Stemmig ontbijten met Hauschka

Creatief gepingel voor sommigen iets te heftig op nuchtere maag

door Erik Zwennes, foto's Nick Helderman ,

Hauschka is de artiestennaam van een gevierde Duitse pianist en componist. Deze grappige nerd mag de tweede festivaldag openen. Het is niet gemakkelijk wat hij hier doet, maar mooi is het wel.

Creatief gepingel voor sommigen iets te heftig op nuchtere maag

Hauschka is de artiestennaam van een gevierde Duitse pianist en componist. Deze grappige nerd mag de tweede festivaldag openen. Het is niet gemakkelijk wat hij hier doet, maar mooi is het wel.

CONCERT
Hauschka, Into the Great Wide Open Sportveld, zaterdag 4 september 2010

MUZIEK
Hauschka is de artiestennaam van de Duitse pianist en componist Volker Bertelmann. Zijn basisingrediënten zijn semi-akoestische ritmes en bij vlagen avantgardistisch pianospel. In oktober verschijnt het zevende album van Hauschka dat hij opnam met een klassiek orkest van twaalf man.

PLUS
Het Sportveld is nagenoeg leeg wanneer Volker voorzichtig het podium opschuifelt en plaats neemt achter zijn piano. Hij verwelkomt de kampeerders en roemt hen die brak met een kop koffie het veld op schuifelen. Onder het geluid van tientallen ‘wekkers’ begint hij zijn set. Hij speelt over het geratel en gerinkel zijn eerste compositie. Bijna alles wat hij produceert is live, ook de beat. Hauschka speelt met zijn eigen ritme en hangt er klassieke pianoriedels tegenaan. Dan babbelt de Duitser weer wat, om zijn set te vervolgen met een behoorlijk klassiek Stravinsky-achtige partij, die overgaat in avantgarde gepiel en zware klanken. Het pièce de résistance van de set heet 'Duct Tape'. Even lijkt het performance art, daar Volker zijn pianosnaren begint af te tapen, maar het heeft ook een reden: het volgende stuk is speels en staccato en klinkt alsof hij zelf aan de snaren plukt terwijl hij ze toch echt aanslaat. Bij Hauschka ontstaan geluiden die je niet eerder hebt gehoord.

MIN
Wakker worden met Hauschka is als wakker worden met die ex die elke vrije ochtend te vroeg de wekker zette en elke keer iets veel te actiefs en ontnuchterends voorstelde. ‘We kunnen ook lekker de hele dag in bed liggen?’ Nee hoor, met Hauschka is het direct aan het werk en opletten geblazen. Hij lult als Brugman, begint over ‘energieën’ op het festival en dat hij voor het eerst in zijn leven koffie op heeft voor zijn set. Na een half uur worden de drilboor-kroonkurkbeats gewoon irritant en ben je zijn zelfgenoegzame gepriegel wel even zat.

CONCLUSIE
Hauschka gaat van zwaar, via melancholisch naar hoopgevend en vrolijk ritmisch. Voor sommigen is dit echt wat te heftig op de nuchtere maag. Maar de doorzetter heeft geen derde kop koffie nodig en is opgeladen voor een nieuwe festivaldag.

CIJFER:
7,5

Bekijk het hele optreden op 3VOOR12 TV.