Soulzanger Solomon Burke (70) overleden in Nederland Soulzanger Solomon Burke (70) overleden in Nederland

Veteraan zou dinsdag optreden met De Dijk

, Atze de Vrieze

Soulzanger Solomon Burke (70) overleden in Nederland

Veteraan zou dinsdag optreden met De Dijk

Atze de Vrieze ,

Solomon Burke is overleden. De Amerikaanse soulzanger (70) was op weg naar Nederland voor een optreden in Paradiso met De Dijk en overleed op Schiphol. Dat heeft een woordvoerder van het vliegveld bekend gemaakt.

Veteraan zou dinsdag optreden met De Dijk

Solomon Burke is overleden. De Amerikaanse soulzanger (70) was op weg van Los Angeles naar Nederland voor een optreden in Paradiso met De Dijk op 12 oktober en overleed zondagochtend op Schiphol. Volgens het ANP heeft een woordvoerder van het vliegveld dat bekend gemaakt.

Burke werd in 1940 geboren in Philadelphia en vierde zijn grootste successen in de jaren zestig, al bleef hij altijd in de schaduw van grote sterren als Otis Redding, James Brown en Aretha Franklin. Hij kroonde zichzelf tot King Of Rock 'n Soul, maar viel ook op door de gospelinvloeden in zijn songs. Zijn grootste hit was Everybody Needs Somebody To Love, dat jaren later uitgroeide tot een wereldhit in de uitvoering van de Blues Brothers.

In de jaren zeventig, tachtig en negentig verdween Burke steeds meer naar de achtergrond en werkte hij voornamelijk als predikant en begrafenisondernemer. Burke stond ook bekend om zijn 21 kinderen en vele kleinkinderen. In 2002 maakte hij een comeback, geholpen door wereldsterren als Tom Waits, Elvis Costello en Bob Dylan, die liedjes schreven voor zijn album Don't Give Up On Me, geproduceerd door Joe Henry.

De soulzanger deed sindsdien vele clubshows in Nederland en was ook te zien op festivals als North Sea Jazz en Pinkpop. Mede door zijn enorme omvang was hij slecht ter been, wat hij oploste door plaats te nemen op een enorme troon midden op het podium, vanwaar hij rozen uitdeelde aan de dames in het publiek.

Junkie XL nam het nummer Catch Up To My Step met hem op voor zijn album Radio JXL (2003). Ook De Dijk werkte al eerder met de zanger. In 2008 bracht de band een gezamenlijk nummer uit, Het Moet Het Zal/Enough Is Enough. De zanger deed ook mee bij een concert van de band in de Heineken Music Hall in 2007. Dat leidde tot een intensievere samenwerking, die zijn hoogtepunt moest vinden in Paradiso.

Spotify playlist: Solomon Burke

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12