Lucky Fonz: "ik wil hier gewoon fokking blijven, als folkie en als rocker" Lucky Fonz: "ik wil hier gewoon fokking blijven, als folkie en als rocker"

Plus negen 1 op 1 sessies online van Lucky Fonz & de Felle Kleuren

, Sander Kerkhof

Lucky Fonz: "ik wil hier gewoon fokking blijven, als folkie en als rocker"

Plus negen 1 op 1 sessies online van Lucky Fonz & de Felle Kleuren

Sander Kerkhof ,

Lucky Fonz verhaalt aan 3VOOR12 over zijn nieuwe plaat Hoe Je Honing Maakt, een Nederlandstalig album met thema's als straatroof in Zimbabwe, schuld en onschuld. Het ene moment naïef en dan weer grimmig. Ook hebben we negen 1 op 1 sessies voor je van Lucky Fonz & de Felle Kleuren.

Plus negen 1 op 1 sessies online van Lucky Fonz & de Felle Kleuren

Lucky Fonz verhaalt aan 3VOOR12 over zijn nieuwe plaat Hoe Je Honing Maakt, een Nederlandstalig album met thema's als straatroof in Zimbabwe, schuld en onschuld. Het ene moment naïef en dan weer grimmig. De plaat onthult ook een duidelijke carrière-keuze, want Otto Wichers is van plan om de firma Lucky Fonz III nog lang in leven te houden. De plaat is nu te beluisteren op de Luisterpaal.

Ook hebben we negen 1 op 1 sessies voor je van Lucky Fonz & de Felle Kleuren. Die vind je onderaan dit artikel.

Een opvallend nummer op Hoe Je Honing Maakt is Boris, over een man die de hoofdpersoon op straat overviel met een mes en hem dezelfde avond nog een borrel aanbood. Niet geput uit eigen ervaring, zo verklapt Wichers. De bassist van de Zuid-Afrikaanse artiest Gert Vlok Nel maakte dat mee en vertelde Lucky Fonz het verhaal. "Het speelt dacht ik in Zimbabwe, maar ik heb het naar Europa verplaatst. Omdat ik de laatste ben die wil bijdragen aan negatieve beeldvorming over Afrika. Het is interessant omdat het iets zegt over onschuld. Het lijkt op de plaat een buitenbeentje, maar het gaat over in hoeverre je mensen verantwoordelijk kan houden voor hun gedrag. Je kan heel extreem stellen dat iedereen een product is van zijn genen en omgeving. Biologisch gezien bestaat er eigenllijk geen vrije wil. Wat ik dus eigenlijk zeg in Boris is dat ik denk dat hij niet anders kan."

Als er al een rode lijn loopt door Als Je Honing Maakt, dan is dat die van schuld en onschuld. Niet alleen in de teksten, ook in de muziek. "Sommige liedjes zijn zo onschuldig dat een ander het als naïef zou kunnen zien. Andere nummers dragen een soort last, een grimmigheid met zich mee." Wichers trekt een parallel met het fragment uit de Zomergasten uitzending, waarin Erwin Olaf een vergelijking maakte tussen de oude Batman films en The Dark Knight. "Aan de ene kant de melige Batman, een beetje een koddige gast. Zwaaiende meisjes, een beetje sex erbij. En dan The Dark Knight, een ontzettend grimmige en chagrijnige film met nul humor."

Erwin Olaf was er melancholisch over, Wichers voelt dat ook. "De muziek uit de tijd van die Batman films, de jaren vijftig en zestig had ook een soort van naïviteit. Ze waren niet bang voor onnozelheid. Dat probeer ik zelf ook een beetje te doen. Voor mij werkt muziek maken het beste als ik iets probeer te maken wat dezelfde vibe heeft als al die shit waar ik zo van hou." Het is ook de balans die hij nodig heeft voor zijn meer duistere zaken. "Hoe Je Honing Maakt is The Dark Knight meets de jaren zestig Batman."

Dat werken met vorm lijkt nogal in contrast te staan met de oorspronkelijkheid van de folkie. "Dat is ook wel een beetje nieuw. Ik leg altijd mijn hele ziel en zaligheid in de teksten en de melodie. Nu heb ik ook veel meer nagedacht over de vorm en het gebruik daarvan. De beat, het tempo. Het verandert ook weer je relatie met tekst. Deze muziek is veel meer beat, sixties, er zit meer een fysiek element in door mijn spel op de elektrische gitaar. Je zult het ook live zien. Ik ben de moonwalk aan het oefenen tijdens een gitaarsolo! Ik doe ineens allemaal van die rockshit."

Hij houdt van John Fogerty, The Kinks, Neil Young & Crazy Horse. "Je hoort dat ik dat gitaarspel een beetje imiteer. Het staat nog niet echt op het album, maar ik denk dat ik een percusieve solo à la Bo Diddley wel aan kan." Het is ook een duidelijke carrière-keuze. "Ik heb best wel veel festivals gespeeld in mijn eentje met gitaar en wil niet dat mensen moe van me worden. Neil Young is en een folkie en een rocker. Dan moet dat toch kunnen?"

Alles is er op gericht om de firma Lucky Fonz III nog lang in leven te houden. Toch beseft hij ook dat die bal niet eeuwig doorrolt. "Kijk naar een 3VOOR12 voorpagina van tien jaar geleden en tel hoeveel bands van toen er nu nog zijn. Ik ben heel calculerend. Niet in de muziek, wel als het gaat om mijn carrière. Daar schaam ik me ook niet voor, want ik wil hier gewoon fokking blijven, de bal rollende houden."

Hoe Je Honing Maakt komt 8 oktober uit bij TopNotch/Universal is nu te beluisteren op de Luisterpaal. De komende tijd zoeken Lucky Fonz & de Felle Kleuren de clubpodia op.

1-op-1 sessies
Hieronder vind je de negen 1-op-1 sessies die Lucky Fonz deed met negen gelukkigen, die daarvoor kaarten wonnen.

Arjen - Wat Ook Een Ander Zegt / Island


Daniel - Boris / Romance


Emine
- Wat Ik Zou Zeggen Als Ik Kon


Marcella - Hou Je Nog Van Mij / Once I Was A Lady


Jaap - Jongens / Wie / Ek Het Een Meisje


Rozemarijn - Draw Me A River


Klaas - Ooit Was Ik Jong / Eigenlijk


Annelies - Mickey / Ik Heb Een meisje


Hans
- Het maakt niet uit / Niet Op Grond / Deur Op Slot / Edelweiss

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12