Zevende Hollandse Nieuwe compilatie maand lang online Zevende Hollandse Nieuwe compilatie maand lang online

23 tracks van de meest veelbelovende acts van eigen bodem

, Erik Zwennes

Zevende Hollandse Nieuwe compilatie maand lang online

23 tracks van de meest veelbelovende acts van eigen bodem

Erik Zwennes ,

Daar zijn we weer met je maandelijkse portie Hollandse Nieuwe. Tweeëntwintig verse kanjers uit de eigen wateren, plus één bonustrack. Drieëntwintig kennismakingen dus, met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives, verrassingen en voor zij die iets nieuws willen ontdekken.

23 tracks van de meest veelbelovende acts van eigen bodem

Daar zijn we weer met je maandelijkse portie Hollandse Nieuwe. De zevende Hollandse Nieuwe compilatie bevat tweeëntwintig verse kanjers uit de eigen wateren, plus één bonustrack. Drieëntwintig kennismakingen dus, met acts die meer aandacht verdienen. Beluister nu een maand lang het zevende deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

We stellen hier de drieëntwintig nieuwe acts aan je voor. Aanstormend talent krijgt iedere maand de kans om op deze verzamelaar te komen en zich aan het grote publiek te tonen. Hoe je je aan kan melden, lees je onderaan dit artikel.

1. Krach - And So I Do A Little Dance
Krach brengt met frontman Reinier van den Haak (gitarist Roosbeef) dit najaar hun debuutplaat uit. Deze rockband heeft met (pre)productie medewerking van Torre Florim (De Staat) en Koen-Willem Toering (Woost) een plaat gemaakt die zich het best laat omschrijven als vuige gitaarrock met techno-synthesizers, diepe beats en hijgende hypno-vocalen. De albumopener is tevens de opener van deze compilatie.

2. Pop Up Animal Kids - Holy Moments
Uit Den Haag komt het vrolijke Pop Up Animal Kids. Onlangs brachten ze hun EP uit waarop ze laten horen enorm goede liedjes te schrijven en de muzikale breedte niet te schuwen. De bandleden kennen elkaar al ruim tien jaar en groeiden gezamenlijk op. Hier staat een hechte band waar nog veel van kan worden verwacht.

3. Reverse & Adje - Fok Wachten (ft. Jayh)
Producer Reverse ken je van zijn producties Wat Wil Je Doen Dan, Geen Klasse, Geen style en De Jeugd's Sjenkie. Hij werkt op dit moment met A'Donis aan een album. Deze A'Donis, die zijn naam voor dit project omdoopte tot Adje, kun je weer kennen als de halfbroer van Hef en Crooks. Hij stond aan de basis van de doorbraak van Hef en zoekt nu zelf de studiolichten op. Het album zal verschijnen bij Top Notch voorafgegaan door de Slordig-mixtape.

4. Metro Mortale - Fool Me
Deze jonge, ambitieuze muzikanten uit Soest hebben zich tot doel gesteld enkel perfecte liedjes te schrijven. Voorlopig zijn ze heel goed op weg. Beatlesk, maar met een twist. Op 29 mei releasen ze hun debuutalbum in het Utrechtse dB's.

5. Steph - Duidelijk Duiten (prod by boazvandebeats)
Steph was al te horen op de vorige Hollandse Nieuwe compilatie onder de naam van zijn label Nouveau Riche Music. Ditmaal horen we Steph op een solotrack eveneens geproduceerd door de getalenteerde boazvandebeats. De clip bij het nummer Duidelijke Duiten komt er aan.

6. Boef en de Gelogeerde Aap - Vind Ons
Ze zitten in de klas van meneer Sticks, zijn al sinds 2006 samen bezig en brachten eind vorig jaar hun debuutalbum uit. De titeltrack Vind Ons is opnieuw gemasterd door producer A.R.T. van Fakkelbrigade en verdient nogmaals alle aandacht op deze compilatie. Dit frisse geluid in de Nederlandse hiphop mengt dubstep, electro en vervreemdende teksten. De track komt binnenkort uit als single met een volledig geanimeerde videoclip.

7. Little Things That Kill - Go!
Little Things That Kill waren eerder al Serious Talent op 3FM. Met het WK-nummer Go! veroveren ze ook een plaatsje op deze compilatie. Het is een nummer geschreven speciaal voor het WK om 'onze' jongens aan te moedigen. Maar volgens de band kan het ook gaan over een band die er keihard voor knokt, of twee geliefden. Aan het liedje is een heel verhaal gekoppeld, nu al een voorproefje op www.dekrachtvan88.nl, binnenkort meer! Onlangs bracht de band hun debuutplaat Smokescreens uit. De op Britse leest geschoeide uptempo indie-pop doet het ook live heel goed.

8. Sotu the Traveller - HourGlass
Baris Akardere aka Sotu the Traveller uit Haarlem bracht in 2007 zijn EP Daydreams uit bij het inmiddels ter ziele gegane Appletree Records. Hij remixte tracks van onder meer Tom Trago, Ntjamrosie en Giovanca. Begin volgende maand brengt hij zelf zijn nieuwe album uit dat ook op de Luisterpaal te horen zal zijn.

9. People Get Ready - Radio Uruzgan
De band formerly known as This Beautiful Mess heeft met Radio Uruzgan meteen een hit in huis. Ontvang dit nummer gratis in ruil voor een tweet. Kijk voor meer info op de website.

10. Space Siren - (Wrong)
Space Siren is de band van producer Corno Zwetsloot, zijn vriendin Ineke en bassist Aico, nu verrijkt met vocalen van Gwendolien van AC Berkheimer. De nieuwe EP is uit op het eigen Katzwijm Records. Space Siren is gruizig en dwars, maar met goede liedjes en structuur. In de lijn van Nikoo met internationale allure.

11. Raszz, Deff-ill & Semwise - Who Dat
Bosschenaren Raszz, Deff-ill & Semwise vormen samen met Sryani het platform Skaffaboy. Het afgelopen jaar hebben ze meer dan veertig tracks opgenomen waarvan zij een selectie hebben gemaakt op de mixtape Secret Stash. Engelstalige hiphop met gevoel voor hooks en ontspanning.

12. Tsewer Beta - Because It Makes Me
Tsewer Beta is de alias van de Nederlandse producer Leon van Dijk. Onlangs bracht hij zijn tweede album Looking for a dream uit bij MWM-Recordings, een Nederlands label met aandacht voor alternatieve elektronica producers.

13. Toni Shift - Where Have You Been
Toni Shift is een hiphopproducer uit Enschede die je kunt kennen van zijn remix voor Pete Philly & Perquisite. Hij heeft een album gemaakt met de Amerikaanse mc Theory Hazit met features van o.a. Lmno en Wildchild. Voor deze compilatie vroegen we hem een instrumental in te sturen. Luister nu het catchy Where Have You Been.

14. Never Mind The Stars - Young Love (It's Like)
Never Mind The Stars, de Nederlandse Calvin Harris? De in Londen geboren Simon Little schreef, produceerde, zong en speelde het gehele debuutalbum in zijn eentje. Hij werkte eerder samen met diverse muzikanten waaronder Wannabeastar waarvan een nummer op een eerdere Hollandse Nieuwe compilatie verscheen. Samen met zijn Nederlandse band speelt Little op 14 juni in de Grote Zaal van Paradiso.

15. The Backdrift - Conversations
The Backdrift bestaat uit de jonge Amsterdamse schoolgenoten Rutger van Woudenberg en Gijs van Til. Beiden zijn al langer bezig met muziek, maar werden serieus toen ze elkaar tegen kwamen op school. The Backdrift is naar eigen zeggen geïnspireerd door artiesten als Bon Iver, Sufjan Stevens, Sigur Ròs en Nick Drake.

16. Tommy Ebben - Dreamless Slumbers
De Nederlandse Gaslight Anthem? Tommy Ebben heeft in ieder geval de rootsy feel en sterke teksten. Samen met zijn band The Small Town Villains brengt hij dit jaar zijn debuutalbum uit bij Goomah. Deze zomer staat Ebben op het Gideon Festival en de Zwarte Cross.

17. Doodoo's Coffee - Satana
Het Rotterdamse freakfunkrockerscollectief Doodoo's Coffee bestaat uit de begenadigde muzikanten Nanko Huisman, Bruno Ferro Xavier da Silva en Wouter van Wijk. De cd Itch Darling is het resultaat van jarenlange opgekropte zielenroerselen. Beluister via Bandcamp de gehele plaat.

18. Shahmen - 1981985 Pt. l (ft Unorthadox)
De Amerikaanse rapper B L S (zeg: bless) ontmoette producer Sense (tevens lid van The Q4) tijdens een verblijf in Amsterdam in de winter van 2006. Ze besloten samen te werken en het eerste resultaat is de EP Enter the Circle die gratis te downloaden is via hun Duitse label Project Mooncircle. Op de track 1981985 doet mc Unorthadox mee, lid van Kytemans Hiphop Orkest.

19. Macronizm - 21 Gram
Ruim twee jaar na debuutalbum Alternaïef is Macronizm terug met een nieuwe plaat: Alter Ego. Met de sfeervolle beats van DJ Native en Barry Studebaker, en de beschouwende rapstijl van Macro is het geen standaard hiphopplaat geworden. Deze indie-rapplaat komt op 31 mei uit bij Dying Giraffe Recordings (Munich/V2).

20. Koning Korstig - Hooikoorts
Een Nederlandstalig lentenummer kan natuurlijk niet ontbreken op deze compilatie. Het Nijmeegse duo is een samenwerking tussen een schrijver en een muzikant Boris Y. en Piet S.

21. Fris & Dood - Botvier
De Brabantse producer Frietboer en rapper Tens hebben een donkere en diepe tape gemaakt. Met veel distortion en intense klappen van drums. De plaat komt waarschijnlijk snel uit via een nog onbekend label. Luister nu al naar de grimmige track Botvier.

22. Miriam - Rude Gyal
Leuk, een vrouwelijke reggaeartiest uit Amsterdam. Op haar achttiende zong Miriam als achtergrondzangeres van Postman. De single Rude Gyal is geproduceerd door het gerenommeerde Italiaanse label Soul love Records.

Bonustrack: Kern Koppen - Me Eigen
Eind vorig jaar bracht Kern Koppen het album Eén uit. De track Me Eigen verdient nog wat extra aandacht middels een plek op deze compilatie. De Haagse hiphopformatie tekende onlangs bij RAEN Music, het label van Blaxtar en Manu.

Luister nu een maand lang naar het zevende deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe. Of mail een info en/of een downloadlink naar
3VOOR12@VPRO.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12