Elfde Hollandse Nieuwe compilatie maand lang op de Luisterpaal Elfde Hollandse Nieuwe compilatie maand lang op de Luisterpaal

20 maal veelbelovend talent van eigen bodem

, Ingmar Griffioen

Elfde Hollandse Nieuwe compilatie maand lang op de Luisterpaal

20 maal veelbelovend talent van eigen bodem

Ingmar Griffioen ,

Daar zijn we weer met je maandelijkse portie Hollandse Nieuwe. Deze elfde editie bevat twintig kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives en verrassingen, nog in demofase of al vet geproduceerd.

20 maal veelbelovend talent van eigen bodem

De Hollandse Nieuwe seizoensgebonden? Welnee, wij serveren gewoon elke maand een vaatje verse maatjes. En onze vis is altijd lekker vet. Check deze twintig verse kanjers uit de eigen wateren. Twintig kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives en verrassingen, tracks in de demofase of al vet geproduceerd. Beluister nu een maand lang het elfde deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

1. Are You A Lion - Rich Beyond Belief
Fraaie rootsrock van een van de nieuwe aanwinsten van het Zwolse label Goomah Music. Are You A Lion is de Overijsselse band rond zanger/gitarist Tije Oortwijn (ex-Cafebar 401). In april 2011 komt de eerste ep uit, waarna in september 2011 het debuutalbum moet volgen.

2. Herrek - Exile

Herrek is de naam waaronder Gerrit van der Scheer (ex-Adept, ex-Bonne Aparte) nu folky muziek maakt, waar wij heel blij van worden. Herrek is het vehikel voor zijn meer inhoudelijke kant. De eerste optredens staan en binnen een paar weken moet de eerste release, een ep met obscuur werk, het licht zien.

3. Case Mayfield - Where To Throw The Stone
En weer zien we een songwriter uit de vruchtbare schoot van het Amsterdam Songwriters Guild. Case Mayfield giet zijn emoties in donkere, rauwe folk. Op 30 oktober presenteert hij zijn met Ro Halfhide (Lucky Fonz, Claw Boys Claw) opgenomen ep in Pakhuis Wilhelmina.

4. Reazun - Tu Pose (productie Arvid)
Van Vlieguren heb je de afgelopen weken al meer gezien dan je lief was dankzij slimme viral-filmpjes (waarin o.a. Kubus, Kraantje Pappie en Foreign Beggars zeiden niks meer met Arvid te maken te willen hebben). Op 24 september verscheen het debuutalbum van producer Arvid (o.a. bekend van 10Kilobeats) en daar werkten veel gasten aan mee. Zoals Maikal X, Appa en de weer in ongenaakbaar Frans vloeiende mc ReaZun (Kyteman). Check de hele cd op de Luisterpaal.

5. FATA - Hoor Me Nou
Meer hiphop, maar dan van FATA. Het vroegere Fata Morgana is een hard aanstormende groep uit Deventer bestaand uit de mc’s Wan Kei-You, K1 Kerbusch, Louis Bordeaux en DJ Danjah. De negen nummers tellende ep Gewoon Bam is gratis te downloaden en bedoeld als voorproefje van het dubbelalbum dat over een half jaar komt.

6. Flux - Breker
Na de debuut-ep in augustus volgt in oktober al een heel album op de Coöperatie/Excelsior Records. Flux is het alter ego van de Groningse zangeres/toetseniste Irene Wiersma, die dromerige liedjes maakt, ergens tussen Roosbeef en Spinvis in. 10 oktober presenteert ze Pluimgewichten in Paradiso en de 22e in Vera.

7. Tududuh - Yeah Yeah Yeah
Ronald Straetemans ken je nog van het Utrechtse rocktrio Glenister. In solo-project Tududuh hoor je de springerig, Britse inslag nog terug. Op 2 oktober komt zijn nieuwe ep uit, waarvan dit het pakkende titelnummer is. Die dag presenteert hij de ep met nieuwe band in RoodNoot, Utrecht.

8. Vanderbuyst - Stealing Your Thunder
Denk aan de seventies en eigthies; classic hardrock van mannen in spandex broeken met lange haren en even wild zwaaiende gitaren. Maar dan anno nu, uit Breda en beter. Meet Vanderbuyst; een powertrio dat 22 oktober de debuutplaat op cd en vinyl uitbrengt op het Duitse Ván Records (waar ook The Devil's Blood zetelt).

9. Gewapend Beton - Big Dumb Kids
Bam, gemene punk recht voor zijn raap, én in je gezicht. Opruiend zoals het hoort. Gewapend Beton specialiseert in betonpunk en als je opgelet had, had je ze al gezien terwijl ze een honk bij je om de hoek sloopten. Big Dumb Kids is de titeltrack van de nieuwe plaat.

10. Secret Handshake Club - Partynice

Metalcore, een vleugje screamo, wat At The Drive-In hectiek en meer heftig spul, voortgekomen uit de krochten van Utrecht en bands als Try Drowning, Sunset Vertigo, Wagtale en The Wet Nuns. De band hoopt dit jaar nog het album KOHCTPYKTOP (inderdaad, KONSTRUKTOR) uit te brengen.

11. Fina China Superbone - Untitled 2
Hele freaky, hectische, riff-based, instrumentale noise en mathrock. Zo. En dat dan uiteraard op het label Narrominded, dat daar oog voor heeft en deze cd uitbrengt. De heren komen uit Zuid-Holland, namen op bij Corno Zwetsloot en presenteerden de heftige plaat net op TodaysArt.

12. Glossy Jesus - Elephant Man

Even op adem komen met Glossy Jesus, het Leidse songwriter-duo dat al aan het vierde album toe is. Voor Traces trokken ze met de Haagse kunstenaar Theo Koster naar India om inspiratie op te doen. Coast To Coast Records distribueert de plaat in de Benelux.

13. Bloomfield - Cottonfield
De ep All The Lights Out kwam op 19 september uit en bevat drie zeer geslaagde alternatieve popsongs. De Rotterdammers dopen hun rootsy werk in diepe melancholie en naar verluidt is Leo Blokhuis al fan.

14. Madd Son - Op Instinct
Jawel: "Zuid-Oost baby! Raven Bros, Madd Son!" Dan weten we het wel; hiphop uit de overrijpe Bijlmerhoek. Op Instinct is het voorproefje van Madd Sons ep De Opmaat, die weer de voorbode moet zijn van een serie producties die Beatlynx Entertainment met Madd Son wil uitbrengen.

15. Kidson Jones - Beroepsgeheim (met Jane Doe)

Meer Damsko Zuid-Oost: Jane Doe is immers de dj van M.O. & Brakko, en Skinto doet ook mee op de eerste mixtape De Messiah van de pas 18-jarige Kidson Jones. Zijn mixtape bevat ook bijdragen van Ome Omar, is gehost door DJ TLM en 25 september gepresenteerd in Bitterzoet.

16. The La La Lies - Lies (demo)
Vier liefhebbers van jaren '60 en '70 rock vonden elkaar eind 2008 in The La La Lies. De rockband uit Alkmaar en omgeving wist vorig jaar al de aandacht te trekken van Eric Corton, 3FM en DWDD. Dit najaar komen ze naar je toe op de Popronde, onder meer met deze pakkende garage-song.

17. Burn The Iris - Old Son
Metalcore is een genre dat ook in Nederland steeds meer navolging krijgt. Het Eindhovense gezelschap Burn The Iris onderscheidt zich in die hausse met complexe metal, veel dynamiekwisselingen en vooral de brute strot van de zanger.

18. Patrice Bäumel - Sub
Patrice Bäumels debuutalbum Vapour verschijnt 27 oktober op het kakelverse Trouw label. De gelijknamige club staat tijdens Amsterdam Dance Event in het teken van de release van de Duitse Amsterdammer, die tekent voor een van de betere NL minimal platen van het jaar.

19. Erling - And So It Goes
De twee leden van Erling zijn geen onbeschreven blad in muziekland. Ard Boer (New Music Labs, Lopend Vuur, ITGWO) en singer/songwriter Kim Janssen (Volkoren, The Black Atlantic) vonden elkaar in wat ze zelf indietronic noemen: een warme mix van elektronica, songwiter en triphop.

Bonustrack:
Blaudzun - Quiet German Girls (Jesus and the Christians remix)
Jesus & the Christians is het nieuwe solo-project van Pim van de Werken (Silence is Sexy, Eins Zwei Orchestra). Hij leverde voor onze Hollandse Nieuwe bonus-cd (download die hier) al puike remixen van Krach en Eins Zwei Orchestra en weet ook bijster goed raad met Quiet German Girls van Blaudzun. Pim werkt nu aan het remix-album Remixing Water Into Wine. Dit als voorbode van een plaat vol eigen werk.

Beluister nu een maand lang het elfde deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe. Of mail een info en/of een downloadlink naar 3VOOR12@VPRO.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12