The Q4 stopt als live-act The Q4 stopt als live-act

Verder als producersduo zonder Arts The Beatdoctor

, Ingmar Griffioen

The Q4 stopt als live-act

Verder als producersduo zonder Arts The Beatdoctor

Ingmar Griffioen ,

The Q4 zal niet meer optreden en Arts The Beatdoctor verlaat de groep om zich op zijn solocarrière te concentreren. STW en Sense gaan wel door als producersduo. De reden dat The Q4 stopt als live-act, is dat het niet gelukt is het studioalbum "optimaal te vertalen naar een overtuigende show". Alle komende optredens zijn afgezegd.

Verder als producersduo zonder Arts The Beatdoctor

The Q4 zal niet meer op het podium verschijnen en Arts The Beatdoctor verlaat de groep om zich op zijn solocarrière te concentreren. STW en Sense gaan wel door als producersduo. De reden dat The Q4 stopt als live-act, is dat het niet gelukt is het studioalbum Sound Surroundings "optimaal te vertalen naar een overtuigende show". Alle komende optredens zijn afgezegd. The Q4 stond net op het punt aan een clubtour te beginnen die in oktober, november en december langs de Nederlandse zalen moest voeren.

Het producerscollectief uit Utrecht en Noord-Holland was in juli nog 3VOOR12 Selecteert, tekende bij TopNotch dat het debuutalbum opnieuw uitgaf en stond onder meer op Lowlands en Into The Great Wide Open. De groep stopte in samenwerking met productiehuis Oost-Nederland veel energie in het ontwikkelen van een live-show, met tal van vocalisten, en was daar zelf ook kritisch over. "We hadden na een half jaar werken niet het idee dat het net zo goed als het album zelf kon worden", vertelt Bas Vermolen (Arts The Beatdoctor).

De live-show was een relatief nieuw project, maar de band was al veel langer met de muziek bezig. Alleen aan het album is al vijf jaar gewerkt. Vermolen: "We merkten dat de buitenwereld grote verwachtingen van de live-show had en dat wij zelf nog hogere verwachtingen hadden." De drie producers zijn ware perfectionisten, iets wat ze live parten speelde. "We zijn gewend om in de studio te kunnen schaven tot we tevreden zijn, maar live moest het toch meteen gebeuren."

The Q4 stond met alle vocalisten en strijkers inmiddels met twaalf man op het podium. Die veelvoud was niet direct het probleem volgens Vermolen. "Het ging om de kwaliteit van de complete show. Het moest ook leuk zijn om te zien en ik denk dat dat de laatste shows wel gelukt is. Maar we hadden hogere ambities om echt iets speciaals te doen. Om een met samples werkende studioband naar het podium te brengen was te hoog gegrepen. We hadden het gevoel niet waar te kunnen maken wat we met de show voor ogen hadden."

Volgens Vermolen verandert er met zijn keuze voor solo-werk niet eens zoveel. "The Q4 was altijd een zijproject en gaat eigenlijk op deze manier door. Ik heb alleen gezegd dat ik eerst aan mijn eigen album wil werken, want dat duurt veel te lang. Ik heb al sinds 2007 geen album meer uitgebracht, dus dat wordt wel weer eens tijd. Dit is geen grote breuk. Ik ben er alleen voorlopig niet bij en dus ook niet bij de komende clip betrokken. Voor de toekomst sluit ik niks uit. Ik hoop dat hier weer een hoop positieve dingen uit voortkomen."

Dat gaat volgens Daniel Wils (Sense) zeker gebeuren. "The Q4 gaat gewoon verder, alleen niet als driekoppig maar als tweekoppig kwartet. We gaan nu met deze plaat verder en waarschijnlijk aan een tweede werken. Verder komt er van mij een lp uit met Shahmen en voor het eind van het jaar een ep met Numaads."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12