“Wie?” de minder bekende namen op Into the Great Wide Open uitgelicht “Wie?” de minder bekende namen op Into the Great Wide Open uitgelicht

Acht acts, acht kennismakingen

, Erik Zwennes

“Wie?” de minder bekende namen op Into the Great Wide Open uitgelicht

Acht acts, acht kennismakingen

Erik Zwennes ,

Aanstaand weekend vindt de tweede editie van festival Into the Great Wide Open plaats. Het is de organisatie weer gelukt de meest diverse acts naar Vlieland te lokken. Van grote namen als Modest Mouse en Arno tot nieuwe jonge acts. We stellen acht van deze onbekende namen aan je voor.

Acht acts, acht kennismakingen

Aanstaand weekend vindt de tweede editie van festival Into the Great Wide Open plaats. Het is de organisatie weer gelukt de meest diverse acts naar Vlieland te lokken. Van grote namen als Modest Mouse en Arno tot nieuwe jonge acts. We stellen acht van deze onbekende namen aan je voor.

Timber Timbre
Met het gelijknamige derde album brak het Canadese Timber Timbre vorig jaar door naar een instant verliefd indiepubliek. De liedjes van singer-songwriter Taylor Kirk zijn spookachtig en authentiek. Zijn stem eveneens. In het beeldschone liedje Lay Down in the Tall Grass wordt Kirk opgegraven door een mysterieuze dame. Probeer er geen logica van te maken, maar als een kind in een spookhuis te genieten van de onderkoelde adrenalinerush. Live neemt Kirk enkele bandleden mee.

Yoshimi!
Yoshimi is een Japanse meisjesnaam, maar Niek Hilkmann gebruikt het als zijn artiestennaam. Of is het nu de naam van zijn band? Hij maakt de nummers in ieder geval in zijn eentje en treedt met een wisselende bezetting op. Zijn eerste album was Engelstalig met tracktitels als I will act like I'm not afraid to make a fool out of myself and I will make you love me, maar inmiddels is Niek op de Nederlandse toer. Denk aan een jonge en associërende variant op Spinvis.

Veronica Falls
Hagstikke hip en hagstikke nieuw dat Veronica Falls uit Engeland. Ze bewegen zich ergens tussen de wave van Joy Division en quirky pop van Velvet Underground. Dit kwartet bestaat nu bijna twee jaar en komt voort uit bands als The Royal We, Sexy Kids en Your Twenties. Ken je niet? Wij ook niet. Lang was het overigens een trio, maar omdat ze beste vriendin Marion per se in de band wilden, hebben ze haar snel bas leren spelen. Het klinkt allemaal wat houtje-touwtje, maar vergis je niet: het zijn ijzersterke liedjes die de afgelopen maanden online verschenen.

I Am Oak
Schrijven is voor zanger Thijs Kuijken een therapeutische bezigheid. Hij neemt zijn liedjes op in een knusse slaapkamer. Samen met bandleden vormt hij I Am Oak. De band brak dit jaar door vanwege steun uit diverse hoeken. De gevoelige liedjes gaan naar eigen zeggen vaak over frustraties, in relaties en in het creatieve proces van liedjes maken. De Utrechtse folkband zou na Nederland heel goed de stap naar het buitenland kunnen maken. Het derde album On Claws grijpt luisteraars bij de keel en is genomineerd voor een 3VOOR12AWARD. De donkere liedjes met subtiele melancholie beginnen live te leven. Vlieland zou wel eens de ideale locatie kunnen zijn voor I Am Oak.

Flux
Flux is Irene Wiersma uit Groningen. In oktober verschijnt debuutalbum Pluimgewichten, maar de eerste EP is nu al te beluisteren op de speciale Into The Great Wide Open Luisterpaal. Irene maakt kleine Nederlandse popliedjes die ergens tussen country, pop en kleinkunst balanceren. Poëtisch zonder pretentieus te worden, licht zonder simpel te klinken.

Dorleac
Dorleac is het gloednieuwe project van Erik “Spinvis” de Jong en de Vlaamse zangeres Geike Arnaert van de band Hooverphonic. De samenwerking is het vervolg op enkele nummers die de twee maakten voor de Vlaamse film Adem. In Brussel speelden de twee een album vol dat op 20 september verschijnt via Excelsior Recordings. Denk bij Dorleac aan een combinatie van de onderkoelde klanken van Hooverphonic, de muzikale liedjes van Spinvis en de emotionele zang van Geike. Voorlopig staan er maar twee liveshows gepland. Op 3 september speelt het duo in Oostende en de dag erna op Vlieland. Spinvis liet zich al ontvallen te denken aan een vervolg op het debuut van Dorleac.

Palmbomen
Kai Hugo bedacht de artiestennaam van het jaar. Hij noemt zijn eenmansact Palmbomen en maakt onder die naam elektronische muziek met invloeden van Kraftwerk, Daft Punk, chillwave, funk en soul. Het zijn creatieve producties en pakkende liedjes die voorzien van zijn vervormde stem een geluid opleveren dat wel eens heel ver zou kunnen komen. Een van de talenten van dit jaar op Vlieland, speciaal voor deze gelegenheid met muzikanten en minder elektronica. Benieuwd of zo dan ook werkt.

Nurses
Portland, Oregon, thuisbasis van onder meer The Thermals, Blitzen Trapper en Portugal The Man. Vanaf nu ook bekend van Nurses. Deze drie folksnorren toeren met The Tallest Man On Earth en hebben hier ook wel wat van weg. Ze maken oerfolk met rare instrumenten, af en toe wat psychedelische elektronica en bizarre structuren.


Neem alvast een kijkje op de speciale Into The Great Wide Open festivalsite. 

Luister meer albums van artiesten op het festival op de speciale Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12