LPG stelt derde album uit voor magazine De Speech LPG stelt derde album uit voor magazine De Speech

"We willen geen opgeheven vingertjes-toon aanslaan"

, Tomas Delsing

LPG stelt derde album uit voor magazine De Speech

"We willen geen opgeheven vingertjes-toon aanslaan"

Tomas Delsing ,

De Groningse formatie LPG schuwt het experiment niet. Een gigantische albumhoes van tomatenpuree, optreden voor geblinddoekt publiek en nu een magazine. De Speech is een interdisciplinair project met Alamo Race Track, Herrek en At The Close Of Every Day. Op dit moment staan er drie edities gepland, waarvan de eerste binnenkort klaar is.

"We willen geen opgeheven vingertjes-toon aanslaan"

De Groningse formatie LPG schuwt het experiment niet. Een gigantische albumhoes van tomatenpuree, optreden voor geblinddoekt publiek en nu een magazine. Geen glossy; zanger-gitarist Arend-Jan is immers geen Jan, Anne geen Linda - maar De Speech. Een interdisciplinair project met Alamo Race Track, Herrek en At The Close Of Every Day. Op dit moment staan er drie edities gepland, waarvan de eerste binnenkort klaar is.

Abonnees kunnen de EP en bijbehorende poster van de eerste editie binnenkort in de brievenbus verwachten, begeleid door een schrijven van Meindert Talma-gitarist Nyk de Vries en met een toegangsbewijs voor één van de drie avonden in Paradiso, Vera en Tivoli, waarop de vier acts samen met vormgevers en vj's de nummers van de EP ten gehore zullen brengen. Ook voor de tweede en derde uitgave staan dergelijke optredens gepland.

Zoals wel vaker met ideeën van de band gebeurt, groeide ook dit initiatief gaandeweg pas uit tot het omvangrijke concept dat het nu is. LPG-zanger en gitarist Arend-Jan van der Scheer: "We wilden gewoon iets moois maken. Oorspronkelijk alleen voor vrienden en bekenden, later bleek de belangstelling toch groter dan we eerst dachten. Het doel is om te benadrukken dat een tastbaar iets, waar veel tijd en moeite in is gestoken, echt de moeite waard is. Een tegenwicht bieden aan de digitale vluchtigheid. Maar we willen geen opgeheven vingertjes-toon aanslaan."

Met het thema van het eerste nummer, dag en nacht, willen de makers laten zien dat vorm - zowel in beeld als geluid - mede bepaalt hoe de inhoud van een boodschap overkomt. Op de EP, het muzikale deel van het project, brengen de deelnemende bands alle vier hetzelfde nummer ten gehore. Eénmaal in een duistere uitvoering, de nacht, en een zonniger versie die de dag moet voorstellen. Ook het beeld, een zeefdrukposter, moet door gebruik van glow in the dark techniek twee gezichten tonen.

Door alle extra's lijkt de band haar kerntaak, het maken van muziek, een beetje uit het oog te verliezen. Van Der Scheer: "De Speech staat het bandleven wel een beetje in de weg, het derde LPG album laat nog even op zich wachten. We hebben de planning al meerdere keren los moeten laten omdat we te druk waren met andere dingen. Het is veel werk, zo'n magazine, maar we zijn er ontzettend enthousiast over!"

De Speech staat op 1 oktober in Vera Groningen, 3 oktober Tivoli De Helling en 6 oktober in de bovenzaal van Paradiso. Een abonnement aflsuiten kan op de website.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12