het 'gebrek aan bescherming van auteursrechtelijk beschermd materiaal op het internet' en stelt in de brief ook: 'Wanneer een markt zo sterk terugloopt bereik je als organisatie een punt waarop het niet meer mogelijk is om tegen ons huidige kostentarief dezelfde diensten te blijven aanbieden.' Erlings onderschrijft dat: "We hadden de keuze tussen de dienstverlening verminderen of de tarieven verhogen."

De verdubbelde tarieven zijn volgens Erlings "per 1 januari 2011 geldig en effectief van kracht per 1 april 2011". De oude en de nieuwe tarieven zijn via deze link te vinden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12