Green Lizard-zanger herrijst in The Phoenix Explosion Green Lizard-zanger herrijst in The Phoenix Explosion

Nieuwe band Remi Tjon Ajong met leden Green Lizard, Beef en Krezip

, Ingmar Griffioen

Green Lizard-zanger herrijst in The Phoenix Explosion

Nieuwe band Remi Tjon Ajong met leden Green Lizard, Beef en Krezip

Ingmar Griffioen ,

Je mag het gerust een supergroep noemen: The Phoenix Explosion. Het begon na Green Lizard weer te kriebelen bij zanger Remi Tjon Ajong. Gelukkig kende hij een stel Tilburgers met prima referenties uit Krezip en Beef. De eerste single staat op de Hollandse Nieuwe sampler. Donderdag beginnen ze in 013 aan hun try-out tour.

Nieuwe band Remi Tjon Ajong met leden Green Lizard, Beef en Krezip

Je zou ze gerust het predikaat supergroep mogen geven: de jongens van The Phoenix Explosion. Het begon na het uiteenvallen van Green Lizard weer te kriebelen bij zanger Remi Tjon Ajong. Gelukkig kende hij een stel Tilburgers met prima referenties uit Krezip en Beef. De eerste single staat op de Hollandse Nieuwe compilatie. Donderdag beginnen ze in 013 aan hun try-out tour.

Na de split van Green Lizard heeft Tjon Ajong twee jaar helemaal geen muziek gemaakt. Toen ging het 'ontzettend jeuken', geeft hij toe. "Na een jaar ging ik me al met andere bands bemoeien en heb ik onder andere de plaat van Left geproduceerd. Toen bleek ik er wel weer zin in te hebben." De zanger, inmiddels Amsterdammer, vond zijn bandleden in geboorteplaats Tilburg uit bands die recenter de instrumenten aan de wilgen hadden gehangen.

Eerst belde hij Bram van den Berg op, de ex-drummer van Krezip die hij nog kende uit The Orginal Soundtrack. Ook Krezip-bassist Joost van Haaren kreeg een belletje. "Bram was al eens ingevallen bij Green Lizard en speelt al jaren met Joost, dus hebben we nu een hele vette ritmesectie." Iemand waar Remi zelf al lang muziek mee maakt, is gitarist en broer Brian. "Dat is fijn. Wij hebben er toen niet voor gekozen om te stoppen met Green Lizard en ik had het gevoel dat we nog niet klaar waren samen. Tof dat ik hem weer de muziek in kan trekken, toch een beetje als grote broer."

In Koen "Fu" Lommerse is een tweede gitarist gevonden. "Toen ik nog geen plaat had, wilde ik alles zelf doen. Nu besef ik dat ik zo min mogelijk gitaar wil spelen." Lommerse was bassist in het Eindhovense Beef, maar Tjon Ajong kent hem nog als gitarist in City Pig Unit uit Tilburg. "Ik was toen al groot fan en het grappige is dat ik nu hoor dat hij fan was van Green Lizard." Tjon Ajong voelt zich gezegend. "Ik heb superveel geluk dat die mensen ook met mij willen spelen. In de studio heb ik bijvoorbeeld ook veel hulp gehad van Thijs van der Klugt van Baskerville."

The Phoenix Explosion staat voor Remi's persoonlijke herrijzenis. "Ik had het bandgebeuren afgezworen, na Green Lizard was ik er helemaal klaar mee. Dus dit voelt als een wederopstanding. Een feniks wordt herboren uit zijn eigen as. Dat slaat op mijzelf", legt hij uit. "Explosion slaat op de band, die wil knallen." Eerste nummer Jealousy is inderdaad stevig, met een stoner-achtig begin. "Ik zie het als vuige rock, maar ben ook altijd op zoek naar het liedje."

Donderdag begint de band aan een try-out tour met zes data. "We gaan kijken hoe het samen op het podium gaat en daarna eerst de plaat afmaken met de kennis die we live vergaren." Wanneer de plaat, die al voor 99% af is, uitkomt, weet Tjon Ajong niet. "We zien wel, we hebben geen enorme druk, dus ik wil het gewoon doen als het goed voelt." Er is wel aandacht van labels, maar de band wil eerst spelen. "Bij de komende shows kan iedereen een kijkje in de keuken komen nemen. Wij zijn nu vooral bezig een hele vette band neer te zetten."

Single Jealousy is te horen op de Hollandse Nieuwe sampler en gratis te downloaden via Bandcamp. Kijk voor de data van de try-out tour op de MySpace-site.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12