The Q4 moet de rust zoeken The Q4 moet de rust zoeken

Spannend optreden soms te onrustig

, Tekst en foto's Tomas Delsing

The Q4 moet de rust zoeken

Spannend optreden soms te onrustig

Tekst en foto's Tomas Delsing ,

De vertaalslag is in volle gang voor The Q4. Hoe maak je een show van drie producers en duizenden samples aantrekkelijk om naar te kijken? In de Vlielandse Bolder is de formatie weer een stapje dichterbij de oplossing gekomen.

Spannend optreden soms te onrustig

CONCERT
The Q4, De Bolder op Into The Great Wide Open, 3 september 2010

MUZIEK
Een heleboel samples, bijeengezocht- en gedraaid door producers Arts the Beatdoctor, Sense en STW. Het resultaat doet denken aan Kyteman's Hiphop Orchestra: hiphop met invloeden uit onder andere drum 'n' bass, roots en techno, ondersteund door vier strijkers en verschillende gastoptredens.

PLUS
Dit is een feestgarantie in wording. In een optreden komen zoveel genres voorbij dat er voor iedereen wel wat bij zit. De instrumentalisten en gastoptredens maken het tot een zeer dynamisch geheel. Ook de manier waarop het allemaal tot stand kwam is even interessant als bewonderenswaardig; het maken van debuutalbum Sound Surroundings duurde maar liefst vijf jaar.

MIN
Het is een bekend probleem voor DJ's en producers. Hoe maak je duidelijk wie precies wat doet, en hoe betrek je het publiek bij de show? Om dat laatste probleem te tackelen hebben de heren van The Q4 ervoor gekozen met strijkers en gastoptredens te werken. Dat is leuk, want er gebeurt genoeg, maar maakt het ook wat rommelig. Gastoptredens zijn prima, maar liever niet ieder nummer door een ander gezongen. Goed om te zien is dat dit alles, ondanks wat technische problemen voor aanvang - al veel soepeler verliep dan twee weken geleden.

CONCLUSIE
The Q4 heeft muzikaal zijn zaakjes prima voor elkaar. Er zitten wat structurele probleempjes in het concept - hoe maak je een coherent geheel van duizenden samples met de inbreng van verschillende gastartiesten? - maar die zullen na verloop van tijd wel opgelost worden.

CIJFER
7

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12