Green Day: "Get that green head motherfucker over here!" Green Day: "Get that green head motherfucker over here!"

Sander Bosch eindelijk vijf minuten beroemd

, Tekst Geert Smeets, foto's Erik Luyten

Green Day: "Get that green head motherfucker over here!"

Sander Bosch eindelijk vijf minuten beroemd

Tekst Geert Smeets, foto's Erik Luyten ,

Andy Warhols 15 minutes of fame zijn tijdens het optreden van Green Day werkelijkheid geworden voor Sander Bosch. Zanger Billie Joe Armstrong pikt hem uit het publiek om een nummertje mee te zingen.

Sander Bosch eindelijk vijf minuten beroemd

Andy Warhols 15 minutes of fame zijn tijdens het optreden van Green Day werkelijkheid geworden voor Sander Bosch. Zanger Billie Joe Armstrong pikt hem uit het publiek om een nummertje mee te zingen.

Oog in oog staan met een gigantische uitzinnige mensenmassa, Sander Bosch uit Brunssum maakte het mee. Green Day-zanger Armstrong zag op de voorste rij zijn Limburgse evenbeeld staan en aarzelde geen moment: "Get that green head motherfucker over here," was het devies aan de security. Wat volgde is nu al legendarisch. Beelden die zeker terugkomen als Pinkpop over negen jaar zijn vijftigste verjaardag viert. Voor degenen die het nog niet gezien hebben: de zanger van Green Day pikt iemand uit het publiek en fluistert in zijn oor of hij de tekst weet. "Geef hem een vinger, hij pakt de hele hand," moet zanger Armstrong daarop gedacht hebben. Want met de brutaliteit van een ware punkrocker nam Sander bezit van het podium en wond het publiek moeiteloos om zijn vinger.

Want hij bleek geen gewone jongen met groene haren uit Brunssum. Eenmaal op het podium was hij een geboren artiest, entertainer en zanger. Zanger Armstrong wordt eigenlijk letterlijk aan de kant gezet. Sterker: men is er bijna van overtuigd dat Sander een poppetje in de Green Day-show is, ingehuurd door Armstrong als stand-in om het grote publiek mee te krijgen met een 'spontane' actie. Maar dan heb je waarschijnlijk geen zachte 'G' en praat je niet met zo'n euforische blik in de ogen.

"Inderdaad kan mijn dag niet meer stuk," vertelt Sander, nog zichtbaar ondersteboven van het hele gebeuren. "In 2005 haalden ze al een dergelijk trucje uit en vorig jaar in Rotterdam was ik er zo dichtbij, toen haalde ze ook iemand uit het publiek om Long View te zingen. "Swear to God you know the lyrics", zei de zanger toen tegen mij. Met de hand op het hart heb ik dat dus gedaan, maar hij koos toch voor een meisje. Ik dacht: op Pinkpop wil ik opvallen, hij móet me zien. Maar weer mocht een meisje het podium op. Mijn vrienden zeiden al, leg je er maar bij neer. Maar de greenhead motherfucker mocht toch het podium op uiteindelijk!"

Zenuwachtig was Sander naar eigen zeggen niet."50.000 mensen, ik had het niet eens in de gaten. Ik stond op dat podium en that's it. Podiumervaring heb ik wel, maar dan spreek je over vijf vierkante meter. Ik speel in Dizcover, een coverbandje dat nummers speelt van Jan Smit tot Nirvana tot Bee gees. Nu wil ik me gaan concentreren op eigen werk en daarvoor heb ik een nieuwe band, genaamd Whats Up opgericht. Het gaat een kruising worden tussen Green Day en Arctic Monkeys worden."

Beseft hij eigenlijk wel dat hij de cult-figuur van Pinkpop 2010 is? "Toen Giel Beelen vanmorgen voor m'n tent stond dacht ik wel even fuck, wat is er aan de hand? Ik ben maar een doodgewone jongen. Dit gun ik iedereen!" Op de vraag of hij backstage even "Time Of Your Life" wil spelen, aarzelt Sandert geen moment. "Tuurlijk, maar mag ik dan wel nog even oefenen van te voren?"

 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12