3VOOR12 Draait (wk 37): The Walkmen, Das Racist, Grinderman 3VOOR12 Draait (wk 37): The Walkmen, Das Racist, Grinderman

De favorieten van de redactie

, Tomas Delsing

3VOOR12 Draait (wk 37): The Walkmen, Das Racist, Grinderman

De favorieten van de redactie

Tomas Delsing ,

Een rustig weekje, deze week op de redactie. Desalniettemin weer een volle en zeer gevarieerde Draait, boordevol muzikale pareltjes, bizar filmmateriaal en festivaltips.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.


3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter. Wegens technische problemen is het helaas niet gelukt de Draait-audio online te krijgen.


3VOOR12 Single van de week

Manic Street Preachers - (It's Not War) Just The End Of Love (Sony)

3VOOR12 Album van de week
Annasaid - Jua (Suburban)

3FM Megahit
The Wombats - Tokyo (Vampires & Werewolves) (14th Floor/Rough Trade)


DE TOP 10:

1.
The Walkmen - Lisbon (album, Fat Possum/V2)
"Mooi warm, soms een beetje huilerig, maar op een goede manier. Wat een goede plaat." (Atze de Vrieze)
"Briljante volle nummers waar ieder instrument zijn eigen plek inneemt en het nummer beter maakt." (Derek van Winsen)
"Lisbon is een intense rockplaat waarop The Walkmen gewoon nog een stap vooruit zet ten opzichte van hun vorige album." (Stephan van Peursem)

2. Das Racist - Sit Down, Man (Gratis Mixtape, Greedhead Entertainment)
"Das Racist is een van de grappigste en meest eigenwijze hiphopcrews van het moment. Vol geestige taalvondsten en inventieve beats" (Stephan van Peursem)
"Combination Pizza Hut And Taco Bell staat gelukkig tot de rest van hun oeuvre, als het vocabulaire van Oh Oh Cherso's Jokertje tot dat van het Haagse Binnenhof." (Tomas Delsing)

3.
Grinderman - Grinderman 2 (album, Mute/PIAS)
"3VOOR12 album van de week met fenomenale teksten over kerk en geloof, mythische monsters en Mickey Mouse." (Tomas Delsing)
"Eigenlijk had hier Grinderman 2 moeten staan, maar he: die gruwelijk goede plaat is wel genoeg bewierrookt." (Ingmar Griffioen)

4. Popronde Nijmegen (NDRGRND, 10-09-'10)
"De Popronde is weer begonnen. Dat leverde vorige week vrijdag in Nijmegen een mooie avond op met een stampvol 3VOOR12-podium." (Willem van Zeeland)
"Wat een mooi zaaltje; De Nieuwe Anita! Het podium in huiskamer-kraaksfeer was bij de adembenemend schone folksongs van I am Oak toch echt veel te klein." (Ingmar Griffioen)

5.
Ellie Goulding - Lights (album, Universal)
"Lekkere poppy plaat. We gaan het zien, vanavond in Desmet, Amsterdam en binnenkort te horen op 3FM en te zien op 3VOOR12TV." (Reinier Bruijne)

6.
3FM 90's Request Clip 2010 (promoclip)
"Voor een ieder met een clipgeheugen lekker kluiven en dj's spotten..." (Menno Visser)

7. John Legend & The Roots – Wake Up!
"Het zou mooi zijn als ze elkaar nog eens treffen voor een ambitieuzer project dan dit op zich zeer onderhoudende tussendoortje met soulcovers uit de jaren '60 en '70." (Willem van Zeeland)

8.
Annasaid - Jua (album, Unity Sound/Suburban)
"Deze jonge Denen stonden al in voorprogramma's van andere hype bands: Glasvegas, Temper Trap en Florence & The Machine. Maar eigenlijk zijn ze meer een catchy Foals. Helder, modern, sterk, mooi." (Menno Visser)

9.
Crocodiles - Sleep Forever (album, Fat Possum/Bertus)
"Sleep Forever is niet lang, maar er staan een paar  ijzersterker noisy gitaarsongs op, die je op de Luisterpaal kunt beluisteren." (Atze de Vrieze)

10.
Underworld - Barking (album, Cooking Vinyl/V2)
"Toegankelijk album met verrassende dansbare tracks. De echte floor fillers ontbreken. Evengoed must hear voor Underworld fans. Nu op de Luisterpaal." (Reinier Bruijne)


DE LIJSTJES:

MENNO VISSER DRAAIT:

Annasaid - Jua (album, Unity Sound/Suburban)

Deze jonge Denen stonden al in voorprogramma's van andere hype bands: Glasvegas, Temper Trap en Florence & The Machine. Maar eigenlijk zijn ze meer een catchy Foals. Helder, modern, sterk, mooi.

Far East Movement - Like A G6 (single, Cherry Tree/Interscope US/import)
Korea meets L.A., oldschool hiphop meets new cool technopop. Wat een monsterhit, ga er op de redactie leip van dansen als een Egyptenaar. En zo-o-o-veel beter dan Rihanna of Black Eyed Peas.

3FM 90's Request Clip 2010 (promoclip)
Zo'n beetje de helft van de dag bivakkeer ik bij de VPRO, en de andere helft bij 3FM. Hoe hilarisch is het dan de 3FM-collega's in zo'n knap gemaakte nineties remake clip rond te zien dartelen. Voor een ieder met een clipgeheugen lekker kluiven en dj's spotten...


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

The Walkmen - Lisbon (album, Fat Possum/V2)
In Amerika al uit, in Nederland pas een maand, maar bij mij al zo lang op repeat dat het maar eens hardop gezegd moet worden: wat een plaat. Mooi warm, soms een beetje huilerig, maar op een goede manier. The Walkmen begon ooit in de slipstream van The Strokes - jeugdig en onstuimig -  maar blijkt zo'n band die met de jaren steeds beter wordt. Album nummer vijf is hun beste tot nu toe en zou wel eens voor een doorbraak in Europa kunnen leiden.

Miles Davis door de jaren heen (van elke plaat een nummer)
Deze week een dagje zoet geweest met Miles Davis praat op Twitter, dankzij de Legacy Edition van zijn klassieke jazzrock/fusion monster Bitches Brew. Ik heb het nooit zo op Legacy Editions vol alternate takes en andere dingen die het daglicht nooit zouden moeten zien. Meestal trucs om een oud repertoire nog een keer aan de fans verkopen. Maar die dubbelaar, Bitches Brew, is by far mijn favoriete 'nooit-van-begin-tot-eind-gedraaid-plaat'. Als ode maar een Spotify lijst gemaakt met uit elke plaat van Miles Davis een track, zodat je heel mooi de ontwikkeling door de jaren heen kunt horen.

Crocodiles - Sleep Forever (album, Fat Possum/Bertus)
Liefhebbers van het minder gepolijste gitaarwerk komen aan hun trekken op de Luisterpaal deze week. Naast Nick Cave's Grinderman en de sixties garagerock van The Black Angels is daar ook nog Crocodiles, een duo dat ooit in de bovenzaal van Paradiso met veel stroboscopen in een dik kwartier zijn hele oeuvre er doorheen jaagde. Ook Sleep Forever is niet lang, maar er staan een paar  ijzersterker noisy gitaarsongs op, die je op de Luisterpaal kunt beluisteren.


TOMAS DELSING DRAAIT:

Das Racist - Sit Down, Man (Gratis Mixtape, Greedhead Entertainment)
Wie al eens het (bescheiden) Youtube-hitje Combination Pizza Hut And Taco Bell gehoord heeft, zal niet snel geneigd zijn Das Racist een tweede kans te geven. Dat nummer staat gelukkig tot de rest van hun oeuvre, als het vocabulaire van Oh Oh Cherso's Jokertje tot dat van het Haagse Binnenhof: zelfde herkomst, maar daar houdt de overeenkomst wel weer op. En het mooiste? Gratis te downloaden! Lekkah tog?

Grinderman interview op 3VOOR12 en Grinderman - Grinderman 2 (album, Mute/PIAS)
Droog en ongepolijst. Twee kenmerken die zowel voor de frontman als diens geesteskind gelden. 3VOOR12 album van de week met fenomenale teksten over kerk en geloof, mythische monsters en Mickey Mouse. Op de Luisterpaal  en interview.

Pitchfork recensie van JET - Shine On (Recensie, pitchfork.com)
Nog nooit werd zó duidelijk dat een beeld meer kan zeggen dan duizend woorden. Oud, maar ik kende ´m niet. Vandaar nu.


REINIER BRUIJNE DRAAIT:

Ellie Goulding - Lights (album, Universal)
Lekkere poppy plaat die (helaas) bij tijd en wijle een beetje overgeproduceerd klinkt. De auto-tune-loze akoestische sessie in januari op Eurosonic is in ieder geval veelbelovend voor haar kunnen. We gaan het zien, vanavond in Desmet, Amsterdam en binnenkort te horen op 3FM en te zien op 3VOOR12TV.

Underworld - Barking (album, Cooking Vinyl/V2)
Toegankelijk album met verrassende dansbare tracks. De echte floor fillers ontbreken. Evengoed must hear voor Underworld fans. Nu op de Luisterpaal.

The Whitest Boy Alive - Live op Into The Great Wide Open 2010
Nog steeds nagenietend van het beste festival van Nederland & omstreken: het eigenlijk best wel legendarische optreden van Whitest Boy Alive. Een soort intelligente minimalistische Faithless; vrolijk & feestverhogend.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Women, Space Siren, The Chap en Neon Indian, live op Incubate, Tilburg, 14-09-10 in V39, Paradox en Cul de Sac
Dinsdag speelde Incubate zich nog in bescheiden proporties af, maar het was wel smullen vanaf het moment dat het Leidse Space Siren hun shoegaze noise losliet in V39. In de mooie Paradox-zaal pakten we een heel fijn staartje Neon Indian (dromerige indiepop, ook wel: chillwave) mee. Women zette een strakke set psychedelische rock en noise neer en afsluiter The Chap bouwde met ritmisch erg dwingende indiepop een best feestje in Cul de Sac. En dat was dan nog maar de dinsdag. Je leest alles in het dossier van 3VOOR12/Tilburg.

I am Oak, Yoshimi! en Mindpark, ive op Popronde Amsterdam, 16-09-10 in De Nieuwe Anita
Wat een mooi zaaltje; De Nieuwe Anita! Het podium in huiskamer-kraaksfeer liep voor de charmante Rotterdammer Yoshimi! en zijn rammelkleinkunstpop al aardig vol, maar bij de adembenemend schone folksongs van I am Oak was de tent toch echt veel te klein en het genieten vanaf het balkon geblazen. Het Brabants-Amsterdams-Gentse Mindpark sloot het Hollandse Nieuwe podium van de hoofdstedelijke Popronde in stijl af. De uit de as van Sweet Assembler herrezen groep was de strakste van de avond en de hoekige indiepop smaakt naar meer. Wie brengt dat debuutalbum eigenlijk uit? Vanavond (vrijdag) is er een Hollandse Nieuwe podium in de Exit in Rotterdam en zaterdag in Eureka in Zwolle. Je vindt alles over die podia en de HN-acts op de Popronde hier.

Chickenhawk
Eigenlijk had hier Grinderman 2 moeten staan, maar he: die gruwelijk goede plaat is wel genoeg bewierrookt. Luister ook eens naar Chickenhawk, intense trashmetal, core en meer van vier gastjes uit Leeds. Op 1 november komt hun nieuwe album uit (op een label in Leeds) en geloof me: dat is nog heftiger dan deze samples doen vermoeden.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

Caribou - Swim (album, City Slang)
Wat bij sommige jongetjes ook met hun ballen gebeurt vlak na geboorte, gebeurt bij mij soms bij albums; het duurt even voor ze indalen. Deze plaat is allang uit maar pas deze week volledig bij mij binnengekomen. Het optreden op Into The Great Wide Open was voor mij niet eens zo goed (misschien was dat ook de ergernis dat ik om 12 uur 's nachts mijn eigen poffertjes moest bakken), maar toen Sun langskwam viel het kwartje. Sindsdien staat ie non stop aan om me een beetje door deze regenachtige dagen te helpen.

Seymour Bits - Seymour Bits (album, Magnetron Music/Universal)

Fijne disco plaat van de held van de Nederlandse funk. Morgen in de Melkweg staat ie live tijdens Foxes & Wolves om het album live nog wat kracht bij te zetten. Nu op de Luisterpaal.

The Walkmen - Lisbon (Fat Possum/V2)
Nog niet uit hier in Nederland (waarom eigenlijk niet??) maar voor mij nu al een van de mooiste albums van het jaar. Briljante volle nummers waar ieder instrument zijn eigen plek inneemt en het nummer beter maakt. Voorlopig het mooiste nummer van het album: Angela Surf City, met subtiel begin maar waarin het lijkt dat zanger Hamilton Leithauser steeds verder omhoog wordt gedreven. Bloedmooi.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

The Walkmen - Lisbon (album, Fat Possum/V2)

Als ik eerlijk ben is dit de plaat die ik deze maand al het meeste heb gedraaid. Wilde eigenlijk wachten met dit album in mijn draait lijstje te zetten omdat het 11 oktober pas officieel in Nederland uitkomt (wel al uit in de VS), maar dan zou ik een van de mooiste, warmste platen van het jaar niet tippen. Lisbon is een intense rockplaat waarop The Walkmen gewoon nog een stap vooruit zet ten opzichte van hun vorige album You & Me, die ook al geweldig was. Dit najaar in Nederland.  Ik draai hem over een maand weer gewoon hoor, als het album ook hier uit is.

Das Racist -  Sit Down, Man (Gratis Mixtape/Greedhead Entertainment)
Das Racist is een van de grappigste en meest eigenwijze hiphopcrews van het moment. Nadat ze eerder jaar al indruk maakten met hun gratis mixtape Shut Up, Dude, zijn ze nu alweer terug met een nieuwe mixtape. Weer vol geestige taalvondsten en inventieve beats.

Oval - O (Thrill Jockey/Konkurrent)
Een geluidskuntenaar is het, deze Markus Popp (man achter Oval). Heerlijke fröbelmuziek die zowel speels als intelligent is. Muziek voor hart en geest. Noem het arty-farty, maar dan wel men zo'n dikke laag melancholie dat het me ernstig weet te ontroeren. Cd 1 van de dubbelaar staat op de luisterpaal, er zijn nog 40 extra tracks op cd 2.  Natuurlijk veel te veel van het goeie, en moeilijk allemaal achter elkaar te luisteren. Maar wie zoekt vind heel veel moois.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Popronde Nijmegen (NDRGRND, 10-09-'10)
De Popronde is weer begonnen. Dat leverde vorige week vrijdag in Nijmegen een mooie avond op met een stampvol 3VOOR12-podium. De komende weken in menige Nederlandse stad te bezoeken. En let op: Bij de 3VOOR12-podia worden gratis Hollandse Nieuwe-cd’s uitgedeeld.

John Legend & The Roots – Wake Up!
John Legend vormt met de The Roots een combinatie die bijzonder goed blijkt te werken. Het zou mooi zijn als ze elkaar nog eens treffen voor een ambitieuzer project dan dit op zich zeer onderhoudende tussendoortje met soulcovers uit de jaren '60 en '70.

Bret Easton Ellis – Comedy Theater – Amsterdam
Dit is natuurlijk geen muziek, maar het is wel rock ‘n’ roll. Joost Zwagerman die een kort maar mooi live interview doet met de Amerikaanse schrijver Bret Easton Ellis (o.a. Less Than Zero, American Psycho). Bret Easton Ellis laten weten dat er nauwelijks enige gelijkenis is tussen hem en zijn romanpersonage Patrick Batesman. Hij houdt namelijk helemaal niet van Genesis, alleen een klein beetje van Huey Lewis and the News.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12