C.W. Stoneking mist een verlepte blonde dame C.W. Stoneking mist een verlepte blonde dame

Boss Hogg van de blues presenteert fijne edelkitsch

, door Erik Zwennes, foto's Nick Helderman

C.W. Stoneking mist een verlepte blonde dame

Boss Hogg van de blues presenteert fijne edelkitsch

door Erik Zwennes, foto's Nick Helderman ,

Het is een bijzondere zanger, die Australiër C.W. Stoneking. Hij leent en jat er op los, maar schotelt wel een smakelijke lunch voor. Best smakelijk, maar soms ook lachwekkend.

Boss Hogg van de blues presenteert fijne edelkitsch

Het is een bijzondere zanger die Australiër C.W. Stoneking. Hij leent en jat er op los, maar schotelt wel een smakelijke lunch voor. Best smakelijk, maar soms ook lachwekkend.

CONCERT
C.W. Stoneking, Into the Great Wide Open, Sportveld, zaterdag 4 september 2010

MUZIEK
Christopher William Stoneking is een Australiër van Amerikaanse ouders die met His Primitive Horn Orchestra zompige bluegrass en rootsblues speelt. Het toeterorkest bestaat uit drie blazers, maar herbergt daarnaast ook een begenadigde contrabassist.

PLUS
Stoneking heeft een stem die ergens hangt tussen de jonge Tom Waits, een rauwe Chris Rea, Louis Armstrong en Van Morrison met de uitspraak en het Amerikaanse accent van een zwarte Boss Hogg (die dikke sheriff uit The Dukes of Hazzard). Hij heeft een sterke band bij zich - speelt een leuk mopje op zijn metalen gitaar - en op de goede momenten mist enkel het vinylkrasje voor de totaalervaring. Later in de set begint Stoneking te klinken als een gedempte en gedeukte trompet; rauw en schel.

MIN
Dit is toch voornamelijk een aflevering van 'Tussen Kunst En Kitsch' in Amerika. Stoneking mag dan Amerikaanse ouders hebben - die overigens uit Florida komen - maar is gewoon opgegroeid in Australië. Daarnaast moet je toch echt goed zoeken wil je zo’n bizar plat sprekende Amerikaan vinden. Diezelfde edelkitsch zit in de nummers. Soms praatzingt Chris zich als een radio-omroeper uit de jaren ‘40 door een brug heen. 'Brave Son Of America' heeft zowaar een zigeunerritme, in andere nummers worden hillbillyrock en zwarte blues zonder moeite afgewisseld.

CONCLUSIE
C.W. Stoneking maakt muziek voor zij die gek zijn op de Americana-platen van Daniël Lohues of de countrypop van Marike Jager. Dit is lekker met een glaasje bourbon, een puntje notentaart en een blonde verlepte dame die je dikke kop afdept. Best smakelijk, maar soms wel lachwekkend. Dan is een uur wel wat lang.

CIJFER:
6,5

Bekijk het hele optreden op 3VOOR12 TV.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12