Europarlement eist openheid rond ACTA en dreigt met afkeuring Europarlement eist openheid rond ACTA en dreigt met afkeuring

Parlementsleden willen onmiddellijke openbaarheid antipiraterij-verdrag

, Ingmar Griffioen

Europarlement eist openheid rond ACTA en dreigt met afkeuring

Parlementsleden willen onmiddellijke openbaarheid antipiraterij-verdrag

Ingmar Griffioen ,

Niets minder dan onmiddellijke openbaarmaking van de ACTA-documenten. Dat is wat het Europees Parlement (EP) vandaag in een resolutie eist. Als die eis niet wordt ingewilligd, dan wordt het antipiraterij-verdrag zonder pardon afgekeurd. De resolutie is met grote meerderheid aangenomen.

Parlementsleden willen onmiddellijke openbaarheid antipiraterij-verdrag

Niets minder dan onmiddellijke openbaarmaking van de ACTA-documenten. Dat is wat het Europees Parlement (EP) vandaag in een resolutie eist. Als die eis niet wordt ingewilligd, dan wordt het antipiraterij-verdrag zonder pardon afgekeurd. De resolutie is met grote meerderheid aangenomen. Het doel van de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is om paal en perk te stellen aan de handel in nepgoederen en de illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Tijdens de behandeling van het ACTA-verdrag in Brussel spraken de parlementsleden nog maar eens hun grote ergernis uit, over hoe ze door de Europese Commissie buiten de geheime besprekingen van het handelsakkoord met de Verenigde Staten zijn gehouden. In maart had het EP ook al openheid rond ACTA geëist. Via deze motie hoopt het parlement een eigen rol af te dwingen in de onderhandelingen, zo meldt NU.nl.

Het EP vreest dat het verdrag leidt tot aantasting van de grondrechten op een eerlijk proces en de vrijheid van meningsuiting. Ook bestaat het vermoeden dat de onderhandelende partijen ACTA aangrijpen om stiekem de Europese auteurswetten te harmoniseren. Een ander punt van zorg is de aansprakelijkheid van internetproviders voor auteursrechtinbreuk door hun klanten. De VS zou aansturen op hoge schadevergoedingen. Het Europarlement eist dat de aansprakelijkheid van tafel gaat. Vorige week spraken de gezamenlijke Europese ISP´s al hun bezorgdheid uit.

Op 25 augustus lekte ook het zoveelste conceptverdrag van ACTA uit, dat wederom de digitale burgerrechtenactivist Bits Of Freedom en politici in de gordijnen deed vliegen. Onder meer D66 en GroenLinks volgen de ontwikkelingen rond ACTA met argusogen. De D66-eurofractie meent dat de motie de geheimzinnigheid moet doorbreken. "Dat die is aangenomen laat zien dat het EP iets doet met zorgen van Europeanen", vertelde D66-Europarlementariër Marietje Schaake aan Webwereld.

Deze middag staat de voortgang van de ACTA-onderhandelingen ook in de Tweede Kamer op de agenda.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12