GEM beëindigt sabbatical voor vierde album

Maurits Westerik: “Goed om weer de kapitein te zijn”

Tomas Delsing ,

Na een sabbatical van een jaar steekt het Utrechtse GEM de koppen weer bijeen om de vierde plaat in elkaar te zetten. Een week Vlieland moet voor Zanger Maurits Westerik het hoofd leegmaken en de concentratie verhogen. “Het is inderdaad een beetje cliché, maar eigenlijk zonder ik me altijd een week af als ik zit te schrijven.”

Maurits Westerik: “Goed om weer de kapitein te zijn”

Na een sabbatical van een jaar steekt het Utrechtse GEM de koppen weer bijeen om de vierde plaat in elkaar te zetten. Zanger Maurits Westerik zit op de plek waar velen uit de Excelsior stal hem voorgingen, te werken aan de opvolger van NEW: een week Vlieland moet het hoofd leegmaken en de concentratie verhogen. “Het is inderdaad een beetje cliché, maar eigenlijk zonder ik me altijd een week af als ik zit te schrijven.”

Het initiatief voor de nieuwe plaat kwam niet van de bandleden zelf, maar van label Excelsior. Westerik: “Ik had al wel wat nieuwe dingen akoestisch op het podium uitgeprobeerd, maar plannen voor een nieuwe GEM-cd waren er niet. Toen werden we door Excelsior gebeld met de vraag wanneer dat nieuwe materiaal nou eens opgenomen ging worden en nu zit ik hier.”

Niet dat de instrumenten twaalf maanden hebben liggen verstoffen. Westerik speelde het afgelopen jaar veel met onder andere Anne Soldaat, en werkte ondertussen aan nieuw materiaal. “Het was goed om een jaar niet met GEM te spelen. Je doet in zo’n periode veel frisse ideeën op en komt met nieuwe dingen in aanraking.” Of dat gaat leiden tot een compleet vernieuwd GEM, durft Westerik niet te zeggen. “Het kan best zijn dat de nieuwe plaat heel anders wordt dan het oude materiaal, maar ik vind dat moeilijk te zeggen. Ik schrijf gewoon tot het goed is.”

Dat klinkt als een meerjarenplan, maar dat is niet de bedoeling. Een planning – hoe rekbaar die ook moge zijn – is er wel degelijk: “Vóór sinterklaas willen we gaan opnemen, zodat het album ergens volgend jaar klaar is. Ik ben blij dat ik weer aan GEM kan werken. Met anderen spelen was leuk en leerzaam, maar het is goed om weer de kapitein te zijn.”