Brein: "downloadverbod niet tegen individuele downloaders inzetten" Brein: "downloadverbod niet tegen individuele downloaders inzetten"

Uploaders en 'superhelers' wel aanpakken

, Ingmar Griffioen

Brein: "downloadverbod niet tegen individuele downloaders inzetten"

Uploaders en 'superhelers' wel aanpakken

Ingmar Griffioen ,

Stichting Brein meldt dat het geen individuele downloaders gaat aanpakken als het downloadverbod van staatssecretaris Fred Teeven wordt ingevoerd. Uploaders en websites die het downloaden van illegaal aanbod faciliteren, wil de piraterijbestrijder wel op de korrel nemen.

Uploaders en 'superhelers' wel aanpakken

Stichting Brein meldt dat het geen individuele downloaders gaat aanpakken als het downloadverbod van staatssecretaris Fred Teeven wordt ingevoerd. Uploaders en websites die het downloaden van illegaal aanbod faciliteren (de zogenaamde 'superhelers'), wil de piraterijbestrijder wel op de korrel nemen.

In oktober 2010 stelde Brein nog dat het "geen enkele reden zag om individuele gebruikers gerust te stellen". Dat was in reactie op de rechterlijke uitspraak (in de zaak tegen Ziggo) 'dat de gebruiker de aangewezen persoon is om op het matje te roepen'.

Hoewel Teevens voorstel voor een downloadverbod de individuele downloader wel kwetsbaarder maakt voor strafvervolging, is het Brein daar naar eigen zeggen niet om te doen. De Stichting schrijft in een persbericht dat het "een hardnekkig misverstand blijft dat BREIN ook individuele downloaders zou willen aanpakken". Brein stelt dat sommige politici dat ten onrechte denken.

Teevens downloadvoorstel laat ruimte open voor afgifte van persoonsgegevens van consumenten 'na grootschalige auteursrechtinbreuken'. Brein schrijft daar over: "Met betrekking tot individuele internetgebruikers staat BREIN een beleid voor van samenwerking tussen rechthebbenden en ISP's die internetgebruikers voorlichten over wat niet en vooral ook wat wel mag en hen verleiden met legaal aanbod."

Over uploaders schrijft Brein dat de stichting onder bepaalde omstandigheden wel illegale uploaders aanpakt. "In de praktijk gaat dat dan om grootschalig aanbod of wanneer de uploaders als bron fungeren, daarvan kan ook al sprake zijn bij uploaden van één bestand van bijvoorbeeld een nieuwe bioscoopfilm."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12