The Maccabees blaast Pinkpop slaap uit de ogen The Maccabees blaast Pinkpop slaap uit de ogen

Maar is zelf ook niet helemaal wakker

, Tekst Casper Sikkema, foto's Bart Notermans

The Maccabees blaast Pinkpop slaap uit de ogen

Maar is zelf ook niet helemaal wakker

Tekst Casper Sikkema, foto's Bart Notermans ,

The Maccabees is in Engeland een baken van hoop in schrale tijden. Op Pinkpop mogen ze de afsluitende, regenachtige dag openen. Op basis van een rits prima song voel je vooral mee met die arme Britten: waar ging het zo fout dat een keurige, arty band het tij moet keren?

Maar is zelf ook niet helemaal wakker

The Maccabees mogen op Mainstage de laatste dag van Pinkpop openen. Maar niet voordat Jan Smeets de Poolse schoonmaakbrigade in hun moerstaalheeft bedankt voor de opruimwerkzaamheden. De baas van Pinkpop neemt ook even de tijd om zijn verbazing uit te spreken over het feit dat wij voor die ondankbare klusjes tegenwoordig Polen nodig hebben. Hij besluit zijn verhaal met aan vraag aan de bestuurders van de golfkarretjes: of ze niet over het gras willen rijden, binnenkort is er namelijk weer een festival. Over The Maccabees zegt Jan Smeets niks. Toch is het een van zijn verrassendste boekingen.

CONCERT
The Maccabees, Pinkpop mainstage, zondag 30 mei 2010

MUZIEK
The Maccabees worden in Engeland gezien als redders van de indie. Ze komen namelijk intelligent, vriendelijk en voor een Britse band bijna teleurstelend normaal over.  Op debuutalbum Colour It In, klonken wavebands XTC en Gang of Four duidelijk door. Op het vorig jaar verschenen tweede album Wall of Arms, is de sound net iets voller, grootser en ambitieuzer. Love You Better is een hit. 

PLUS
The Maccabees begrijpen de wetten van het popliedje. Zonder al te veel moeite weten ze een herkenbaar en bij vlagen verrassend geheel te smeden. Vandaag hebben de Britten drie blazers meegenomen, een goede keuze. Op het laatste album werd onder leiding van Arcade Fire-producer Marcus Dravs al flink uitgepakt met subtiele maar geslaagde toevoegingen van trompet en toetsen. Op het grote hoofdpodium voegt het alleen visueel al iets toe. The Maccabees openen de winderige, regenachtige derde dag van Pinkpop 2010 gewoon goed.

MIN
De bassist van The Maccabees heeft een verwassen, a-sexy blouse aan. Hij ziet er daarmee uit alsof hij onderweg naar de schaakclub zich opeens bedacht dat hij ook nog een optreden op Pinkpop had. De gitarist wrijft bij het tweede nummer even in zijn ogen, waarschijnlijk wat slaap. Twaalf uur 's middags is naar rock-'n-rollmaatstaven vroeg. Als The Maccabees opkomen is het veld dan ook nog angstaanjagend leeg. Misschien is het tijdstip niet inspirerend, maar iets meer bezieling had het koude Pinkpop goed gedaan. "Put your hands up in the air, but you don't have to",  een van de weinige dingen die frontman Orlande Weeks tussen de nummers door zegt, vertelt wat dat betreft alles.   

CONCLUSIE
The Maccabees worden in Engeland dus gezien als de redders van de indie. Waarschijnlijk vooral omdat de Britse indie in een diepe crisis verkeert. Hoe sympathiek en goed sommige liedjes ook zijn, The Maccabees hebben te weinig eigen smoel en een te afstandelijke, serieuze podiumuitstraling om het langzaam vollopende Pinkpop mainstage in vuur en vlam te zetten.


CIJFER
7

Meer Maccabees op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/The-Maccabees.html

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12