Armin van Buuren: "GroenLinks kraamt onzin uit" Armin van Buuren: "GroenLinks kraamt onzin uit"

DJ/producer reageert op rapport Gallo

, Atze de Vrieze

Armin van Buuren: "GroenLinks kraamt onzin uit"

DJ/producer reageert op rapport Gallo

Atze de Vrieze ,

De discussie over auteursrecht is weer flink opgelaaid deze week. Het Europarlement nam deze week het omstreden rapport Gallo aan, waarin gepleit wordt voor strengere bescherming van intellectueel eigendom. Het was ook het gesprek van de dag in het NPS-programma Kunststof, waar dj Armin van Buuren donderdagavond te gast was.

DJ/producer reageert op rapport Gallo

De discussie over auteursrecht is weer flink opgelaaid deze week. Het Europarlement nam deze week het omstreden rapport Gallo aan, waarin gepleit wordt voor strengere bescherming van intellectueel eigendom. Het was ook het gesprek van de dag in het NTR-programma Kunststof, waar dj Armin van Buuren donderdagavond te gast was. Van Buuren haalde hard uit naar GroenLinks, dat fel gekant is tegen het Gallo rapport. "Ik zou graag de discussie aangaan met GroenLinks, want ik vind dat ze onzin uitkramen. Ze hebben het alleen maar over privacy en gaan volstrekt voorbij aan het feit dat de bakker zijn brood moet verkopen."

Armin van Buuren is niet alleen populair als dj, succesvol als producer en baas van zijn eigen bedrijf Armada, hij is ook jurist, afgestudeerd op auteursrecht. "Ik hink op twee gedachten", zegt hij. "Aan de ene kant vind ik internet een prachtig medium. Het heeft onze welvaart vergroot. Fans kunnen mij horen in landen waar ze me anders niet gehoord hadden, omdat mijn muziek niet op de radio zou komen. Ik wil dus niet meteen zeggen dat downloaden verboden moet worden. Aan de andere kant: GroenLinks praat alleen vanuit de consument, en vergeet het probleem op te lossen. Voor mijn album Mirage bijvoorbeeld heb ik serieuze investeringen gedaan. Ik heb met een heel klassiek orkest gewerkt, ik ben naar Engeland gevlogen om met Guy Chambers te werken. Zo'n album kost geld om te maken."

Van Buuren hoeft voor zijn eigen portemonnee voorlopig niet te vrezen, maar hij constateert dat veel artiesten om hem heen het moeilijk hebben. "Ik spreek een heleboel artiesten die gestopt zijn met hem maken van muziek, die zich niet kunnen focussen op het 'artiest zijn', omdat ze te weinig inkomsten hebben. Dat zie je niet, maar die mensen zijn wel ongelukkig." Live spelen is geen oplossing, vindt Van Buuren. Althans niet voor iedereen. "Er zijn veel artiesten die nu als dj gaan draaien. Dat is niet voor iedereen positief. Draaien vergt een ander ritme en het kost tijd. Je kunt draaien en produceren bijna niet naast elkaar doen. Sommige mensen moet je gewoon in de studio laten, maar ze moeten wel draaien, omdat ze anders geen inkomsten hebben."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12