De Kift maakt muziek voor een opera De Kift maakt muziek voor een opera

Band speelde duizendste optreden in poptempel Paradiso

, Jochem Boom

De Kift maakt muziek voor een opera

Band speelde duizendste optreden in poptempel Paradiso

Jochem Boom ,

De Kift levert al tweeëntwintig jaar een zeer eigenzinnige mix van punk, pop, fanfare en wereldliteratuur. Onlangs speelde de band in Paradiso hun duizendste liveshow.

Band speelde duizendste optreden in poptempel Paradiso

De Kift levert al tweeëntwintig jaar een zeer eigenzinnige mix van Punk, Pop, Fanfare en wereldliteratuur. Onlangs speelde de band in Paradiso hun duizendste liveshow. Althans, ongeveer de duizendste. Ferry Heijne, bandleider en multi-instrumentalist: “In het licht van de eeuwigheid was het onze duizendste show. We hebben het nageteld, maar het zou best de 999ste of de 1001ste show geweest kunnen zijn. We hebben juist deze show uitgeroepen tot de duizendste show van De Kift om de symbolische waarde die een show in Paradiso heeft.” 

De aankondiging van de mijlpaal werd op het podium ondersteund door een ceremoniemeester. Heijne: “We hebben Frank van de Bosch gevraagd of hij op die avond ceremoniemeester  wilde zijn. Dat was hij ook toen we het 12,5 jarig bestaan vierde. Van De Bosch is regelmatig betrokken geweest bij De Kift als toetsenist. Zijn rol als ceremoniemeester in Paradiso was ook gelijk de aankondiging dat hij weer een aantal shows mee gaat doen. Hij zal in ieder geval in mei meegaan op een tournee door Frankrijk. Verder zal hij ook een aantal shows in Nederland meedoen.”

Hoewel de band inmiddels al tweeëntwintig jaar samenspeelt en live optreedt gaat het spelen nog steeds niet vervelen. Heijne: “Ik heb dat gevoel in ieder geval niet, en de andere jongens volgens mij ook niet. Je probeert verveling altijd te voorkomen. Daarom doen we ook heel veel verschillende dingen. We zijn nu natuurlijk aan het toeren met het laatste album Brik, dat 19 maart uitkwam. Maar we zijn ook druk met een samenwerking met Frank Groothof. Hij maakt een operabewerking van het boek Kees De Jongen. Wij maken daar de muziek bij.”

Hoewel de mijlpaal van duizend shows bereikt is, is het nog maar de vraag of de band de tweeduizend shows zal halen. Het ‘familiebedrijf’  De Kift bestaat immers niet alleen uit de broers Ferry en Marco Heijne en neef Pim. Ook de inmiddels 79-jarige vader van Ferry en Marco, Jan Heijne speelt nog steeds mee. Heijne bevestigt dat daar zeker over wordt nagedacht. “Mijn vader speelt sinds 1993 mee en dat doet hij nog altijd met veel plezier. We weten nu niet wat er zal gebeuren als hij om wat voor reden dan ook wegvalt. Het zou in eerste instantie heel verdrietig nieuws zijn als hij niet meer mee kan doen, of in het ergste geval overlijdt, maar als de rest van de band de energie heeft om door te gaan is het geen reden om te stoppen. We zijn ons er zeker van bewust en er in die zin op voorbereid, maar je hebt het niet in de hand.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12