3VOOR12 Draait (39): Marnie Stern, 90's Request, Tim Knol 3VOOR12 Draait (39): Marnie Stern, 90's Request, Tim Knol

De favorieten van de redactie

, Tomas Delsing

3VOOR12 Draait (39): Marnie Stern, 90's Request, Tim Knol

De favorieten van de redactie

Tomas Delsing ,

Een bewogen week voor de Nederlandse cultuursector. Snoeiharde bezuinigingen lijken onafwendbaar, waarbij vooral de podiumkunsten in de hoek zit waar de klappen vallen. Toch is er ook weer heel veel moois tot ons gekomen. Luister Marnie, kijk Tim. En heel veel oud schoon uit de jaren '90.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.


Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de week
My Chemical Romance - Na Na Na (Warner)

3VOOR12 Album van de week
The Walkmen - Lisbon (V2)

3FM Megahit
Arcade Fire - We Used To Wait (Universal)


DE TOP 10:

1.
Marnie Stern - Marnie Stern  (album, Souterrain Transmissions/Konkurrent)
"Opzwepende, energieke plaat van deze Amerikaanse gitaargodin. Manische pop en neurotische noise" (Stephan van Peursem)
"Briljant gitaarspel en drum partiijen die alle kanten op lijken te gaan." (Derek van Winsen)
"Wat een leuke plaat. Schiet in een razend tempo alle kanten op. Grillig in a good way. Live te zien op Le Guess Who." (Atze de Vrieze)

2. 90's week bij 3VOOR12Radio
"Interessante discussies over wat er allemaal gebeurde en mooie tracks die best vaker gedraaid mogen worden zoals Portishead, Posies, Soundgarden. Allemaal terug te luisteren." (Derek van Winsen)
"De ochtend die we hier op de redactie bezig zijn geweest onze eigen favorieten in een Spotify playlist te zetten leverde een hoop mooie en evenzoveel foute muziek op!" (Tomas Delsing)

3. Tim Knol - When I Am King (videoclip, 3VOOR12TV)
"Wat mij betreft een van de leukste en knapste clips van het jaar! Voor de makers kun je alleen maar blij zijn dat Knol geen ellenlange psychedelica van zeventien minuten per nummer maakt. (Tomas Delsing)
"Heel bijzondere animatie waardoor je ook op een andere manier naar de muziek gaat luisteren. Precies wat een goede clip behoort te zijn dus." (Willem van Zeeland)

4. 3VOOR12 Dossier Cultuurbezuinigingen
"Als er maar genoeg mensen weet krijgen van dit verborgen drama in het concept regeerakkoord, wie weet…" (Tomas Delsing)

5.
Gonjasufi - The Caliph's Tea Party (Warp/V2)
"A Sufi and A Killer is wat mij betreft een van de beste platen van afgelopen jaar. Dat album wordt op The Caliph's Tea Party door de mangel gehaald." (Stephan van Peursem)

6.
The Sore Losers - The Sore Losers (album, Excelsior/V2)
"Rock 'n roll bandje uit België met een goed gevoel voor pakkende liedjes." (Atze de Vrieze)

7.
I am Oak en Urban Junior op 50e Club 3VOOR12/Utrecht @ dB's Utrecht, 30-09-10
"Vijftig clubs organiseren is wel een heel mooi feestje waard en dat kregen we dan ook met zes bands in beide zalen van dB's." (Ingmar Griffioen)

8.
Bright Eyes - Coyote Song
"Eenvoudig en recht uit het hart, zoals Bright Eyes het doet kan niemand anders het." (Derek van Winsen)

9.
Bombay Show Pig (Myspace, ook op Hollandse Nieuwe sampler)
"De Nederlandse Yeah Yeah Yeah's? Arty, spannend, sexy, rauw, maar met catchy hooks. Als hun drumchick nog meer gaat zingen, wordt het zelfs commercieel interessant." (Menno Visser)

10.
Melt Banana @ Fluc Wanne, Wenen, 27-09-10
 "Zelden publiek in Wenen zo uit de dak zien gaan. En dat op een maandagavond voor vier maf noisende Japanners. Niet te missen 8-10 in dB's en 27-10 in Vera." (Ingmar Griffioen)


DE LIJSTJES:MENNO VISSER DRAAIT:

Duck Sauce - Barbra Steisand (single, Spinnin')

A-Trak met Armand van Helden plus de funfactor van de energieke New York video = wat een hit! Hemelschbrede polonaise reedsch voor den carnaval...

Bombay Show Pig (Myspace, ook op Hollandse Nieuwe sampler)
De te checken band in de Popronde - as simple as that. Tjeerd Bomhof ontfermt zich reeds productioneel over dit Amsterdams/Haagse trio en Friendly Fire regisseert hun boekingen. De Nederlandse Yeah Yeah Yeah's? Arty, spannend, sexy, rauw, maar met catchy hooks. Als hun drumchick nog meer gaat zingen, wordt het zelfs commercieel interessant.

Rick Treffers/Rock Truffels - Prettige Vooruitzichten (Theatervoorstelling, gezien: Paradiso,12/10, tournee op www.ricktreffers.nl)
Zelfrelativerering van rockster Rock Truffels in soms ronduit hilarische voorstelling verpakt in mooie vorm. Prominenten en acteurs vertellen in Youtubefilmpjes over de imaginaire rockheld, die tussendoor zijn melancholisch liedes spuit. Zijn charmante do-it-yourself aanpak en inside jokes werken.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT

90's week bij 3VOOR12Radio
Normaal heb ik een ontzettende hekel aan 80's en 90's feestjes. Het lijkt altijd een reden om verschrikkelijke nummers te draaien onder het mom "lekker fout". Maar deze week toch met veel plezier geluisterd naar 3VOOR12Radio, live opnamen van The Verve, Rage Against The Machine, Elliot Smith. Interessante discussies over wat er allemaal gebeurde en mooie tracks die best vaker gedraaid mogen worden zoals Portishead, Posies, Soundgarden. Allemaal terug te luisteren. Hulde aan ons 3VOOR12Radio team.

Bright Eyes - Coyote Song
Een nieuwe Bright Eyes, Conor Obest begeleidt zichzelf op piano bij dit nummer. Gemaakt als steun in de rug voor de verdediging van immigranten die gevangen zitten in de nieuwe immigranten wet in Arizona. Eenvoudig en recht uit het hart, zoals Bright Eyes het doet kan niemand anders het.

Marnie Stern - Marnie Stern (album, Souterrain Transmissions/Konkurrent)
Briljant gitaarspel en drum partiijen die alle kanten op lijken te gaan. Zou alleen gedraaid mogen worden met volume op 10. Nu op de luisterpaal, zoals het hoort.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT

C-mon & Kypski - The Sitdown
(Videoclip)
Afgelopen woensdag was de Dag van de Videoclip bij Pop@Film tijdens het Nederlands Filmfestival met onder andere opnames voor VPRO's Afzien. Daar zag ik genoeg mooie clips om deze 3VOOR12 Draait mee te vullen. Zoals deze nieuwe C-mon & Kypski met een stoelendans ter ere van Gerrit Rietveld.

Promo & Sef - Iemand Anders (Videoclip)

Dit nummer viel me al in positieve zin op bij de cd-presentatie van Promo, enkele weken geleden in Club Trouw. Deze clip maakt het helemaal af. Het is een treurig verhaal, maar tegelijk zie je aan alles dat ze vreselijk hebben gelachen terwijl ze hem maakten.
 
Tim Knol - When I Am King (videoclip, 3VOOR12TV)
Aan de handvaardigheidslessen van vroeger heb ik een figuurzaagtrauma overgehouden, maar dat neemt niet weg dat ik zeer heb genoten van deze clip. Heel bijzondere animatie waardoor je ook op een andere manier naar de muziek gaat luisteren. Precies wat een goede clip behoort te zijn dus.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT


Marnie Stern - Marnie Stern (album, Souterrain Transmissions/Konkurrent)

Wat een leuke plaat. Schiet in een razend tempo alle kanten op. Grillig in a good way. Live te zien op Le Guess Who. 

Twin Shadow - When We're Dancing (single, 4AD/V2)
Nachtclub slowdance dreampop, Beach House in de disco. Of beter: op de allerlaatste afterparty.

The Sore Losers - The Sore Losers (album, Excelsior/V2)
Rock 'n roll bandje uit België met een goed gevoel voor pakkende liedjes.


TOMAS DELSING DRAAIT

Dossier Cultuurbezuinigingen op 3VOOR12
Nee, natuurlijk is dit helemaal geen goed nieuws dossier, maar het is niet anders. We hebben geprobeerd om de laatste ontwikkelingen zo snel en volledig mogelijk op een rijtje te zetten. Als er maar genoeg mensen weet krijgen van dit verborgen drama in het concept regeerakkoord, wie weet…

3VOOR12 90's Request
Bovenstaande kop klopt eigenlijk niet, moet 3FM 90's request zijn. Maar de ochtend die we hier op de redactie bezig zijn geweest onze eigen favorieten in een Spotify playlist te zetten leverde een hoop mooie en evenzoveel foute muziek op! Toch maar weer de houthakkersblouse uit de kast gehaald.

Tim Knol - When I Am King (videoclip, 3VOOR12TV)
Is het echt? Is dit na te maken met After Effects of iets dergelijks? Alles is waarschijnlijker dan de werkelijkheid: een gefiguurzaagd stop motion verhaal van ruim twee minuten. Wat mij betreft een van de leukste en knapste clips van het jaar! Voor de makers kun je alleen maar blij zijn dat Knol geen ellenlange psychedelica van zeventien minuten per nummer maakt.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT

Earl Greyhound @ Chelsea, Wenen, 26-09-10

Looking like The Darkness meets Shaft, playing like blues- & seventiesrock meets TV On The Radio meets Jimi meets Black Angels. Gooi er nog wat stoner, funk en soul bij en je hebt een regelrecht sensationeel optreden. Let op: komende week te zien in Den Bosch, Nijmegen, Rotterdam en Amsterdam!

Melt Banana @ Fluc Wanne, Wenen, 27-09-10
Mooi hoe een kraakbunker vol gezellig rondmutsende studenten en gematigd ogende jeugd in een mum van tijd verandert in één grote links aktivistische anarcho teringbende als Melt Banana begint! Daar kan de Nederlandse kraakbeweging nog wat van leren. Er gaat altijd wat kapot bij zo'n show, en zonder gitaar blijkt hoe gemeen distorted de ritmetandem tekeergaat. Zelden publiek in Wenen zo uit de dak zien gaan. En dat op een maandagavond voor vier maf noisende Japanners. Niet te missen 8-10 in dB's en 27-10 in Vera.

I am Oak en Urban Junior op 50e Club 3VOOR12/Utrecht @ dB's Utrecht, 30-09-10
Vijftig clubs organiseren is wel een heel mooi feestje waard en dat kregen we dan ook met zes bands in beide zalen van dB's. We zagen goede shows van Grizzly Adams en Woost, maar de hoogtepunten waren voor een Utrechtse folkband en een gestoorde Zwitser. I am Oak kreeg de hele zaal aan het meezingen voor de laatste show van toetsenist Dave. Urban Junior deed als one man band op Voodoo Rhythm zijn label eer aan met een bizar lekker smakende mix van garagerock, electro en megafoon-chants.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT

Marnie Stern - Marnie Stern  (album, Souterrain Transmissions/Konkurrent)
Opzwepende, energieke plaat van deze Amerikaanse gitaargodin. Manische pop en neurotische noise met als constante factor het bizarre gitaarspel van mevrouwe Stern zelf.

Maps & Atlases - Perch Patchwork (album, Fat Cat/Bertus)

Eindelijk komt Perch Patchwork nu ook in Nederland uit. Fijne plaat vol vreemde ritmes en mooie melodieën. Zijn er meer zou je zeggen. Wat de plaat voor mij echt bijzonder maakt is de warme stem van Dave Davison die ondanks alles drukte op de plaatde plaat de juiste rust en emotie mee geeft.

Gonjasufi - The Caliph's Tea Party (Warp/V2)
A Sufi and A Killer is wat mij betreft een van de beste platen van afgelopen jaar. Dat album wordt op The Caliph's Tea Party door de mangel gehaald door diverse producers vaak met goed resultaat. Mijn favorieten: de remixes van Bibio, Dem Mantle en Shlomo.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12