Heldhaftig Heavy Trash slaakt een kreet

Trashgarageswingrocknrollhonkietonk met respect voor Elvis

door Erik Zwennes, foto's Nick Helderman ,

Heavy Trash is de huidige band van trashblues-legende Jon Spencer. Met passie en kunde veroveren hij en zijn topmuzikanten de harten van de doorzetters.

Trashgarageswingrocknrollhonkietonk met respect voor Elvis

Heavy Trash is de huidige band van trashblues-legende Jon Spencer. Met passie en kunde veroveren hij en zijn topmuzikanten de harten van de doorzetters.

CONCERT
Heavy Trash, Into the Great Wide Open, De Bolder, zondag 5 september 2010

MUZIEK
Heavy Trash is een zijproject van rock-’n-roll-legende Jon Spencer. Dit jaar bracht hij een album uit met de Nederlandse Solex en kwamen zijn Blues Explosion albums opnieuw uit. Heavy Trash maakt trashgarageswingrocknrollhonkietonk met respect voor Elvis.

PLUS
Heavy Trash is verantwoordelijk voor het beste livegeluid van het festival. Een goed oor en een tijdige soundcheck betalen zich uit. De drums en de contrabas klinken beestachtig mooi; hard maar uitgebalanceerd. Jon gooit zijn kuif, gulden stem en charme in de strijd. Liedjes als 'Bumblebee' zijn geschreven voor vieze meisjes; lekker twisten met duistere psychobetties. Het Tom Waits-achtige 'Sweet Little Bird' levert eindelijk een rustmoment op. Met 'Isolation' vormt het een fijne brug om naar adem te happen. Tijdens 'Good Man' mag kompaan Matt Verta-Ray de dames veroveren met zijn gladde praatjes en kapsel. Maar Jon is nog steeds die zanger die elke zichzelf respecterende man wil zijn en waar elke vrouw naast wakker wil worden.

MIN
Hoe fijn ook, op dag drie van het festival is zeventig minuten trash te lang om de aandacht en blikken vast te houden. De zaal loopt leeg, murwgebeukt door charme en volume.

CONCLUSIE
Na een jazzy brug en een southern ballad eist Jon dat het licht uit gaat en de discobol licht krijgt. “Let the stars shine!”, schreeuwt hij en vervolgt zijn verhaal over een heldere nacht, een dame en veel passie. Diezelfde passie gebruikt hij om de laatste twijfelaars voor zich te winnen. Na een ferme kreet zakt hij ter aarde. Een heldhaftige dood na een heldhaftig optreden.

CIJFER:
8