Zeropop verkoopt slechts 12 kaartjes maar keert terug Zeropop verkoopt slechts 12 kaartjes maar keert terug

Duurzaam popfestival dramatisch of meer dan geslaagd?

, Ingmar Griffioen

Zeropop verkoopt slechts 12 kaartjes maar keert terug

Duurzaam popfestival dramatisch of meer dan geslaagd?

Ingmar Griffioen ,

Zeropop viel zaterdag in het Brabantse Liempde in het water. Omroep Brabant telde maar vijftig bezoekers en repte van een 'dramatische opkomst'. Volgens de organisatie waren er uiteindelijk zo'n 250, waarvan twaalf betalende bezoekers. Zeropop twitterde dat de eerste editie 'meer dan geslaagd was' en keert op 28 december terug.

Duurzaam popfestival dramatisch of meer dan geslaagd?

Het festival Zeropop viel zaterdag in het Brabantse Liempde in het water, zoveel is zeker. Omroep Brabant telde maar vijftig bezoekers en repte van een 'dramatische opkomst'. Volgens de organisatie waren er uiteindelijk zo'n 250, waarvan twaalf betalende bezoekers. Zeropop twitterde dat de eerste editie 'meer dan geslaagd was' en keert op 28 december terug.

De festivallocatie op Landgoed Velder bood naar verluidt ruimte aan 1500 bezoekers, Zeropop verwachtte ongeveer de helft te verwelkomen. Uitvoerend producent Marty Brugmans legt uit waarom zijn festival ondanks een kassarecette van 60 euro (twaalf kaartjes van vijf euro aan de deur) bestaansrecht heeft: "We hebben destijds een subsidiepotje gekregen, omdat ons duurzame concept fantastisch aansloot bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij zochten een concept voor de jeugd."

Het duurzame popfestival viel ook in de goede aarde bij 2018Brabant, dat in dat jaar met vijf Brabantse steden Culturele Hoofdstad van Europa wil worden. De steun zorgt ervoor dat Zeropop in de luxe-positie verkeert dat het niet van de kaartverkoop afhankelijk is. "We wilden het zo doen dat we maximaal 10 euro voor een kaartje vragen en break-even spelen bij nul verkochte kaarten. Zo houden we het kleinschalig en hebben toch bestaansrecht." Het slechte weer speelde Zeropop parten. "We hadden zeshonderd inschrijvingen voor gratis kaarten, met een beetje mooi weer komt er dan 750 tot duizend man. Maar het heeft vanaf 11.00 uur geregend en ik hoef niet uit te leggen wat mensen met gratis kaarten dan doen."

De vorige plannen van Zeropop waren ook al niet gezegend. Het festival zou op 19 en 20 juni de eerste editie beleven met onder meer Bløf, VanVelzen en Di-rect in de W2, Den Bosch, maar werd afgelast vanwege dubbeling met een WK-wedstrijd van het Nederlands Elftal. "Dan moet je dat niet willen, dan draai je jezelf de nek om." De organisatie besloot ter vervanging meteen twee Zeropops neer te zetten. "Je moet geen concept schrijven voor één keer, je brengt ook geen album uit met één nummer."

Brugmans verwerpt de toonzetting van het Omroep Brabant artikel. "Zij kwamen om twee uur kijken toen we net open waren en niet toen er 's avonds bij de 3Js zo'n 250 man stonden. En we hebben hele leuke dingen gedaan als boomklimmen en een elektrische bus. Dat was fantastisch. De verlichting was op zonne-energie en met LED-lampen, waarmee we voor een enorme besparing hebben gezorgd. Maar daar wordt allemaal niet over geschreven."

De programmering met 3Js, Diggy Dex, Sandy Dane en Florian Wolff was tot stand gekomen door een enquête onder 7000 jongeren. Daar lag het volgens de producent niet aan. "De 3Js hebben net nog een grote hit gehad (en een Edison gewonnen, IG) en nu komen daar maar 250 man op af. Het weer is zo belangrijk, kijk maar naar de Love Parade en het 5 mei festival. En ik was op een festival in Nieuwerkerk a/d IJssel waar door slecht weer maar twintig man was." De organisatie laat zich in ieder geval niet kennen. "Zeropop staat op de kaart, en in december zijn we terug!", jubelt ze op de festivalsite. Brugmans: "De volgende keer wordt sowieso indoor. Misschien in de Brabanthallen, maar dan wel in de foyer."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12